Procesul IFS este o metodologie pentru atingerea Obiectivelor Sistemelor Familiale Interne in conditii de siguranta in timpul sesiunilor IFS. In general, cel mai bine este sa fiti indrumat de un practician, dar (deocamdata) acestia sunt putini. Este posibil sa folosesti IFS pe cont propriu, dar poate fi destul de dificil, si acesta este in parte motivul pentru care exista acest ghid. Acesta este un mod de a cunoaste Partile, nu calea. Nu incepe cu traume grave, mergi acolo unde te simti suficient de in siguranta.

Ordinea din aceasta lista este o tendinta, nu o regula:

💡 Cei 6 F ai sistemelor familiale interne

💡 Marturia

💡 Recuperarea

💡 Dezidentificarea/Dezamalgamarea

💡 Invitatia

💡 Integrarea unei Parti

💡 Aprecierea

Obiectivele celor 6 F-uri

 • Verifica-ti Partile si vezi daca cineva are nevoie sau doreste atentia ta.
 • Cunoaste-ti si imprieteneste-te cu Partile tale 🔑 fara o agenda.
 • Afla ce fac, cum si de ce fac Partile tale, intentiile lor 🔑 binevoitoare si temerile lor.
 • Acceseaza si exprima-ti aprecierea fata de Partile tale pentru intentiile lor (nu pentru efectele lor nedorite).
 • Ajuta-ti Partile sa vada ca nu mai sunt singure.
 • Ofera Partilor tale posibilitatea de a se schimba.

Diagrama de flux

F1 – Gaseste Partea

Scaneaza-ti corpul si mintea pentru orice gand, emotie sau senzatie corporala care iti atrage atentia si apoi odihneste-ti atentia asupra ei. Observa unde apare in corpul tau sau in jurul acestuia. Daca o gasesti, treci la pasul urmator: F2 – Concentreaza-te asupra Partii.

Cum sa gasesti un Inceput de Traseu

Exista mai multe modalitati de a gasi un inceput de traseu:

 • 🕯️ Mindfulness
  • 🧘 Vezi, Auzi, Simti, desi aminteste-ti ca o Parte poate aparea in mai multe moduri.
  • 🧘 Meditatie Mindfulness. Trimite o invitatie deschisa Partilor sa apara, oricui doreste atentie, si observa ce apare in corpul si mintea ta.
  • Fa o scanare corporala 🧘 si observa daca exista senzatii fizice sau ganduri care se simt intr-un fel magnetice si iti atrag atentia.
  • Incearca o Meditatie IFS 🧘 ca punct de plecare si continua conversatia.
 • Revizuieste-ti jurnalul Partilor 🛠.
 • Rasfoieste-ti 🛠 Cutia cu Amintiri sau gandeste-te la ceva care a provocat un raspuns emotional puternic. Spune-ti povestea in detaliu (fie in minte, scrisa sau spusa cu voce tare) si observa cum reactioneaza corpul si mintea ta. Aceste reactii sunt Capetele de traseu.
 • Daca multe Parti sunt sus si nu stim de unde sa incepem, Harta Partilor 🛠 ne poate ajuta sa ne dam seama cine este aici si de unde sa incepem.
 • 🛠 Lucrul in oglinda
 • Daca nu apare nimic si observi sentimente de confuzie sau frustrare, acestea sunt capete de traseu.

F2 – Concentreaza-te asupra Partii

Concentreaza-te pe orice gand, emotie sau senzatie corporala care pare sa iti atraga atentia. Observa cum te simti sa fii cu ea. Respira putin. Asteapta putin si vezi ce altceva mai apare. Fii prezent si deschis, acordandu-ti timpul necesar pentru a simti asta. Partea va incepe sa apara.

Daca observi teama, aceasta vine de la o Parte. Te poti concentra asupra fricii, in loc sa urmezi traseul tau initial. Cand Partea incepe sa apara, treci la pasul urmator.

F3 – Da viata/forma Partii

Observa cum apare Partea. Exista o imagine? Un sunet? O emotie ⭐️? Exista o voce care iti vorbeste? Simti ceva in corpul tau ⭐️? Oricare dintre acestea sau toate sunt in regula. Nu te grabi aici, fii receptiv si fii foarte atent la ceea ce apare.

Cu cat petreci mai mult timp in aceasta etapa, cu atat vei reusi sa faci un contact mai bun cu Partea.

Cand ai stabilit contactul si ai o senzatie clara a modului in care se manifesta, treci la pasul urmator

F4 – Simte Partea

🔑 Sinele nu ocoleste Protectorii si 🔑 Daca sunt ocoliti, Protectorii se pot razbuna si adesea se vor razbuna. Protectorii nostri ne vor anunta intotdeauna cand mergem undeva unde ei nu vor sa mergem. Trebuie doar sa fim ⭐️ atenti si sa exersam ascultarea si verificarea, iar acest pas este o modalitate excelenta de a face asta.

