Poverile

Imprumutat din Sistemele Familiale Interne (IFS), acesta este cuvantul atribuit convingerilor gresite incorporate, suferintelor, senzatiilor si energiilor prin care Partile se vad pe ele insele si lumea. Mintea noastra este un povestitor natural, iar poverile sunt povestile pe care Partile noastre le spun despre ele insele, semnificatiile gresite pe care Partile le fac din experientele lor traumatice sau care le ranesc in alt mod. Ele sunt un fel de reziduuri – ca de piatra, care ne impovareaza.

Convingerile nu trebuie sa fie negative pentru a fi impovaratoare, trebuie doar sa fie gresite. Ele pot fi si placute si nu provin doar din experiente negative.

Este posibil ca adultii din viata noastra sa ne fi spus ca suntem absolut geniali si ca suntem meniti sa facem lucruri marete care sa schimbe lumea. Este posibil ca o parte din noi sa isi asume atunci povara: „Sunt cel mai bun si sunt menit sa schimb lumea”. Acest lucru nu este acelasi lucru cu a avea Parti Protectoare care supracompenseaza o Povara negativa de genul „Sunt lipsit de valoare” prin grandomanie si compatimire. Putem avea de fapt o stima de sine ridicata si totusi sa fim impovarati de aceasta convingere, si putem avea Parti Protectoare care folosesc 🛡️ Evitarea pentru a ne face sa refuzam oameni si oportunitati de care ne place cum suna si care ar fi, de fapt, destul de bune pentru noi, pentru ca ele compenseaza aceasta Povara pozitiva – astfel incat tot nu participam pe deplin la viata noastra.

Daca nu luam in considerare aceasta posibilitate, s-ar putea sa ratam o mare parte din Poverile pe care le purtam.

Tipuri de poveri

🪨 Poveri personale

🪨 Poveri mostenite

Poverile personale

Sunte Poveri preluate prin experienta personala de viata. Sunt un fel de reziduuri care se acumuleaza dupa evenimente infricosatoare, rusinoase, dureroase, vatamatoare sau traumatizante.

La varsta de sapte ani, Heather a fost hartuita la scoala pentru ca purta haine murdare. Dupa acea zi, Sinele ei de sapte ani a preluat Povara rusinii si a umilintei nerezolvate si a devenit un Exilat. Pentru a o proteja pe Heather sa nu mai simta vreodata acele emotii, a aparut un Protector Proactiv care pana in prezent o obliga pe Heather sa arate mereu cat mai bine, chiar si dupa ce hartuirea a fost de mult uitata.

Exemple de poveri personale:

 • Povestile Partilor
 • Credinte:
  • Este vina mea.
  • Nu sunt suficient/a.
  • Sunt nedemn/a.
  • Sunt lipsit/a de valoare.
  • Sunt prea mult.
  • Sunt de neiubit.
  • Niciodata nu voi reusi sa fac lucrurile cum trebuie.
  • Ceva este in neregula cu mine.
  • Eu nu apartin.

De cele mai multe ori, aceste convingeri sunt Poveri ale Partilor Exilate, dar nu intotdeauna. Exista Protectori care ar putea gandi aceste lucruri despre Exilatii cu care sunt polarizati. De exemplu, un Protector Proactiv de inalta performanta s-ar putea polariza cu un Exilat pentru ca unul dintre Protectorii lor ne-a tinut in siguranta refuzand sa isi asume riscuri.

 • Sentimente:
  • Rusine
  • Tristete
  • Frica
  • Singuratate
  • Teroare
  • Energii sau senzatii
  • Gol

Poverile mostenite

Trauma la o persoana, decontextualizata in timp, seamana cu o personalitate.

Trauma intr-o familie, decontextualizata in timp, arata ca trasaturile de familie.

Trauma in oameni, decontextualizata in timp, arata ca o cultura.

– Resmaa Menakem

✍️ Traim intr-o lume traumatizata. Invatam traumele si poverile mostenite asa cum invatam prima noastra limba. In mod fundamental, culturile sunt ⭐ Valori in actiune, iar valorile pot fi purtatoare de Poveri sau chiar de iluzii cu privire la ceea ce inseamna sa fii o persoana buna sau la modul in care se poate atinge fericirea in capitalism. In lumea moderna, trauma este apa in care inotam.

