Identificarea/amalgamarea

Sistemele Familiale Interne atribuie acest cuvant starii in care o Parte se contopeste cu Sinele 💡 unei persoane. Vedem lumea prin ochii unei Parti, identificandu-ne cu gandurile, perspectivele, sentimentele si ranile ei. In esenta, suntem angrenati cu o Parte din noi insine. Acesta este opusul dezidentificarii/dezamalgamarii, similar cu Etichetarea.

🔑 Identificarea functioneaza pe un spectru

„Ma identific?” nu este cu adevarat o intrebare la care sa se raspunda cu Da sau Nu, deoarece identificarea/amalgamarea are loc de-a lungul unui continuum.

🔑 Sinele este lipsit de efort si este intotdeauna aici, desi poate exista si o oarecare identificare in curs de desfasurare sau Sinele poate fi intunecat complet de o identificare. Fara o practica profunda de meditatie, Partile sunt destul de mult timp in lumea noastra interioara. Si asta este in regula – 🔑 avem nevoie doar de o masa critica de Sine pentru a ne ajuta Partile.

Identificarea completa

Cand suntem complet identificati cu o Parte:

 • Partea conduce intregul nostru ecosistem interior – „conduce autobuzul”.
 • Pierdem accesul la Calitatile Sinelui ☀️ si la alte capacitati de la alte Parti, deoarece 🔑 Mintea nu poate retine atat de multe.
 • Vedem lumea prin ochii unei Parti, ii gandim gandurile, ii spunem cuvintele si ii simtim sentimentele. In esenta, suntem angrenati cu o Parte.

Inceputul dezidentificarii/dezamalgamarii

Pe masura ce Partile incep sa se dezidentifice/dezamalgameze , vom observa ca una sau mai multe Calitati ale Sinelui☀️ incep sa apara. Devenim din ce in ce mai 🕯️ atenti. Ne vedem pe noi insine, pe ceilalti oameni si universul mai complex, suntem mai deschisi la ceea ce nu stim sau nu putem sti sau intelege pe deplin si ne este mai usor sa fim in relatie cu ceilalti.

Continuarea dezidentificarii/dezamalgamarii

Cu cat Partile noastre se dezidentifica/dezamalgameaza  mai mult, cu atat suntem capabili mai mult sa ne traim pe noi insine ca Sine si cu atat mai mare devine spectrul nostru. Pe masura ce Partile se dezidentifica/dezamalgameaza , Sinele infloreste.

Ceva ar putea incepe ca o ☀️ Curiozitate si apoi sa infloreasca in uimire, fascinatie sau uimire, pe masura ce Partile continua sa se dezidentifice/dezamalgameze. Ceea ce incepe ca o ☀️ Compasiune ar putea inflori intr-un fel de ☀️ iubire-rabdare divina .

Am putea incepe sa observam ca ne simtim mai bine in corp, schimbari in voce, temperament sau calm. Putem chiar sa observam o furnicatura placuta sau alte senzatii somatice pe care le recunoastem intuitiv ca fiind un fel de energie vitala.

🔑 Mintea nu poate duce atat de multe

Multitasking-ul este un mit.

Incarcatura noastra cognitiva influenteaza in mod direct capacitatea noastra de a ne concentra si nu ne putem concentra, cu adevarat, decat asupra unui singur lucru la un moment dat. Ceea ce numim multitasking este trecerea repetata si frecventa printre mai multe sarcini. Multitasking-ul este foarte stimulativ si poate parea mai productiv, dar stimularea nu inseamna concentrare. Concentrarea presupune focusarea atentiei, in timp ce multitasking-ul ne disperseaza atentia in timp ce consumam energie mintala prin stimulare. De fapt, suntem mai putin eficienti, realizam mai putine lucruri si retinem semnificativ mai putin, deoarece ne imprastiem atentia prea mult, „un kilometru in latime, dar un centimetru in adancime”.