Observa ⭐️ sentimentele care apar ca reactie la aceasta Parte din tine. Ce apare? Inima ta este deschisa fata de ea sau vrei ca ea sa plece sau sa se opreasca din ceea ce face? Esti interesat sa o cunosti? Exista teama?

Exista doua intrebari pe care ti le poti pune tie (sau clientului/partenerului tau) care te pot ajuta sa observi Partile subtile cu care s-ar putea sa te identifici. 🔑 Identificarea este un spectru si 🔑 aveti nevoie doar de o masa critica de energie proprie. A observa aceste Parti si a le cere respectuos sa aiba incredere in tine pentru a fi cu Partea ta Centrala 💡 te ajuta sa accesezi Calitati ale Sinelui☀️ prin dezidentificarea/dezamalgamarea Partilor. De asemenea, creeaza un loc sigur pentru Partea Centrala 💡, deoarece stie ca esti doar tu cu ea si ca nicio alta Parte nu va incerca sa o judece, sa o schimbe sau sa o faca sa dispara.

Intrebarea 1: Cum te simti fata de aceasta Parte?

Daca raspunsul nu se incadreaza in Calitatile Sinelui☀️ sau in sentimente similare, rugati Partile care poarta aceste sentimente ⭐️ sa se relaxeze si sa iti ofere putin spatiu, astfel incat sa poti ajunge sa iti cunosti Partea Centrala 💡.

Daca sunt dispuse, multumeste-le pentru increderea lor. Totusi, este posibil sa existe si alte Parti in jur. Intoarce-te la 💡 Partea Centrala si observa ce sentimente ⭐️ sunt prezente acum. Daca raspunsul de acum suna ca una sau mai multe dintre Calitatile Sinelui☀️, treci la urmatoarea intrebare. In caz contrar, continua sa ceri Partilor sa aiba incredere in tine pentru a vorbi cu Partea pe care ai intentionat sa o cunosti.

Daca acestea refuza, este in regula. Partea care refuza sa faca un pas inapoi devine 💡 Partea Centrala. 🔑 Toate partile au motive intemeiate pentru tot ceea ce fac, inclusiv refuzul de a te lasa sa vorbesti singur cu partea initiala. Atunci cand se construieste suficienta incredere, acestea va pot spune de ce. Incepeti 💡 Cei 6 F ai Sistemelor Familiale Interne cu aceasta noua 💡 Parte Centrala.

Formularea acestei intrebari este deliberata. Intrebarea „Ce crezi despre aceasta Parte?” sau „Cum te simti fata de aceasta Parte?” poate evoca parti analitice. Sentimentul este mai mult despre gasirea unei deschideri pentru a construi o relatie cu partea ta Centrala 💡

Formulari alternative

Exista Parti din mine carora nu le place modul in care este formulata aceasta intrebare, deoarece se simt ca si cum ar fi puse in situatia de a esua. Intrebarea „Cum te simti fata de Parte?” incurajeaza amalgamarea sau identificarea cu partile. Daca raspund la intrebare asa cum imi este adresata, uneori ma simt ca si cum as spune „Nu, gresit, asta este o Parte, nu tu!” si cel putin unei Parti din mine nu ii place asta.

In schimb, am optat sa intreb „Ce sentimente ⭐️ observi fata de aceasta Parte?” Aceasta incurajeaza dezidentificaarea/dezamalgamarea prin adoptarea unei perspective de observare, ceea ce face destul de usor sa observi mai multe Parti in acelasi timp. Este un fel de a intreba „Cine este acolo?”, un mod de a face o numaratoare. Aceasta nu provine din nicio resursa IFS, am inventat-o eu. Nu ezitati sa o ignorati complet.

Intrebarea 2: Poti fi cu Partea exact asa cum este, fara sa fie nevoie sa o schimbi?

🔑 Sinele nu are nicio agenda, iar 🔑 Toate Partile sunt binevenite exact asa cum sunt. Daca nu simti nevoia sa le schimbi, poti trece la urmatorul pas: F5 – Fii Prieten cu Partea

Chiar daca observi Calitatile Sinelui☀️, daca simti ca trebuie sa le schimbi, chiar si in bine, aici mai este inca o Parte. 🔑 Sinele nu are nicio agenda. Este important sa ne asiguram ca orice schimbari pe care le experimenteaza partea noastra centrala 💡 sunt schimbari care au loc organic si nu la vointa altor Parti. Partile noastre au autonomie si merita respect. Au propriile lor nevoi, propriile lor vise.

Ca si inainte, cere Partii sa acorde spatiu. Daca este de acord, multumeste-i si apoi vezi daca mai simti nevoia sa iti schimbi 💡 Partea Centrala. Daca refuza, ea devine Partea Centrala 💡. Incearca doar sa o cunosti si sa afli de ce ii este frica sa te lase sa vorbesti cu cealalta Parte, incepand din nou cu 💡 Cei 6 F ai Sistemelor Familiale Interne.

