Nu suntem o picatura in ocean,

Suntem oceanul dintr-o picatura.

– Rumi

Atunci cand Partile noastre sunt dispuse sa nu se mai identifice, ceea ce gasim este Sinele sau ceea ce unii numesc „Adevarata noastra Natura”. Sinele nu este o Parte, ci ceea ce suntem cu totii in mod fundamental. Sinele este locul constiintei, fiinta noastra centrala, figura parentala ideala.

Alte denumiri pentru Prezenta

Sistemele familiale interne se refera la Prezenta ca fiind „Sine”, dar aceasta poate fi gasita in aproape toate traditiile spirituale, cu mii de ani in urma. Alte modele sau scoli de gandire s-ar putea referi la aceasta ca fiind:

 • „Esenta”
 • „Natura lui Buddha” sau „No-Self” (fara parti)
 • „Constiinta lui Hristos”
 • „Lumina interioara”
 • „Fiinta”
 • „Constiinta”
 • „Constiinta pura”
 • „Constienta spatioasa”
 • „Mintea marelui cer”
 • „Constiinta iubitoare”
 • „Constiinta fara alegere”
 • „Minte deschisa, inima deschisa”
 • „Sinele superior”
 • „Sinele profund”
 • „Mintea inteleapta”
 • „Inteleptul interior”

Elemente de baza despre Sine

🔑 Sinele nu are nevoie sa fie invatat cum sa fie Sine

Sinele este esenta a ceea ce suntem – o fiinta, nu o actiune sau o abilitate care trebuie invatata. Daca invatam sa fim Sine, asta este o 🛡 Parte-un Protector de Sine. Calitatile Sinelui ☀️ vor aparea ca o expresie naturala si autentica, pe masura ce Partile noastre incep sa se dezmeticeasca.

Conducerea din Sine nu inseamna sa invatam sa facem ceea ce nu am facut niciodata si 🔑 nu putem forta Partile sa se dezidentifice. Scopul IFS nu este de a invata Sinele cum sa se dezidentifice, ci de a invata Partile ca este sigur si vindecator sa faca acest lucru. Partile noastre sunt cele care invata teoria, Sinele este deja Sine. Pe masura ce incepem sa 🔑 restabilim increderea Partilor in Sine si in conducerea din Sine, Protectorii nostri incep sa se relaxeze si sa se dezidentifice. Si 🔑 pe masura ce Partile se dezidentifica, Sinele infloreste.

Daca avem Parti care nu adera la acest lucru imediat (sau deloc), este in regula. Sinele este mai bine experimentat decat invatat, iar in ⭐️ Sisteme Familiale Interne este perfect in regula sa ne imaginam Sinele ca pe o energie ☀️.

🔑 Sinele nu poate fi deteriorat

In timp ce Partile noastre 💡 isi asuma 💡 Sarcinile 🪨, Sinele nu poate fi deteriorat – nici macar de 💡 Trauma. Sinele este ca un far neclintit care poate rezista oricarei furtuni; chiar si in fata dificultatilor, Sinele nu poate fi zdruncinat.

🔑 Sinele nu are o agenda

Sinele nu are nevoie ca Partile sa se schimbe, sa isi modereze comportamentul, sa coopereze intre ele, sa simta sau sa fie altfel decat asa cum sunt. Sinele este capabila 🔑 sa primeasca toate Partile exact asa cum sunt, fara a avea nevoie sa le schimbe sau sa le faca sa se simta mai bine.

A ne apropia de o Parte cu intentia de a calma o dereglare emotionala inseamna a avea o agenda de schimbare, pentru ca incercam sa schimbam modul in care se simte o Parte; acesta este un Protector Reactiv, si este in regula – 🔑 Avem nevoie de Protectori. Este important doar sa fim constienti.

Sinele are o dorinta si o intentie innascuta de a se indrepta spre 💡 Armonie, vindecare, ☀️ Conexiune si integrare, dar aceasta dorinta nu este atasata de un rezultat – Partile pot spune nu.

🔑 Sinele este agentul de vindecare

💡 Sinele este cel care ajuta 💡 Partile sa se vindece si sa se descarce. In calitate de Sine, putem vedea lumea, Partile noastre si pe ceilalti oameni cu ☀️ Claritate, putem rezolva probleme si putem actiona cu ☀️ Incredere, ☀️ Curaj si ☀️ Compasiune. Aceasta este ceea ce face ca Sinele sa fie liderul natural al ecosistemului nostru interior. Lucrand la Obiectivele Sistemelor Familiale Interne, Sinele poate transforma un ecosistem fragmentat si haotic intr-un intreg simfonic.