A fi distras mintal de 💡 Stres, 💡 Anxietate sau ganduri depresive este un fel de multitasking involuntar. Am putea sari peste un pas in rutina zilnica, am putea uita de ce am intrat intr-o camera sau unde am pus ceva, am putea uita un simplu cuvant si sa ne temem ca ne pierdem mintile. Mintea noastra nu este pierduta, doar ca face prea multe. Acest lucru face ca ⭐️ Invatarea sa fie aproape imposibila.

🔑 Suntem identificati atunci cand ne identificam/amalgamam cu gandul

Cand suntem identificati avem tendinta de a ne forma intreaga conceptie despre o alta persoana in jurul acelei Parti din ea care a declansat-o pe a noastra. De asemenea, am putea observa ca acea persoana pare cumva mai putin reala, ca un personaj secundar bidimensional.

Adesea experimentam „realismul afectiv” – ochii si poverile Partii devin lentila prin care vedem lumea si pe noi insine. Daca ne simtim ingrozitor, credem ca lumea este ingrozitoare.

🔑 Gandurile vin de la Parti

Daca petrecem mult timp in cercurile de meditatie 🕯️, este probabil sa auzim fraza: „Nu esti gandurile tale”, ci Constiinta spatioasa si iubitoare ☀️ la care apar aceste ganduri si sentimente.

Ceea ce numim gandire sau ganduri automate sau ganduri intruzive, le-am putea reincadra ca fiind prezenta Partilor care ne vorbesc noua si celorlalti. Nu putem controla Partile. Daca petrecem chiar si cateva minute practicand o meditatie, vom invata in mod experimental ca gandirea este o intamplare si nu ceva ce facem noi.

Atunci cand suntem identificati cu gandul („Sunt furios; nu-mi place asta; ma gandesc la x”), suntem identificati. Recunoscandu-ne gandurile ca niste capete de traseu, putem sa ne dezidentificam si sa interactionam cu Partile din care provin. In loc de „Cred ca x”, recunoastem „O Parte imi spune x”.

Cei mai multi dintre noi petrecem enorm de mult timp pierduti in ganduri, adica stand printre Partile noastre, in timp ce acestea vorbesc intre ele si cu noi, fara sa fim constienti de acest lucru. Ne identificam cu acele Parti. Cand observam ca ne lasam prinsi in ganduri, putem sa ne dezmeticim putin doar observandu-le, ascultandu-le in acelasi mod in care am asculta o alta persoana vorbind.

Daca ati experimentat vreodata o Stare de Flux, ati observat ca una dintre principalele caracteristici este lipsa gandurilor, insa suntem pe deplin capabili sa purtam o conversatie sau sa indeplinim o sarcina. Starile de Flux sunt stari de Sine.

🔑 Invatati sa faceti diferenta intre parti si Sine si sa va dezidentificati/dezamalgamati

Este primul obiectiv al IFS.

Daca nu luam nimic altceva de la ⭐️ Practica Partilor, a invata sa ajutam Partile sa se dezidentifice/dezamalgameze si sa elibereze Calitatile Sinelui☀️ este de la sine inteles o schimbare de viata.

Identificarea inconstienta

Identificarea inconstienta inseamna sa fii identificat fara sa fii constient de asta. Putem fi pierduti si identificati cu gandurile. Aceasta este ceea ce unii profesori de meditatie numesc a fi „in transa”. De cele mai multe ori, mai ales la inceputul calatoriei noastre IFS, suntem identificati inconstient cu Partile noastre.

Identificarea constienta

Identificarea constienta inseamna sa fii identificat in timp ce esti constient de acest lucru – ar putea fi chiar intentionat. Invitam in mod constient sau deliberat Partile sa se identifice cu noi, astfel incat sa putem experimenta unele dintre gandurile si emotiile lor.