🔑 Cu totii avem poveri mostenite:

🪨 Capitalismul internalizat

🪨 Rasismul

🪨 Consumerismul

🪨 Individualismul

🪨 Sexismul

🪨 Ageismul

🪨 Homofobia

🪨 Transfobia

🪨 A le fi pe plac oamenilor

🪨 Codependenta

🪨 Ingrijirea

🪨 Saracia

🪨 Traumele de razboi

🪨 Valorile familiale

💡 Microagresiuni

🪨 Povara mostenirii

Cunoscute si sub numele de „Traume generationale” sau „Blesteme generationale”, acestea sunt Poveri preluate prin intermediul familiei, al figurilor de autoritate (ingrijitori, profesori, antrenori, clerici etc.), al grupului etnic sau al culturii. Ele sunt transmise din generatie in generatie de oameni care isi valorizeaza sau resping propriile Parti si apoi fac acelasi lucru cu copiii lor (sau cu altii), invatandu-i sa isi valorizeze sau sa isi respinga propriile Parti similare. Acest lucru continua pana cand cineva il abordeaza, dar pot fi greu de depistat, deoarece aceasta trauma este apa in care inotam – ne-am nascut in ea.

Cu totii purtam poveri ale mostenirii. Despovararea lor este un proces un pic diferit, dar uneori este mai usor decat eliberarea de poveri.

Ce este important de retinut despre Poveri

Nu trebuie sa trecem prin „Traume cu T mare” pentru ca Partile sa culeaga poveri.  Uneori le primim de la persoane sau experiente care nu au avut deloc intentii rauvoitoare.

🔑 Poverile ne polueaza sistemul si ne separa de noi insine.

Poverile ne iau energia, este nevoie de energie pentru a le tine si a le contine. Atunci cand o Parte este impovarata, este fortata sa iasa din adevarata ei natura. Pierdem accesul la ele si la darurile pe care le au de oferit noua si lumii. S-ar putea sa avem un oarecare sentiment al valorii lor, o cunoastere interioara ca avem ceva de oferit, dar Poverile noastre le impiedica sa se desfasoare, deoarece Partile sunt fie Exilate, fie trebuie sa-si petreaca fiecare clipa de veghe pentru a tine Exilatii departe de constiinta Protectorului.

Ele fac acest lucru prin:

 • Determinand Partile sa devina rigide, inghetate in timp si sa vada lumea in alb si negru – Povara lor este un filtru prin care Partile se vad pe ele insele si lumea.
 • Fortand Partile sa iasa din rolurile preferate si sa se angajeze in slujbe care nu le plac (💡 Partile Protectoare)
 • Facandu-ne sa pierdem cu totul accesul la Parti (💡 Exilati)

Un ecosistem „blocat” poate arata in multe feluri diferite:

 • Blocaje creative (adica „Blocajul scriitorului”)
 • Amorteala emotionala 🔑 Cand suntem amortiti la durere, suntem amortiti si la bucurie.
 • Un sentiment de deconectare sau de alteritate.
 • O lipsa de acces la sinceritate sau autenticitate.

🔑 Cele mai multe Poveri graviteaza in jurul rusinii.

🔑 Rusinea creeaza Umbra.

🔑 Vina este o incercare de a da un sens experientei.

Auto-invinovatirea poate fi seducatoare, deoarece Protectorii care ne invinovatesc pe noi sau pe celelalte Parti ale noastre pentru abuzurile sau nenorocirile pe care le experimentam fac tot posibilul sa dea sens vietii noastre. Partile noastre ar prefera adesea sa pastreze o 🪨 convingere dureroasa, gresita, decat sa stea cu disconfortul lui „nu stiu” sau „nu inteleg”. Adevarul este aproape intotdeauna mult mai complex decat pot concepe Partile noastre – ele sunt adesea prea tinere pentru a intelege complexitatea.

🔑 Nu toate Partile sunt impovarate.

