⭐️ Sistemele Familiale Interne nu se refera la gestionarea simptomelor sau la a deveni „suficient de functional”. In cele din urma, ne invata sa devenim propriul nostru terapeut. 🔑 Recuperarea este neliniara si ciclica si 🔑 Progresul se acumuleaza. Acestea nu sunt obiective unice, le revizitam din nou si din nou, invatand ceva nou de fiecare data.

Aceste obiective sunt atinse prin 💡 Procesul IFS:

🔑 Invatarea diferentei dintre Parti si Sine si a dezidentificarii/dezamalgamarii

Primul obiectiv al IFS.

Daca nu luam nimic altceva de la ⭐️ Practica Partilor, a invata sa ajutam Partile sa se dezidentifice/dezamalgameze si sa elibereze Calitatile Sinelui ☀️ este o schimbare de viata in sine.

💡 Parti

💡 Sine

🕯️ Dezidentificare/Dezamalgamare

🦮 Cum sa ajutati Partile sa se dezidentifice/dezamalgameze

🕯️ Mindfulness

🔑 Refacerea increderii Partilor in Sine si in Conducerea facuta de Sine

Al doilea obiectiv al IFS.

In loc sa incercam sa adoptam calitati bune, in IFS noi 🔑 Invatam sa facem diferenta intre Parti si Sine si sa ne dezidentificam/dezamalgamam si apoi sa cream sau sa cultivam relatii intre noi si Partile noastre – toate, pentru ca 🔑 Nu exista parti rele. Acest lucru creeaza incredere intre Sinele 💡 (atat al nostru, cat si al practicianului nostru) si Partile noastre 💡. Cu cat facem mai mult acest lucru, cu atat ele incep sa aiba mai multa incredere in Conducerea facuta de Sine 💡 si 🔑 Pe masura ce Partile incep sa aiba incredere in proces, vindecarea se accelereaza.

Majoritatea dintre noi avem probabil o amintire in care ne zgariem genunchiul si apoi spunem „Nu-l atinge”, atunci cand cineva incearca sa ne ajute. In aceasta imagine, genunchiul zgariat este un Exilat, copilul este un Protector, iar Sinele este adultul care poate aplica un balsam pentru a ajuta rana sa se vindece.

Este adevarat ca, daca nu facem nimic, rana ar putea sa ramana nevindecata sau chiar sa se agraveze, dar 🔑 Sinele nu ocoleste Protectorii. Daca am incepe imediat sa impungem, sa intepam si sa pulverizam medicamente usturatoare pe genunchi, am pierde imediat orice incredere pe care copilul a avut-o in noi si am risca fie sa ranim in continuare genunchiul, fie relatia noastra cu copilul, fie ambele, iar acest lucru poate provoca o reactie in lant in intregul nostru ecosistem interior.

Chiar daca stim exact de ce are nevoie rana, daca o tratam fara permisiune nu o mai facem pentru el – si ne putem astepta ca el sa fie ranit si suparat din cauza asta. Acel copil nu este pur si simplu o bariera intre un genunchi si un unguent de vindecare – este o persoana care face doar tot posibilul pentru a pastra acel Exilat (si pe noi) in siguranta. 🔑 Protectorii sunt copii parentificati. Ei nu cred neaparat ca rana poate fi vindecata – ei stiu doar ca doare si nu vor sa se inrautateasca.

Intentia noastra este sa castigam increderea copilului, nu doar pentru a ne lasa sa tratam zgarietura, ci pentru ca fiecare copil este important si merita iubire. Acelasi lucru este valabil si pentru Protectorii nostri si Exilatii lor.

In loc sa ne fortam calea catre Exilat, depunem eforturi reale pentru a-i intelege si a ne imprieteni cu Protectorii nostri ca Sine – dintr-un loc al compasiunii autentice, astfel incat sa inteleaga ca le luam temerile in serios si ca nu vom atinge nimic fara permisiune si ca nu le acordam doar atentie pentru a le repara genunchiul. Este important ca Protectorii sa se simta apreciati pentru ca isi fac treaba cat de bine pot si sa se simta in siguranta lasandu-ne sa ne ocupam de Exilatii pe care ii protejeaza.

Majoritatea dintre noi avem mai multi genunchi zgariati pe care Protectorii nostri i-au ascuns atat de bine, incat s-ar putea sa nu fim deloc constienti de ei. IFS aduce incet inconstientul in constiinta. Este un proces de cunoastere a partii din iceberg pe care, in mod normal, nu ajungem sa o vedem.

🔑 Eliberarea Partile de rolurile in care au fost fortate, astfel incat sa poata fi cine sunt menite sa fie

Al treilea obiectiv al IFS.

Dupa ce 🔑 Restauram increderea Partilor in Sine si in Conducerea facuta de Sine, ele invata sa aiba incredere in noi si se deschid pentru a fi vindecate. Putem pasi pentru a le ajuta sa se dezidentifice/dezamalgameze si sa se transforme in starea lor pre-traumatizata. 🔑 Uneori, Partile pot fi vindecate doar prin cunoasterea lor.

Odata ce o Parte s-a dezidentificat/dezamalgamat, ea se transforma adesea in starea sa pre-traumatizata si este libera sa fie Sinele sau autentic si sa isi impartaseasca talentele naturale.

🔑 Diminuarea reactivitatii si rearmonizarea sistemului interior, astfel incat sa putem raspunde mai degraba decat sa reactionam

Al patrulea obiectiv al IFS.

IFS este un proces gradual de integrare si armonizare a tuturor Partilor noastre intr-un intreg simfonic. Pe masura ce Partile incep sa aiba incredere in Conducerea facuta de Sine, ele comunica cu Sinele mai degraba decat sa se identifice/amalgameze imediat cu noi. Noi suntem capabili sa vorbim pentru ele, mai degraba din interiorul lor.

🔑  Conducerea făcută de catre Sine in interactiunile noastre cu lumea

Al cincilea obiectiv al IFS.

Ne schimbam centrul de greutate. In loc sa ne identificam cu Parti care se simt nevrednice, tematoare sau conduse de nevoi, ne recunoastem si ne identificam ca Sine. Acestea fiind spuse, 🔑 Nu se asteapta de la noi sa fim dezidentificati/dezamalgamati tot timpul.

Fragmente despre IFS din Integral Guide