🦮 Cum sa ajuti Partile sa se dezidentifice/dezamalgameze

🔑 Nu putem forta Partile sa se dezidentifice/dezamalgameze, dar exista mai multe moduri in care le putem ajuta sa o faca:

Observarea

Primul pas pentru a ajuta Partile sa se dezidentifice este pur si simplu sa observam ca suntem identificati in primul rand si ca exista Parti in jur.

🔑 Identificarea este un spectru, iar in momentul in care ne dam seama ca suntem identificati cu o Parte, nu mai suntem pe deplin identificati. Observarea este o abilitate care poate fi invatata si exista mai multe practici care ne pot ajuta sa facem acest lucru.

 • Atunci cand observam o urma sau o reactie la ceva, putem intra imediat in F4 – A simti pentru a vedea daca suntem identificati cu Parti in reactie la acel lucru. Am putea chiar sa ne intrebam: „Ce este aceasta emotie?” si sa o numim. Apoi ne-am putea intreba: „De la cine vine?”.
 • Practicand 🕯️ Momente de Prezenta putem invata sa recunoastem cand suntem pierduti in ganduri si sa ne amintim ca ascultam Partile care ne vorbesc noua si celorlalti. Am putea observa ca vorbim cu noi insine.
 • Uneori stim ca suntem identificati, dar Partile nu se simt suficient de sigure pentru a se dezidentifica/dezamalgama. Cand se intampla asta, putem face o pauza si le putem spune (fie in tacere, fie cu voce tare) „Va vad”. Daca exista o senzatie somatica legata de ea, putem sa ii oferim 🕯️ Atingerea blanda pentru a aduce ☀️ Conexiunea, astfel incat Partea sa stie ca nu este singura. Acest lucru le surprinde adesea, ceea ce poate fi atat amuzant, cat si emotionant.

Cu practica, observarea Partilor devine mai usoara.

O practica de 🕯️ Meditatie 🧘 poate fi un ajutor enorm – in unele zile mai mult decat in altele si in mare parte in functie de ce practica si pentru cat timp in raport cu cat de afectate sau active sunt Partile noastre. Chiar si cateva minute pot face o diferenta semnificativa. Fiecare dintre aceste practici ne ajuta sa observam Partile:

🧘 Meditatia de constientizare

🧘 Vezi, auzi, simti

🧘 Neti-Neti

🧘 Meditatie de iubire si bunavointa (Metta)

Stabilirea sigurantei si a exprimarii

Prin intermediul IFS traditional, dezidentificarea/ dezamalgamarea se realizeaza prin intermediul primelor 4 din 💡 Cei 6 F ai Sistemelor Familiale Interne. Acestea creeaza un spatiu sigur in care o Parte poate aparea fara ca altele sa intervina.

 1. F1 – Gaseste Partea
 2. F2 – Concentreaza-te asupra Partii
 3. F3 – Da-i trup si suflet
 4. F4 – Simte-o

Alte instrumente si practici:

 • 🕯️ Practici cu Partile
 • 🛠 Jurnal de lucru cu Partile solo
 • 🛠 Jurnal vizual
 • 🛠 Harta partilor
 • 🧘 Meditatii IFS
 • Imprumutata din 💡 Terapia cognitiv-comportamentala, putem incepe prin a ne preface ca vorbim cu un prieten drag.

Daca niciuna dintre acestea nu creeaza suficienta siguranta incat Partile sa fie dispuse sa se dezidentifica, 🛠 Setul de instrumente de protectie poate fi de ajutor.

🦮 Cum sa-ti cunosti Partile de unul singur

🔑 IFS-ul traditional nu este bine adaptat pentru munca solo, dar putem aduce ajustari si totusi sa facem progrese semnificative in timp ce 🔑 Restauram increderea Partilor in Sine si in conducerea Sinelui.