🔑 Sinele poate oferi Exilatilor vindecarea pe care o cauta

Exilatii au o dorinta de rascumparare, iar 🔑 Sinele este agentul de vindecare.

🔑 Exilatii nu pot fi rationalizati sau pur si simplu sa treaca peste durerea lor. Atunci cand un Exilat se simte suficient de sigur cu Sinele, vom fi 💡 martori ai povestii lor. Cand se vor simti in sfarsit vazuti si auziti, vor fi pregatiti sa se descarce si 🔑 sa fie cine au fost intotdeauna meniti sa fie.

🔑 Sinele este lipsit de efort si este mereu aici

Nici o cantitate de eforturi nu poate aduce Sinele la suprafata, deoarece Sinele este dintotdeauna aici.

Ideea de a fi „in Sine” sau de a observa daca Sinele sau (in termenii IFS) ☀️ Autoenergia este „aici”, este o greseala lingvistica si o conceptie gresita comuna. Fie ca este vorba de ceai, suc sau cafea, apa (ca si Sinele) este intotdeauna acolo. Sinele nu vine si pleaca – Partile o fac. Nu conteaza daca Sinele este prezent, ci daca Partile sunt amestecate, precum o picatura de cerneala intr-un pahar cu apa. Sinele nu apare, cat este eliberat prin dezidentificare. Nu este o chestiune de „a intra in Sine”, cat de mult este vorba de a ajuta Partile noastre sa aiba incredere ca este sigur sa se relaxeze si sa se dezamorseze.

Intrarea in Sine este mai mult o actiune – ea 🔑 necesita efort si poate fi obositoare. Daca ne straduim sa fim Prezenti sau daca ne straduim sa intruchipam Calitatile Sinelui ☀️, ne identificam cu un 🛡️Protector al Sinelui.

🔑 Identificarea este un spectru

🔑 Sinele nu ii ocoleste pe Protectori

🔑 Protectorii sunt dedicati mentinerii ideii lor de siguranta, echilibru si homeostazie, iar loialitatea si dedicarea lor fata de munca lor trebuie respectate si onorate.

Daca o Parte insista sa nu vorbim cu alta sau daca observam un gand, o emotie sau o senzatie corporala care pare sa ne spuna „nu”, onorati acea Parte. 🔑 Daca sunt ocoliti, Protectorii se pot razbuna si adesea o vor face, asa ca, daca observati ca o Parte vorbeste, fie ca este vorba de un gand, o emotie sau o senzatie somatica, intoarceti-va catre ea, incepand cu F4 – Simte-o si cunoaste-o. Daca se relaxeaza, verificati din nou. Daca nimeni nu vorbeste, este sigur sa continuati. Alta Parte poate gasi acest lucru frustrant la inceput, dar 🔑 Timpul pe care il petrecem cu Protectorii nostri este la fel de valoros ca si timpul pe care il petrecem cu Exilatii nostri.

🔑 Sinele poate oferi o protectie mai buna decat Protectorii

🔑 Sinele evoca Sinele

🔑 Avem nevoie de Partile noastre, iar Partile noastre au nevoie de noi

🔑 Protectorii adesea se indoiesc ca lucrurile se pot imbunatati

Multi Protectori au indoieli serioase cu privire la faptul ca lucrurile pot deveni mai bune pentru ei sau pentru Exilatii pe care ii protejeaza. Adesea, la inceput, au putina sau deloc incredere in Sine ca 🔑 agent de vindecare si ezita extrem de mult sa aiba incredere totala. Ei pot fi 🔑 atat de rezistenti la schimbare incat chiar incearca sa ne convinga sa ne pierdem increderea in noi insine pentru a pastra lucrurile asa cum sunt  – toate acestea sunt in regula.

Protectorii isi fac treaba de mult timp – potential de zeci de ani. 🔑 Initial, ei inteleg ecosistemul nostru interior mult mai bine decat noi, asa ca ne putem astepta ca Protectorii sa nu fie foarte increzatori la inceput.

Nu este treaba noastra sa ne convingem Partile sa aiba incredere in Sine – fie al nostru, fie al psihoterapeutului nostru. 🔑 Protectorii si-au facut datoria de a se asigura ca lucrurile nu se inrautatesc, de a se asigura ca noi suntem competenti si ca psihoterapeutul nostru este o persoana suficient de sigura si de incredere. Este treaba noastra sa le castigam increderea, iar treaba psihoterapeutului este sa le demonstreze ca este sigur si demn de incredere – pentru a 🔑 Reface increderea Partilor in Sine si in Autoconducere si in nevoile lor.