Intrebari similare

 • Este in regula sa fiu aici cu aceasta Parte?
 • Este cineva care nu este in regula cu asta?
 • Exista Parti care nu se simt inca pregatite pentru mine sa fac asta?
 • Am o agenda in acest moment?
 • Simt ca trebuie sa se intample ceva?
 • Am compasiune, astfel incat aceasta Parte sa nu se mai simta rau?
 • Incerc sa gestionez aceste sentimente sau sa le fac sa dispara?

Ofera spatiu fiecarei Parti

Spune Partii Centrale 💡 cum te simti fata de ea – orice Calitati ale Sinelui☀️ sau sentimente similare; nu trebuie sa folosesti cuvintele exacte, doar ceea ce simti cel mai autentic si adevarat. Doar spune-le si vezi cum reactioneaza. Nu te grabi aici, fii cu adevarat atent inainte de a trece la pasul urmator.

F5 – Imprieteneste-te cu Partea

Partea ta centrala este o Parte din tine. Te protejeaza sau protejeaza o Parte din tine sau poarta o multime de durere. Acesta este un copil care a fost cu tine de multi ani, desi este posibil sa nu va cunoasteti prea bine.

🔑 Protectorii trebuie sa se imprieteneasca cu adevarat, iar a te imprieteni cu Partile tale pe plan intern abia daca difera de a cunoaste o alta persoana pe plan extern. Este nevoie de mai mult timp cu unele Parti decat cu altele, iar unele dintre ele ar putea crede ca esti destul de ciudat chiar si pentru ca incerci – ceea ce este in regula. Invata despre ele! Ce fac, cum, de ce – poti chiar sa iti faci o idee despre cine sunt in afara sarcinii sau rolului lor si sa descoperi prin experienta ca 🔑 rolul lor nu este cine sunt cu adevarat.

Scopul este sa ajungi sa le cunosti, nu sa le vorbesti frumos ca sa se dea la o parte sau sa se simta mai bine (intoarce-te de doua ori la F4 – Simte Partea daca simti ca agenda asta persista). Partile nu sunt obstacole prin care trebuie sa treci sau pe langa care trebuie sa treci. Protectorii nostri ne protejeaza si o fac dintr-un motiv intemeiat, iar pentru multi aceasta este o munca ingrata. Ei trebuie sa stie ca tii la ei la fel de mult pe cat tin ei la tine, iar 🔑 timpul pe care il petrecem cu Protectorii nostri este la fel de valoros ca timpul pe care il petrecem cu Exilatii nostri.

Intrebari

Incearca sa nu-ti bombardezi Partile cu intrebari. Aceasta nu este o lista de verificare, ci mai degraba o lista de puncte de pornire a conversatiilor – spargatoare de gheata! Pune intrebarile care ti se par cele mai relevante, cele mai magnetice, cele mai interesante si nu ezita sa folosesti propriile cuvinte. Poate parea putin artificial la inceput, dar cu timpul se formeaza o conexiune reala ☀️ si intuitia preia controlul.

Nu te gandi la asta, fii pur si simplu autentic. Nu trebuie sa ai vreo mare revelatie in orice interactiune, incearca doar sa ii cunosti un pic mai bine, sa ii vezi un pic mai clar, sa ii simti un pic mai profund, sa iti dai seama mai bine care sunt ⭐ Valorile lor. Oamenii rareori se deschid fata de cineva pe care abia l-au cunoscut.

Este posibil sa inveti ceva pe masura ce pui aceste intrebari. Pe masura ce le intrebi, reflecta-le inapoi pentru a te asigura ca le intelegi corect si pentru a le da ocazia sa faca o corectie sau sa detalieze.

 • De exemplu, daca o Parte spune ca este epuizata, acorda-i un moment pentru a-i spune ca poti vedea cat de epuizata este. Daca nu vezi asta, cere-i sa spuna mai multe despre asta.
 • Daca iti spun care este slujba lor, ai putea sa le repeti pentru a te asigura ca nu mai au nimic de adaugat sau de clarificat.

Pune doar cateva intrebari si, fara sa te gandesti la raspuns, asculta un raspuns. La fel ca oamenii, pe masura ce Partile devin mai confortabile, acestea tind sa raspunda la intrebari mai ample si sa devina mai animate.