Ar putea ajuta Partile sa se simta mai in siguranta sa finalizeze cel putin majoritatea acestor elemente din 🦮 Cum sa te recuperezi dupa trauma inainte de a face IFS solo:

Faza 1: Siguranta si stabilizare

 • Aveti la indemana ⭐️ Instrumente si resurse de siguranta.
 • Gasiti practicile din 🛠 Setul de instrumente de protectie care functioneaza pentru dvs. si apelati la ele inainte de a avea cu adevarat nevoie de ele.
 • Exersati 🕯️ Pendularea si 🕯️ Ajustarea cu o ancora de pendulare 🛠.
 • 🦮 Cum sa iesi dintr-un mediu cu nivel scazut de conectare
 • Gasiti ⭐️ Comunitatea
 • Creati un spatiu de regenerare🛠
 • Practicati 🛠 Continerea emotiilor
 • Adoptati o 💡 Mentalitate de crestere 💡 si o mentalitate 💡 Suficient de buna.
 • Acordati prioritate ⭐️ Iubirii de Sine neconditionata, ⭐️ Somn, ⭐️ Odihna si regenerare.
 • ⭐️ Ordonarea vietii

Pasul 1: Pregatirea

Aceasta este, in esenta, crearea unui spatiu primitor in care Protectorii nostri se simt in siguranta pentru a se relaxa si a se dezidentifica.

 • Ajungeti la spatiul vostru de regenerare 🛠
 • Aveti cel putin una, dar oricat de multe Ancore 🛠 doriti in apropiere si vizibile.
 • Stabiliti o Ancora de Pendulare ⬆️.
 • Stabiliti o intentie sau puneti o intrebare. Ar putea fi pentru a afla despre Partile voastre, despre ce au nevoie, de ce o situatie a fost atat de grea pentru ele sau orice are cel mai mult sens pentru voi in acest moment.
 • Abordati acest proces cu o ☀️ Curiozitate, o 🕯️ Minte de incepator. Nu trebuie sa avem toate raspunsurile sau sa aflam totul.
 • Daca va simtiti in siguranta, conectati-va la ⭐️ Corpul vostru. Ati putea face o scanare a corpului 🧘, 🕯️ exercitii de impamantare – orice 🕯️ Tehnica Somatica va face sa va simtiti bine.

Pasul 2: Exersarea

IFS se refera mai putin la un proces si mai mult la relationarea cu noi insine ca ecosistem, si exista alte modalitati si instrumente care o pot completa. Acestea sunt doar optiuni si este important sa ne analizam pe noi insine si sa decidem ce anume ne solicita atentia intr-o anumita zi. 🔑 Aveti incredere in experienta si intuitia voastra.

Nu uitati: 🔑 Compasiunea este mai importanta decat metodologia.

Este intelept sa exersam folosirea unei Ancore de Pendulare 🛠 in timpul acestor practici – chiar daca nu simtim ca avem nevoie. Practicarea ne ajuta sa ne amintim sa o folosim atunci cand chiar avem nevoie de ea.

 • 🕯️ Meditatie  ghidata 🧘
 • 🧘 Meditatii IFS
 • 🧘 Meditatia RAIN
 • 🧘 Meditatia Mindfulness
 • 🛠 Jurnal de lucru cu Partile solo

Nu esti sigur de unde sa incepi?

Daca ai deja un Cap de traseu pe care stii ca vrei sa il privesti sau o Parte focala in minte, incepe de acolo. Este posibil sa existe prea multe Parti activate ca sa stim de unde sa incepem sau ce Parti sunt in jur si doresc atentie sau este posibil sa avem acces limitat la Calitatile Sinelui ☀️. Harta Partilor 🛠 ne poate ajuta sa ne facem o idee despre cine este aici si de unde sa incepem.

Pasul 2.5: Incheierea

Inainte de a incheia, ne luam un moment pentru a le multumi Partilor noastre pentru ca au impartasit sau au permis orice, le spunem ca vom verifica din nou cu ele, apoi le intrebam daca au nevoie de ceva de la noi intre timp si doar ascultam.

Este important sa ne 🔑 respectam orice promisiune pe care o facem Partilor noastre si sa nu facem promisiuni pe care nu le putem respecta. Sa fim sinceri.