Nevoile Partilor Protectoare:

 • Sa se simta binevenite, pentru ca 🔑 Toate Partile sunt binevenite exact asa cum sunt
 • Sa fie intelese, deoarece 🔑 Nu exista Parti rele
 • 🔑 Sa ne simta cu adevarat prietenii lor
 • Sa fie validate si invitate la negociere, spre deosebire de a fi fortate.
 • Sa fie onorate si apreciate.
 • Sa invete sa aiba incredere in Sine.

🔑 Partile au Sine

🔑 Sinele este non-dual

🔑 Sinele este holonic

🔑 Atentia este ca un reflector; Constiinta este ca lumina lumanarii

Calitatile Sinelui

Diferitele modele au moduri diferite de a intelege si de a comunica calitatile interconectate ale Sinelui ☀️. Sinele este un mod de a fi, nu doar un sentiment. Aceste calitati sunt toate interconectate, iar 🔑 Identificarea este un spectru.

🔑 Nu avem nevoie sa fim invatati aceste calitati, ele apar in mod spontan pe masura ce Partile incep sa se dezmeticeasca, pe masura ce au incredere in noi si pe masura ce ne permit sa le intruchipam.

 • 🔑 Identificarea este un spectru, asa ca si calitatile Sinelui sunt tot un spectru.
 • 💡 Prajñā, Gnoza Albastra, cunoasterea innascuta.
 • 🔑 Sinele nu are nevoie sa fie invatat cum sa fie Sine.

Sistemele familiale interne, de exemplu, se refera la acestea ca fiind calitati ale ☀️ Energiei Sinelui.

☀️ Energia Sinelui

Sistemele Familiale Interne atribuie aceasta expresie calitatilor Sinelui – perspectivele, sentimentele si senzatiile pe care Sinele le aduce in relatia cu Partile si cu ceilalti. Unii numesc acest lucru „chi”, „kundalini” sau „prana”.

Energia Sinelui apare spontan odata ce Partile noastre s-au dezidentificat/dezamalgamat. 🔑 Identificarea/amalgamarea este un spectru si, cu cat Partile noastre se dezidentifica mai mult, cu atat este posibila o vindecare interioara mai profunda, iar noi putem directiona aceasta energie catre Partile noastre sau catre alte persoane.

Calitatile Energiei Sinelui

IFS simplifica alcatuirea Energiei Sinelui in „cei 8 C”. Retineti ca acestea sunt un fel de stenografie; ne ajuta sa ne amintim cum arata si cum se simte Energia Sinelui, dar nu sunt deosebit de nuantate.

Cei 8 C ai Energiei Sinelui

☀️ Curiozitate

Sinele este curioas fata de alti oameni si fata de Parti. Ne simtim deschisi, capabili de acceptare si cautam sa intelegem in loc sa judecam. Vrem sa stim de ce Partile noastre fac ceea ce fac, stiind ca 🔑 Nu exista Parti rele si de ce anume incearca sa ne protejeze. Cand suntem curiosi, ceilalti oameni si Partile noastre se simt in siguranta sa ni se dezvaluie. Nu speculam sau intelectualizam, ci invatam.

☀️ Calm

In timp ce Partile noastre pot fi coplesite de emotii intense, 💡 Sinele are o Fereastra de Toleranta enorma. Sinele este capabil sa le contina.

Un descriptor mai potrivit pentru aceasta ☀️ Calitate a Energiei Sinelui ar putea fi echilibrul interior sau seninatatea.

Cel mai bun lucru pe care il poti face cand ploua este sa lasi sa ploua.

– Henry Wadsworth Longfellow

Seninatatea este un fel de acceptare nefortata sau de (pastrare a) „calmului” nostru. Este abilitatea noastra de a primi cu bucurie atat experienta exterioara, cat si cea interioara, permitand reactiilor noastre la acestea sa vina si sa plece fara a le judeca (pozitiv sau negativ), fara a ne agata de ele sau a le indeparta. Aceasta este o componenta majora a atentiei si ☀️ una dintre calitatile Sinelui.

 • 🔑 Acceptarea este o conditie prealabila pentru schimbare
 • 🔑 Sinele este lipsit de efort si este intotdeauna aici – daca ne straduim sa fim echidistanti, suntem amalgamati/identificati.
 • 🔑 Nu avem obligatia de a accepta ceea ce putem schimba

Sa spunem ca cineva este nepoliticos cu noi si atunci Protectorul nostru raspunde cu furie.