🔑 Partile impovarate au aceeasi varsta pe care o aveam in momentul traumei, chiar daca par mai in varsta.

🔑 Partile pot purta Poveri in, pe sau in jurul corpului lor.

Partile noastre pot purta poveri in tot felul de moduri si este probabil ca acestea sa fie destul de diferite de la persoana la persoana, de la parte la parte, cu o varietate enorma, asa ca este dificil de a fi specific.

Poverile ar putea fi:

 • imbracamintea
 • un obiect
 • o senzatie resimtita undeva in corp
 • o aura

Nu exista raspunsuri gresite.

🔑 O singura Parte poate avea mai multe Poveri

🔑 Mai multe Parti Exilate pot purta aceeasi Povara

🔑 Partile nu sunt sarcinile, rolurile sau strategiile lor

🔑 Partile pot fi uneori vindecate doar prin cunoasterea lor

Poate fi extrem de puternic doar sa te imprietenesti cu o Parte din tine insuti de care nimeni nu aa fost interesata cu adevarat. Multe Parti 💡 simt ca sunt complet singure. Intalnirea si cunoasterea noastra poate fi o usurare extraordinara, pentru ca sunt epuizate si nu au vazut nicio oportunitate de a iesi din rolurile lor extreme, pana acum. A fi vazuti si auziti, a experimenta Calitatile de Prezenta ☀️ singuri poate fi vindecator. Chiar si fara a descatusa in mod deliberat 💡 Despovararea unei Parti, hranirea unei relatii cu ele poate fi transformatoare.

Pe masura ce ajungem sa ne cunoastem Partile, acestea se reorganizeaza si schimbarile se pot produce rapid.

🔑 Este posibil ca Poverile sa se intoarca

Poverile 🪨 se pot intoarce daca:

 • Nu ne-am ascultat pe deplin Partile Exilate.
 • Nu am urmarit si nu am continuat sa lucram cu ele dupa ce au fost despovarate.

🔑 Nu credeti tot ceea ce ganditi

Poverile Partilor ranite

Pentru Exilati, Poverile sunt credintele, gandurile, emotiile, senzatiile si energiile negative extreme gresite pe care le au despre ei insisi si despre lume, si aproape toate sunt in jurul rusinii.

Un Exilat poate fi blocat in mai multe locuri, dupa ce a trait de mai multe ori aceleasi traume sau traume similare, cum ar fi o relatie abuziva sau abuzul parental de-a lungul mai multor ani. Exilatul poate tine ca Povara durerea intregii relatii respective.

Desi blocat in trecut in momentul ranirii initiale, este posibil (probabil) sa fi continuat sa adune Poveri de-a lungul vietii noastre si ne va duce in acele locuri pe parcurs. Unii pot fi raniti chiar in uter sau la scurt timp dupa nastere.

Poverile Partilor Protectoare

Protectorii nu sunt intotdeauna impovarati in acelasi mod in care sunt si Exilatii. De obicei, povara lor este una a responsabilitatii, a muncii exhaustive si a cheltuirii unor cantitati enorme de timp si resurse interioare pentru a ne 🔑 mentine in siguranta si stabilitate. Cei mai multi dintre ei se vor transforma in starea lor naturala dupa ce isi vor fi despovarat Partile Exilate.

Altii poarta Poveri similare cu Exilatii. Ei ar putea crede unele sau toate aceste lucruri negative despre Exilatii nostri. De asemenea, este posibil ca ei sa fi muncit atat de mult timp, incat se lupta sa renunte la rolul lor, chiar si dupa ce Partile lor Exilate au fost vindecate. S-ar putea sa poarte rusine, regrete sau durere in legatura cu ceea ce au trebuit sa faca pentru a ne tine in siguranta sau pentru cat timp. S-ar putea sa aiba nevoie sa fie despovarati.

Eliberarea Poverilor

In mod traditional, Poverile sunt eliberate prin ceea ce IFS numeste o despovarate, dar ele pot fi eliberate si spontan, in cursul vietii noastre, si exista mai multe moduri de a ne vindeca.

 

Fragmente despre IFS din Integral Guide