 • Cum te simti astazi?
 • Ce te ingrijoreaza?
 • Te-ai mai simtit vreodata in acest fel?
 • Care este rolul tau aici? / Cu ce te ocupi? / Care este slujba ta?
 • De cat timp o faci?
 • Iti place?
 • Ce iti place la ea?
 • Exista ceva ce nu-ti place la slujba ta?
 • Cum te simti sa ai slujba asta de atat de mult timp?
 • Este altceva ce ai prefera sa faci?
 • Ce iti place?
 • Daca ai putea face orice, ce ai vrea sa faci?
 • Ce speri sa realizezi prin slujba pe care o ai acum?
 • Ce nevoie incerci sa hranesti?
 • Ce iti doresti pentru mine?
 • Cati ani ai❔
 • Cati ani crezi ca am❔
 • Este ceva ce vrei sa stiu despre tine?
 • Este ceva ce vrei sa stiu despre mine?
 • Este ceva ce ai nevoie de la mine in viitor?
 • Ce vrei sa impartasesti cu mine?
 • Ce (ganduri, sentimente, emotii) ai?
 • Cum iti pot castiga increderea?

Majoritatea partilor sunt copii. Am descoperit ca diferite Parti din mine au culori preferate diferite, doar intreband. Nu o sa-mi schimbe lumea, dar e totusi frumos.

Observa cum te simti fata de ele in timp ce raspund la aceste intrebari. Daca observi ca simti in tine apreciere sau Calitati ale Sinelui☀️, spune-le. Spune-le ca le gasesti interesante sau ca le iubesti – orice ar fi, atata timp cat este adevarat.

Cand simti ca le-ai castigat increderea, poti incerca pasul urmator: F6 – Afla-le temerile

Daca Partea nu se conecteaza

Uneori, Partile nu sunt chiar atat de receptive. S-ar putea sa nu se uite la tine sau chiar sa nu stie ca esti chiar langa ele. Daca se intampla acest lucru, poti sa le atragi atentia cu blandete si sa le spui ca nu sunt singure, apoi doar sa vezi cum reactioneaza inainte de a pune o intrebare sau doua.

Am putea sa le intrebam:

 • Cum te simti fata de mine?
 • De ce ai nevoie pentru a te simti mai in siguranta? (Orice ar fi, ofera-le.)

Daca tot nu reactioneaza, incearca sa te intorci la F4 – Simte Partea pentru a vedea daca mai exista o Parte care da tarcoale. Doar fii consecvent, nu e nicio graba. In cele din urma, se va forma o relatie. Dezidentifica daca trebuie si incearca din nou.

Uneori, chiar si fara Parti care interfereaza, o parte centrala 💡 poate sa nu raspunda deloc pentru o vreme. Este normal, fiecare se deschide la timpul sau. Fiecare Parte are propriul tempo, fii deschis la posibilitatea de a nu face niciun progres cu ele intr-o anumita zi. Stai cu ele, lasa-le sa te simta, sa te evalueze si sa se simta confortabil cu tine. Unele Parti au nevoie doar de mai mult timp. 🔑 Toate Partile sunt binevenite exact asa cum sunt, chiar daca nu au chef sa vorbeasca inca. Cu timpul vei vedea cum relatia ta cu Partea respectiva se schimba – adesea in moduri surprinzatoare. Fiecare Parte are propriul ritm, propriile temeri, propriile nevoi. Trebuie doar sa fim deschisi la posibilitatea de a nu face niciun progres cu ele in orice zi.

F6 – Invata temerile Partii

🔑 Toate Partile au motive intemeiate pentru tot ceea ce fac. Multe Parti fac ceea ce fac pentru ca 🔑 le este teama de ceea ce s-ar putea intampla daca nu o fac. Odata ce o Parte se simte suficient de in siguranta cu tine, s-ar putea sa fie dispusa sa iti spuna de ce ii este atat de frica, care este motivul pentru care face aceasta munca.

Afland care sunt temerile unei Parti iti ofera oportunitatea de a fi alaturi de ea. Lucreaza cu Partile tale, nu impotriva lor. Majoritatea Partilor sunt doar copii (chiar daca par mai in varsta) care fac doar 🔑 tot posibilul sa te ajute si sa se asigure ca, oricat de rau ar fi lucrurile, nu se inrautatesc. Ele au nevoie de cineva care sa le reasigure ca apropierea de vulnerabilitate nu este doar sigura, ci si buna, si vindecatoare. Acest proces este cel mai usor si mai sigur atunci cand iti poti ajuta Partile sa se simta cat mai in siguranta posibil, iar unul dintre modurile in care poti face asta este sa afli de ce le este atat de frica. Pentru ca atunci vei sti de ce sa le protejezi.

Intrebari

Pune orice intrebare (intrebari) care ti se pare cea mai autentica pentru momentul respectiv. Luati-o incet si cu blandete, ascultati-le cu adevarat, retineti si ascultati cu atentie.

De ce te temi (s-ar putea intampla / as putea simti) daca…

 • …nu mai faci asta?
 • …nu mai incerci sa ma ajuti in acest fel?
 • …te-ai inmuia?
 • …mi-ai permite sa vorbesc cu cealalta Parte?

Daca primesti un raspuns, te poti intreba „Cum m-ar putea rani asta?”