 • Am putea spune: „Sunt atat de suparat incat sunt pe punctul de a incepe sa arunc cu lucruri”, caz in care ne identificam cu Protectorul.
 • S-ar putea sa ne identificam cu un alt Protector care vrea ca cel furios sa plece: „Nu ar trebui sa ma simt asa” sau „Oh, asta e rau, trebuie sa ma calmez”.
 • Un al treilea Protector ar putea sa se certe cu ei, aparandu-ne dreptul de a fi furiosi.
 • Altii ar putea sa se alature, sa formeze echipe si sa se certe daca ar trebui sa fim furiosi sau daca avem vreun drept sa fim. Incepem sa ne „certam cu noi insine” intr-o polarizare.
 • Ar putea exista inca un alt Protector care incearca sa medieze cu nerabdare disputa si sa decida care dintre Parti castiga.

💡 Sinele este capabil sa observe si sa fie pur si simplu cu aceste Parti cu un fel de acceptare iubitoare ☀️, fara a avea nevoie sa le schimbe sau sa le repare – pentru ca 🔑 Toate Partile sunt binevenite exact asa cum sunt. O astfel de acceptare reduce suferinta Partilor noastre si ne permite sa luam masuri adecvate 🔑 pentru Partile noastre, mai degraba decat din Partile noastre.

🛡 Seninatatea asemanatoare cu Sinele vs. adevarata seninatate

🔑 Seninatatea nu este indiferenta. Nu inseamna nici impingerea acceptarii sau suprimarea emotiilor Partilor sau ale acestora. Dar ea necesita un anumit grad de 🕯️ Dezidentificare/dezamalgamare.

 • 🔑 Suntem cu totii fara vina
 • 🧘 Meditatia de constientizare
 • 🕯️ Momente de atentie
 • 🕯️ A fi cu o Parte

🛡 Starea de seninatate asemanatoare Sinelui

🛡 Seninatatea de tip Sine poate fi dificil de distins de adevarata seninatate a Sinelui. Confundarea celor doua este adesea complet accidentala – pentru ca par atat de asemanatoare, exista adesea un adevar real in ambele, iar 🔑 toate Partile au intentii binevoitoare.

Diferenta cheie este ca, la fel ca toate 🛡️ Strategiile Protectoare, 🛡️ Seninatatea de tip Sine este condusa de o agenda de schimbare. Sinele poate 🔑 intampina toate Partile exact asa cum sunt, dar un Protector nu poate. 🛡️ Protectorii folosesc seninatatea pentru a suprima, repara sau linisti Partile sau pentru a le convinge sa isi exprime sentimentele pentru a ne 🔑 mentine pe noi sau pe alti oameni in siguranta si reglati emotional.

Protectorii pot oferi afirmatii asociate cu seninatatea cu intentia de a ajuta, iar uneori acest lucru poate ajuta Partile sa se relaxeze si sa permita Sinelui sa se intrupeze. Dar ei pot, de asemenea, sa transforme seninatatea in 🛡️ Detasare spirituala sau suprimare emotionala:

 • „Acesta este modul in care trebuie sa fie”.
 • „Toate evenimentele ne-au adus pana aici”.
 • „Nu are rost sa ne luptam cu trecutul”.
 • „Lupta cu trecutul nu face decat sa ma orbeasca fata de prezentul meu.”
 • „Prezentul este singurul moment asupra caruia am control.”
 • „Este o pierdere de timp sa te lupti cu ceea ce s-a intamplat deja.”
 • „Momentul prezent este perfect, chiar daca nu-mi place ceea ce se intampla.”
 • „Acest moment este exact asa cum ar trebui sa fie, avand in vedere ceea ce s-a intamplat inainte de el.”
 • „Acest moment este rezultatul a peste un milion de alte decizii, dintre care unele nu au avut nimic de-a face cu noi.”
 • „Lucrurile sunt asa cum sunt.”
 • „Ce a fost, a fost.”
 • „Lucrurile vor fi asa cum vor fi.”
 • „Nimic nu este personal.”

Aceste fraze au un adevar real, dar nu si pentru Partile impovarate, inca prinse in trecut. Pentru ele, acesta este inca prezent.

Starea de seninatate inarmata

Uneori, un Protector se poate folosi de seninatate pentru a manipula si pentru a face ca o alta persoana sa accepte un tratament abuziv sau exploatator.

De exemplu, daca ne confruntam cu cineva care ne-a abuzat, acesta ar putea incepe sa recite adevaruri echidistante: „S-a intamplat cu un rost, trebuia sa se intample. Nu are rost sa ne certam acum pe tema asta. Ar trebui sa o acceptam si sa mergem mai departe”. Acest lucru ar putea fi derutant pentru ca limitele noastre au fost incalcate si pentru ca simtim situatia nerezolvata – o Parte din noi este inca ranita.