Invitati Partea sa va dea un semn daca doreste atentia voastra, daca o doreste intr-un anumit fel pana data viitoare – un fel de punct de reper dupa care sa o cunoasteti.

Pasul 3: Integrarea

 • Daca partea a spus Da, sa va dea un semnal si dupa ce face acest lucru, asigurati-va ca va indreptati atentia catre ea si ca va analizati impreuna cu ea.
 • Putem folosi 🕯️ Atingerea blanda pentru a hrani ☀️ Conexiunea pe tot parcursul zilei, ca o modalitate de a lasa Partile sa stie ca nu sunt singure.
 • A invata 🦮 Cum sa ajuti Partile sa se dezidentifice ne poate schimba viata.

Practicile Partilor

Important

Aceste practici se fac cel mai bine atunci cand se afla in Fereastra noastra de Toleranta in care cel putin unele Calitati aale Sinelui ☀️ ies la suprafata. Daca nu putem fi cu Partile noastre exact asa cum sunt fara a fi nevoie sa le schimbam si daca acei Protectorii nu se simt in siguranta sa se dezidentifice sau sa comunice, recomand in schimb Setul de Instrumente pentru Protectori 🛠.

Zi de zi

Incercati sa fiti atenti la…

 • 🛡️ Evitare – incercarea de a gestiona si controla oamenii, locurile si lucrurile pentru a evita evocarea unor sentimente nedorite.
 • 🛡️ Atasament / Indulgenta – incercarea de a gestiona si controla oamenii, locurile si lucrurile pentru a evoca sentimente placute si preferate.
 • Iluzie / Greutati – convingeri eronate ca suntem cumva deficitari, nedemni sau rusinosi, care sunt sustinute ca o justificare pentru evitare si atasament.

Toate acestea sunt Capete de traseu, semne ale Partilor Protectoare si ale Exilatilor.

 • Verifica-te cu F4 – Simte pe parcursul zilei pentru a observa Partile pe masura ce apar si saluta-le.
 • Verificarea realitatii: Atunci cand observati 🛡️ Critici sau sentimente de inadecvare, intrebati-va: Este adevarat? De unde stiu? Pot sa iau contact cu Partea din mine care o crede?
 • 🕯️ Mintea incepatorului/Nu stiu: Cand va confruntati cu incertitudinea, respirati si permiteti-va pur si simplu sa o simtiti timp de cel putin 2 minute inainte de a actiona sau de a incerca sa gasiti un raspuns.
 • ☀️ Curiozitatea: Atunci cand observam o Parte am putea sa ne intrebam: „Ce avem de invatat din acest moment? Este ceva ce ai vrea sa stiu?”. Ascultati fara sa va ganditi la asta si poate notati acest lucru intr-un Jurnal al Partilor 🛠.
 • 🕯️ Exercitiu de incendiu