Intelegerea raspunsurilor

Raspunsurile lor iti spun ceva despre cine protejeaza si/sau cu cine sunt polarizati. 🔑 Toate Partile au motive intemeiate pentru tot ceea ce fac, iar aceste raspunsuri te pot ajuta sa intelegi care sunt acele motive. Vei descoperi ca temerile si comportamentele lor au mult sens. Daca nu are sens, cere clarificari, pune mai multe intrebari. Daca are sens, spune-le asta. Repeta-le cu propriile tale cuvinte pentru a te asigura ca ai o imagine completa.

 • „Mi-e teama ca te vei simti…” va spune ca exista un exilat care se simte astfel dupa un eveniment dureros.
 • „Mi-e teama ca vei fi ranit/judecat/controlat/afectat…” va spune ca exista un exilat care a fost ranit in acest fel.
 • „Mi-e teama ca vei face x lucru…” iti spune ca sunt polarizati cu o alta Parte care face asta.

Validarea si reasigurarea

Protectorii si Exilatii au amandoi nevoie de validare si reasigurare.

Protectorii

In acest moment, este probabil sa fi aflat despre un exilat pe care il protejeaza. 💡 Protectorii isi fac treaba de mult timp si vor avea nevoie de un motiv bun si de multa reasigurare pentru a se simti suficient de in siguranta incat sa va permita sa va apropiati de Partile vulnerabile pe care le protejeaza. S-ar putea sa va permita imediat si s-ar putea sa le ia zile, saptamani sau luni pentru a va permite, iar asta este in regula.

Un motiv linistitor pe care il poti oferi este posibilitatea ca lucrurile sa se imbunatateasca, ca nu va mai trebui sa munceasca atat de mult sau ca poate chiar ar putea inceta sa mai faca acest lucru daca nu mai vor sa il faca. Pot in sfarsit sa faca ceea ce isi doresc cu adevarat, chiar daca acel lucru nu este nimic. Le poti da de inteles ca nu trebuie sa fie asa pentru totdeauna. Ca poti merge la acea Parte si ii poti ajuta. Este posibil ca ei sa nu creada ca lucrurile se pot imbunatati, iar asta este in regula. Dar pot ei sa fie deschisi la aceasta posibilitate, chiar daca pare putin probabila?

Temeri comune ale Protectorului

🔑 Protectorilor nu le place munca lor, dar le este teama sa se opreasca.

Aceasta nu este o lista definitiva. Este mult mai important sa stabilesti o relatie reala, de incredere, decat sa tii minte acestea, iar aceste raspunsuri sunt utile doar daca le poti raspunde Partilor tale dintr-un loc al autenticitatii. Acestea nu sunt raspunsuri capsula pe care le folosim pentru a ne face Partile sa se simta mai bine.

 • Exilatii vor fi coplesiti
 • Exilatii nu se pot schimba; nu are rost sa aducem in discutie trecutul
 • „Mi-e teama ca vei face X lucru”.
 • Protectorii extrem de reactivi vor fi declansati
 • Tu sau terapeutul tau nu puteti face fata Exilatului si veti sfarsi prin a fi respinsi si abandonati.
 • Protectorii se tem sa-si piarda locul de munca sau rolul pentru ca se tem sa nu fie eliminati
 • Vor fi expuse secrete pe care oamenii nu le pot gestiona
 • Lumea exterioara nu va sustine schimbarea. Veti fi prea avizi sau prea vulnerabili si veti fi pusi in pericol.

Daca Partea este dispusa si interesata sa te lase sa incerci sa il vindeci pe cel pe care il protejeaza, trebuie doar sa iti ofere ceva timp si spatiu pentru a fi cu el pentru o vreme. Ai putea intreba daca ar fi dispusa sa te lase sa incerci daca Partea ranita este de acord sa nu te copleseasca atunci cand te vede – 🔑 Majoritatea partilor pot alege sa nu ne copleseasca daca li se cere.

S-ar putea sa trebuiasca sa linistesti mai multi Protectori, dar daca sunt de acord sa faca un pas inapoi si sa-ti permita sa te intalnesti cu Exilatul, ii poti cunoaste prin 💡 Cei 6 F ai Sistemelor Familiale Interne.

Exilatii

Cand ajungem la acest pas cu un Exilat, acesta ar putea avea temeri si intrebari proprii.

Temeri comune ale Exilatilor

 • 🔑 Exilatii se tem si tanjesc deopotriva dupa conexiune
 • Este cu adevarat sigur sa ma arat?
 • Unde ai fost in toti acesti ani?
 • Este acest lucru real? Ma vindec sau voi fi din nou cunoscut si apoi aruncat?
 • Voi fi ranit din nou?

Stai cu ei pana cand se simt in siguranta cu tine. Ia-o incet si cu blandete. Acest lucru poate dura cateva minute sau saptamani sau (in cazuri extreme) luni, deoarece au fost singuri atat de mult timp si este posibil sa nu aiba incredere in oameni – mai ales in adulti. 🔑 Mergi in ritmul tau, al lor, iar Partea va sti cand se simte suficient de conectata si va incepe in mod organic sa isi spuna povestea. Cand sunt pregatite, treceti la pasul urmator: 💡 Marturia.

Marturia

Devenim traumatizati si impovarati atunci cand experimentam ceva dificil in absenta unui martor empatic. Atunci cand esti martor la o Parte, corectezi acest lucru. Ii inviti sa iti arate si/sau sa iti spuna povestea lor si apari pentru ei in orice fel au nevoie de tine.

Nu sunt multe de facut in afara de a ramane deschisi si receptivi pana cand se simt pe deplin intelesi, acceptati si autoacceptati. Ei trebuie sa se simta sustinuti in ☀️ Compasiune pentru a-si elibera 💡 poverile 🪨 in siguranta.

 • 🔑 Putem fi martori ai trecutului fara a-l reexperimenta
 • 🔑 Nu trebuie sa dezvaluim nimic practicianului nostru
 • 🔑 Partile noastre stabilesc ritmul.
 • 🔑 Avem nevoie doar de o masa critica de energie de Sine pentru a le asista. Cu inima deschisa ☀️ Compasiune si blandete in special.
 • ⭐️ Instrumentele si resursele de siguranta sunt aici daca ai nevoie de ele. Ai putea pastra si Ancorele 🛠 in apropiere.

Cum sa fii martor

Pregatire

Verifica daca te simti capabil sa fii martor la intreaga poveste. Pune cateva dintre intrebarile F4 – Simte Partea si cauta Calitati ale Sinelui☀️ – un oarecare sentiment de disponibilitate si spatialitate, ☀️ Increderea ca poti fi pe deplin prezent.

Contact

Observa cum le experimentezi. Partile isi comunica povestea in tot felul de moduri care variaza adesea de la persoana la persoana, de la Parte la parte. Ele isi pot spune povestea prin cuvinte, imagini, emotii, senzatii somatice sau o combinatie de lucruri. Ele pot chiar sa iti ceara sa iti misti corpul ⭐️ in anumite moduri sau sa scoti sunete.

Partile tinere sau preverbale ar putea fi un pic nebuloase. Imaginile ar putea fi neclare sau ar putea sa nu existe nicio imagine sau amintire concreta. Acest lucru este normal, trebuie doar sa fii prezent si deschis la orice apare.

A fi martor

S-ar putea sa ai nevoie sa fii martor la o scena din trecut sau chiar la o scena inventata. Nu trebuie sa faci nimic in afara de a ramane deschis, receptiv si fara sa judeci, ele iti spun sau iti arata tot ce au nevoie sa stii sau sa vezi. Doar lasa sa se intample si retine totul cu ☀️ Compasiune.

Conexiune si reglare

Vezi cat de aproape te poti apropia de ea fara sa fii coplesit. Poate stabiliti un contact vizual, extinde-ti iubirea sau ☀️ Energia Sinelui catre ea si intreab-o de ce are nevoie pentru a se simti in siguranta si incredere sau mai in largul ei. Lasa-te ghidat de compasiunea autentica ☀️.

Dupa ce Partile iti arata ceea ce vor sa vezi, este posibil sa doreasca ca tu sa schimbi trecutul prin intermediul unei Retrairi.

Retrairea

Daca Partea doreste acest lucru, intra in scena si fii cu ea asa cum are nevoie sa fii sau cum si-ar fi dorit sa fie cineva. Partile stiu de ce au nevoie si pot avea pe oricine si orice este. O poti intreba ce vrea de la tine.

Ar putea dori…

 • …ca tu, altcineva sau mai multe persoane sa intre in scena
 • …sa isi exprime sentimentele fata de ingrijitorii interni.
 • …sa se ridice in picioare sau sa tipe la cineva
 • …tu sa opresti ceea ce li s-a intamplat
 • …sa indepartezi faptasul
 • …tu sa il bati

Toate acestea sunt in regula daca este ceea ce vrea partea. Pur si simplu urmeaza-i vointa. Nimic rau nu pare sa se intample din cauza violentei din lumea interioara.

A da sens experientei

Este important ca acest micut sa se simta validat si inteles.

 • Are sens aceasta experienta?
 • Partea simte ca o intelegi?
 • Te simti conectat la ea?
 • Inima ta este deschisa fata de ea?

Daca nu, o Parte a intervenit. Intoarce-te in cerc la F4 – Simte Partea si intreaba din nou.

Adesea incepem sa auzim 💡 cum apar Poverile🪨 in acest moment.

Exemple de poveri personale

 • Povestile lor
 • Convingeri
  • Este vina mea.
  • Nu sunt suficient.
  • Nu sunt vrednic.
  • Nu am nicio valoare.
  • Sunt prea mult.
  • Sunt de neiubit.
  • Niciodata nu voi reusi.
  • Ceva este in neregula cu mine.
  • Nu apartin.