🦮 Cum sa linistiti partile declansate

 • 💨 Respiratia naturala
 • 🕯️ Fiti impreuna cu Partea
 1. Faceti o pauza si, daca va simtiti in siguranta, faceti o scanare a corpului 🧘 timp de cateva minute. Recunoasteti ca aceste sentimente si senzatii provin de la Parti.
 2. Pur si simplu observati-le. Observati-le. Poate numiti unele dintre emotii. Caror Parti le apartin? (Harta Partilor 🛠 poate fi de ajutor).
 3. Partile stiu ca sunteti cu ele? Daca nu, poate ca trebuie sa le anuntati si sa le atrageti atentia, in orice mod vi se pare potrivit.
 4. Rugati-le sa nu va copleseasca si spuneti-le ca, daca se separa putin de voi, puteti fi cu ele si le veti putea ajuta mai bine.
 5. In timp ce le ascultati, asigurati-le ca sunteti aici, ca sunt in siguranta cu voi si ca nu plecati nicaieri – ca nu sunt singure.
 6. Daca este posibil sa fiti curiosi, intrebati-le de ce acest moment este atat de greu pentru ele. Invitati-le sa va spuna tot ceea ce vor sa stiti si doar ascultati cu inima deschisa, fara a incerca sa le schimbati sau sa le reparati.
 7. Amintiti-le acestor micuti ca poate ele sunt inca copii, dar voi ati crescut si ati invatat multe. Aveti niste resurse si intelepciune despre cum sa ii ajutati pe ei si pe alte Parti sa se simta mai bine si ii veti ajuta.
 8. Amintiti-le cat de mari sunteti si ca acum aveti prieteni, aliati, abilitati si resurse. Poate enumerati cateva dintre ele, daca puteti. Daca nu va puteti gandi la niciunul, reamintiti acestei Parti ca nu va fi intotdeauna asa. Ca mai sunt multe de invatat si ca si viitorii vostri aliati va cauta.
 9. Intreabati sau intuiti ce are nevoie aceasta Parte de la voi pentru a se simti mai in siguranta, chiar si numai putin.
 • Puteti sa va indepartati de o situatie declansatoare.
 • Puteti proteja aceasta Parte daca este maltratata sau o puteti invita intr-o camera sigura.
 • Puteti merge in 🛠 spatiul vostru de recuperare, unde s-ar putea simti mai confortabil si unde aveti modalitati de a o linisti.
 • Ganditi-va ce cuvinte linistitoare le-ati putea oferi.

10. Reamintiti-le ca, desi poate parea ca aceasta durere va dura o vesnicie, va trece si ca intr-o zi se vor vindeca. Spuneti-le ca pot veni intotdeauna la voi, ca le iubiti neconditionat exact asa cum sunt si ca nu le veti abandona niciodata.

11. Daca simtiti vreo voce critica sau catastrofica, anuntati acele Parti ca sunt in siguranta si ca le ascultati. Recunoasteti-le, dar nu va certati cu ele.

 • Intrebati-le: „Ce ai nevoie sa stiu?” si ascultati cu atentie, cu inima deschisa.
 • Daca ceea ce spun are sens pentru dumneavoastra, spuneti-le acest lucru.
 • Intrebati Partea: „De ce ai nevoie pentru a te simti mai bine?”.
 • Ce cuvinte de mangaiere le puteti oferi ca raspuns?
 • Multumiti Partii pentru timpul acordat si pentru ca a vorbit cu dumneavoastra, spuneti-i ca sunteti recunoscator pentru ceea ce face pentru voi. Spuneti-le ca deocamdata trebuie sa va ocupati de aceste alte Parti, dar ca va veti intoarce sa le vizitati in curand.

12. Anuntati aceasta Parte ca este in siguranta sa jeleasca sau sa planga si ca veti sta cu ea si o veti alina pe parcursul acestei perioade.

13. Daca Partile nu vor sa se dezidentifice, ganditi-va la o persoana sigura la care puteti ajunge si intrebati-o daca Sinele ei 💡 este disponibil pentru a asculta Partile voastre. Cand va simtiti mai bine, ganditi-va cine ar putea fi acele persoane si pastrati o lista undeva unde sa fie usor de accesat. Daca nu va puteti gandi la nimeni, luati in considerare posibilitatea de a gasi o comunitate ⭐️ pentru a face noi conexiuni cu persoane sigure.

14. Notati orice a declansat aceasta Parte in 🛠 jurnalul tau al Partilor pentru a fi revizuit mai tarziu cu 🧘 Practica Declansatorilor sau cu 🕯️ Exercitiul de incendiu.

15. Respirati adanc si incet, trimitand o energie iubitoare catre fiecare dintre Partile pe care le simtiti in corpul vostru. Nu va grabiti, nu exista graba.