De cele mai multe ori, aceste convingeri sunt poverile Exilatilor, dar nu intotdeauna. Exista Protectori care ar putea crede aceste lucruri despre Exilatii cu care sunt polarizati. De exemplu, un Protector Proactiv cu realizari inalte s-ar putea polariza cu un Exilat pentru ca unul dintre Protectorii lor ne-a tinut in siguranta refuzand sa isi asume riscuri.

 • Sentimente
  • Rusine
  • Tristete
  • Frica
  • Singuratate
  • Teroare
 • Energii sau senzatii
  • Gol
  • Vid
  • Fara legatura, ca un astronaut plutind prin spatiu

Din nou, greutatile lor au sens pentru tine, avand in vedere ceea ce ai vazut? Daca totul are sens si Partea se simte inteleasa, o poti intreba daca este pregatita sa paraseasca scena.

Unele Parti vor dori sa o faca, caz in care se incepe 💡 Recuperarea.

Alte Parti vor dori mai intai 💡 Dezidentificare/Dezamalgamare, asa ca fa asta in loc.

Recuperarea

Intreaba Partea daca este pregatita sa paraseasca trecutul si sa vina in prezent sau daca vrea sa mearga in alta parte – oriunde. Daca nu vrea sa plece inca, nu o lua de acolo, doar intreab-o de ce si incearca sa ii satisfaci nevoile.

Daca se simte pregatita sa plece, du-o acolo. Nu te grabi. Odata ajunsa acolo, ea poate face o Dezidentificare/Dezamalgamare 💡 daca nu a facut-o deja. Daca a fost deja eliberata, urmatorul pas este 💡 Integrarea unei Parti.

Ce se intampla daca Partea nu vrea sa lase oameni in urma?

Daca Partii ii este teama sa-si lase fratii in urma in amintiri, ii poti lua cu tine. Daca sunt ingrijorati de parinti sau ingrijitori, negociaza. Lasa aceste Parti sa te cunoasca pentru o vreme, de obicei vor fi gata sa plece dupa aceea. Alteori, vorbeste cu aceste Parti si aminteste-le ca parintii au propriul lor drum si nu este treaba lor sa aiba grija de parintii lor. Uneori, acest lucru necesita mai multe sesiuni.

Dezidentificarea/Dezamalgamarea

Este un ritual care le permite Exilatilor sa isi elibereze💡 Poverile🪨 pe care le poarta. De multe ori dureaza aproximativ 20-30 de minute, dar dureaza atat cat ai nevoie.

Ritualul

Pasul 1

Intreab-o: „Unde o simti in corp sau in jurul corpului tau?”

Pasul 2

Intreab-o daca ar dori sa o elibereze sau macar doar o parte din ea.

Protectorii ezita uneori, caz in care intoarce-te la F6 – Afla-le temerile si apoi intoarce-te aici.

Pasul 3

Intreab-o: „Cum ai vrea sa o eliberezi?”

Unele Parti stiu exact ce vor sa faca, dar daca nu sunt sigure, ofera-le pamant, vant, apa, foc, lumina sau lasa la latitudinea lor. Lasa Partea sa aleaga cum vrea sa se elibereze.

Daca nu vrea sa renunte la un Exilat, intreab-o daca vrea sa il puna intr-o cutie din apropiere pentru o secunda si sa vada cum se simte – nu trebuie sa renunte la el si il poate lua inapoi oricand, doar sa il pastreze in siguranta in cutie. S-ar putea sa se simta usurata si sa nu-l mai doreasca inapoi. S-ar putea sa il doreasca inapoi, si este in regula.

Pasul 4

Oricum ar vrea sa o elibereze, las-o sa o faca. Poti sa iti folosesti respiratia sau corpul pentru a le elibera, daca ti se pare potrivit. Lasa-le sa isi ia cat timp au nevoie.

Pasul 5

Atunci cand o povara este eliberata, este des intalnit ca Partile sa se schimbe sau chiar sa se transforme in Sinele lor autentic. Daca detin alte poveri, s-ar putea sa se schimbe putin sau deloc, iar acest lucru este in regula – nu minimizeaza ceea ce tocmai s-a intamplat.

🔑 O Parte poate avea mai multe poveri. Intreab-o daca mai sunt si altele, invit-o sa isi verifice corpul pentru a vedea daca mai sunt si altele sau orice nu mai vrea.

Daca Partea nu stie cum sa renunte la povara sa, este posibil sa nu se simta pregatita sau complet in siguranta sa renunte la ea sau este posibil sa existe alte Parti care interfereaza.

Dupa ritual

Verifica cu ele. Cum se simt? Intreaba-le daca sunt pregatite pentru urmatorul pas: 💡 Invitatia

Invitația

Atunci cand o Parte este impovarata, adesea unele dintre calitatile sale sunt impinse in afara corpului. Dupa descarcare, ramane un spatiu deschis de care povara se poate reatasa si 🔑 Este posibil ca poverile sa se intoarca,.

Asadar, invita Partea sa revendice calitati la alegerea ei pentru a umple spatiul gol pe care povara l-a lasat in urma. Incurajeaza-o sa isi revendice integralitatea si sa invite orice calitati de care ar putea avea nevoie sau pe care le-ar dori pe masura ce inainteaza. Poate fi orice doreste sa simta sau sa intruchipeze, cum ar fi iubirea, curajul, spiritul ludic – orice se simte bine pentru ea.

Daca nu se pot gandi la nimic, este in regula. Acest pas nu este intotdeauna necesar – uneori nimic nu a fost pierdut vreodata.

Integrarea

In IFS, integrarea este opusul exilarii si al fragmentarii. De fiecare data cand facem acest pas, facem progrese spre 🔑 scaderea reactivitatii si rearmonizarea sistemului interior.

Are cateva semnificatii diferite:

 1. Uneori, mai multe Parti fuzioneaza intr-una singura sau isi elibereaza energiile in intregul ecosistem interior, precum un val care cade in ocean.
 2. Mai des, a integra o Parte inseamna a intreba cum va fi reintrodusa in ecosistem si cum va fi primita de celelalte Parti. Cand o Parte este scoasa din exil si se reintegreaza in familie, nu numai ca durerea ei este vindecata, dar este libera sa isi exprime si sa isi intruchipeze talentele si darurile unice.

Pasul 1

Intreaba Partea ceva de genul: „Ce ai vrea sa faci acum?” sau „Pentru ce te-ai nascut?”

Uneori au un rol specific in minte.

Uneori vor doar sa doarma, sa se odihneasca sau sa fie tinute in brate.

Altele vor doar sa faca lucruri de copii – sa fie liberi, sa se joace, sa fie in natura.

Pasul 2

Atunci cand o Parte este pe deplin eliberata, ea nu mai este un Protector sau un Exilat – ea este doar ea insasi. Celelalte Parti cu care au fost in relatie, toate Partile care au avut ceva de-a face cu ele in timp ce erau impovarate, trebuie sa le vada.

Invita toate Partile aflate in relatie cu aceasta sa vina si sa observe calatoria si transformarea prin care a trecut aceasta parte. Ele trebuie sa integreze ceea ce s-a intamplat (🔑 Partile au Parti).

Unele Parti Protectoare 💡 vor iesi si ele imediat din rolurile lor, altele nu.

Pasul 3

Spune-i Partii pe care tocmai ai eliberat-o de sarcini si celorlalte cu care ai interactionat ca vei da curs discutiilor cu ele.

Revino la aceleasi Parti in sesiunile viitoare timp de cel putin patru saptamani. De asemenea, poti verifica Partile in relatie cu ele timp de cateva minute in fiecare zi. Acest lucru ajuta la integrarea schimbarii si la dezvoltarea de noi cai neuronale. Uneori este nevoie de mai mult de patru saptamani, alteori este nevoie de mult mai putin.

Analizeaza in ce zile poti si in ce zile nu poti sa te dedici verificarii si nu face promisiuni exagerate.

Este in regula daca unele Parti inca vor sa fie ingrijite de altii, atata timp cat legatura principala este cu 💡 Sinele.

Ultimul pas: 💡 Aprecierea

Este ultimul pas in 💡 Procesul IFS, indiferent daca am terminat fiecare dintre ceilalti pasi.

 • Pentru intentiile lor 🔑 binevoitoare, mai degraba decat pentru efectele lor nedorite si neintentionate. 🔑 Protectorii sunt dedicati mentinerii ideii lor de siguranta, echilibru si homeostazie. Intotdeauna fac tot ce pot si rareori li se multumeste pentru ceea ce fac, in ciuda cat de mult muncesc. Este important sa le spunem ca noi chiar vedem si simtim asta si sa le multumim pentru asta
 • Pentru ca ne permit sa vorbim cu alte Parti. Pe tot parcursul procesului, le cerem protectorilor sa faca un pas inapoi de nenumarate ori si sa astepte. Atunci cand Protectorii sunt dispusi sa faca un pas inapoi si sa aiba incredere in noi, acest lucru este foarte important pentru multi dintre ei. Asadar, atunci cand ceea ce facem noi pare complet, este important sa ne intoarcem la acesti Protectorii, sa le aratam aprecierea pentru ca au facut un pas inapoi, s-au relaxat si au permis sau au avut incredere in Sine pentru a interactiona cu Partile pe care le protejau si pentru ca au permis vindecarea sa aiba loc in orice masura, fie ca a fost uluitor de mare sau de mica.
 • Pentru ca ne spun tot ce au.

Fragmente despre IFS din Integral Guide