16. Aveti rabdare si practicati ⭐️ Grija de Voi. Intrebati-va: ce lucru mic pot face pentru mine insumi in acest moment? Care este urmatorul lucru corect? Este normal ca Partilor sa le ia cateva zile sa se aseze din nou. Este nevoie de timp pentru a invata sa le linistiti si sa le cunoasteti, dar pe masura ce petreceti timp cu ele, vor dezvolta incredere in dumneavoastra si se vor simti in siguranta mai repede si mai des. Sa fii declansat este dureros, dar fiecare eveniment este o oportunitate de a invata mai multe despre Partile noastre si de a ne intari relatiile cu ele.

De ce nu se dezidentifica/dezamalgameaza Partile mele?

 • Ele nu au inca suficienta incredere in Sine sau in practicianul nostru IFS.
 • Gradul si sursa traumei, mai ales daca a fost provocata de cineva care ar fi trebuit sa aiba grija de noi. 💡 Partile Protectoare vor dori sa ramana identificate si sa fie sigure ca nimeni nu ne va face rau.
 • Gradul de polarizare in ecosistemul interior.
 • Nu se simt in siguranta sa permita dezidentificarea.

🔑 Nu va asteptati  sa fiti dezidentificati/dezamalgamati de Partile voastre tot timpul

Este o conceptie gresita comuna ca trebuie sa fim dezidentificati tot timpul. Nu numai ca nu se asteapta asta de la nimeni, dar este probabil imposibil. Ultimul Obiectiv al IFS este sa 🔑 Sa devenim mai mult autocondusi in interactiunile noastre cu lumea, nu exclusiv autocondusi.

Chiar daca ar fi posibil, este putin probabil sa fie atat de dezirabil. Uneori este important sa ne simtim sentimentele Partilor noastre in cea mai mare masura, iar folosirea afirmatiilor „Eu” poate fi simbolica pentru ecosistemele noastre interioare care functioneaza ca un intreg armonios.

Dupa parerea mea, viata nu este menita sa fie o lunga conversatie despre Lucrul Partilor. Daca incercam sa fim dezidentificati tot timpul, monitorizandu-ne in mod constant Partile, probabil ca suntem amestecati cu o Parte 🛡️ Asemanatoare Sinelui. Este ca si cum am accepta intregul nostru corp ca fiind „eu” vs. identificarea fiecarei parti individuale a corpului tot timpul. Nu uitati: 🔑 Sinele este un intreg si, in acelasi timp, o parte dintr-o poveste mai mare.

🔑 Mindfulness este un exercitiu de dezidentificare/dezamalagamare

🕯️ Mindfulness este fundamentala pentru 🕯️ Practica partilor. Ea ne invata in mod experimental ca suntem mai mari decat povestile pe care ni le spunem – ca 🔑 nu suntem gandurile noastre si ne permite sa trecem de la a ne pierde in sau a ne identifica cu gandurile si emotiile la a fi o prezenta ☀️ Calma, avand ☀️ Compasiune fata de ele. De la „Sunt nelinistit” la „O parte din mine se simte nelinistita” sau „Exista Anxietate aici”.

De fiecare data cand ne simtim distrasi sau pierduti in ganduri, aceasta este o Parte.

Aceste observari sunt o forma de dezidentificare. Este un mod de a ne aseza ca Prezenta si de a deveni constienti de Partile noastre inainte de a le asculta activ. Tocmai acest lucru poate fi de ajutor, deoarece, ramanand nemiscati, ne putem explora lumea noastra interioara fara a „tulbura apa”.

Aceasta permite o explorare mai profunda a intentiilor, nevoilor si preocuparilor fiecarei Parti, facilitand o relatie de compasiune si vindecare cu ecosistemele noastre interioare ☀️. Ne ajuta sa dezvoltam o mai buna intelegere a dinamicii interne a Partilor noastre si sa trecem la 🔑 Diminuarea reactivitatii si re-armonizarea sistemului interior, astfel incat sa putem raspunde mai degraba decat a reactiona.

Fragmente despre IFS din Integral Guide