Si totusi, o alta Parte ar putea spune: „Da, dar… nu este adevarat? Nu are dreptate?” Acest lucru poate duce la emotii reprimate si la ramanerea intr-o situatie sau relatie periculoasa, abuziva sau cu un nivel scazut de intimitate.

Nu uitati: 🔑 Seninatatea nu inseamna indiferenta. Partile noastre nu trebuie sa accepte maltratarea; Sinele accepta raspunsul Partilor la maltratare si poate stabili limite – cu forta, daca este necesar.

☀️ Claritate

Sinele are acces la o fantana de intelepciune si intelegere superioara care poate actiona ca un ghid in abordarea celor mai mari intrebari ale vietii. Prin ochii clarificatori ai Sinelui, Partile care pareau candva niste monstri teribili se dezvaluie a fi copii sau adolescenti interiori. Sinele are claritatea de a vedea dincolo de Protectorii lor si ai altora si de a recunoaste Exilatii pe care ii protejeaza pentru a gasi Sinele care exista in noi toti.

☀️ Compasiune

Cunoscuta si sub numele de cuvantul sanscrit „Karuna”, Compasiunea este ☀️ Iubirea-Iubitoare (Metta) in prezenta suferintei, practica zilnica de a recunoaste si de a accepta umanitatea noastra comuna cu dorinta de a aduce usurare celor care sufera.

 • 🔑 Compasiunea este mai importanta decat metodologia
 • 🔑 Avem nevoie atat de compasiune, cat si de empatie
 • 🔑 Cu totii suntem fara vina
 • 🔑 Toata lumea de pretutindeni face tot timpul tot ce poate mai bine
 • Tot ceea ce este gresit sa faci unei alte persoane este, de asemenea, gresit sa iti faci tie insuti. Trateaza-te pe tine insuti asa cum vrei sa fii tratat.
 • Este normal ca, Compasiunea sa fie greu de accesat, mai ales daca Partile noastre au fost in razboi intre ele pentru o perioada lunga de timp.
 • Putem avea Compasiune si sa stabilim 🕯️ Limite.
 • 🔑 Dusmanul apropiat al Compasiunii este mila
 • 🔑 Cei mai plini de Compasiune au limite de otel

Auto-compasiunea radicala: Compasiunea Sinelui

Daca ☀️ Compasiunea ta nu se extinde asupra ta, este incompleta.

– 👤 Jack Kornfield

Auto-compasiunea este compasiunea de la Sine catre Parti – de la o cunoastere neclintita a faptului ca 🔑 Nu exista Parti rele si o recunoastere a ranilor si a suferintelor lor. O astfel de compasiune vindeca rusinea si ajuta Partile noastre sa se elibereze de poverile lor. Cu cat invatam mai mult despre noi insine si despre 🔑 cat de nevinovati suntem pentru ceea ce ni s-a intamplat, cu cat auzim mai multe povesti  secrete ale Partilor noastre, cu atat mai usor devine Auto-compasiunea, pe masura ce Protectorii nostri incep sa se inteleaga unii pe altii.

Sinele este un izvor inepuizabil de compasiune. Sinele este hranitor si poate sa ne contina si sa ne sustina Partile prin toate durerile. Partile noastre pot recunoaste acest lucru, iar acest lucru le ajuta sa se simta in siguranta si ingrijite si sa doreasca sa ☀️ se conecteze cu noi. Cand suntem dezidentificati/dezamalgamati, ne pasa cu adevarat si dorim sa sprijinim Partile, oamenii si alte fiinte aflate in dificultate. Sinele are compasiune chiar si pentru Partile care ne-au perturbat sau complicat viata.

Calitati similare: Bunatate, 🕯️ Iubire, Grija, Prezenta, Rabdare, Acceptare, Caldura, Iertare, Deschidere a inimii, Inima, Amabilitate

Atunci cand ne antrenam sa generam compasiune, ajungem sa experimentam frica de durere. Practicarea compasiunii este o indrazneala. Implica sa invatam sa ne relaxam si sa ne permitem sa ne indreptam cu blandete spre ceea ce ne sperie. In cultivarea compasiunii ne inspiram din totalitatea experientei noastre. Suferinta noastra, empatia noastra, precum si cruzimea si teroarea noastra – asa trebuie sa fie. Compasiunea nu este o relatie intre vindecator si cel ranit, ci o relatie intre egali. Doar atunci cand ne cunoastem bine propriul intuneric putem fi prezenti cu intunericul celorlalti. Compasiunea devine reala atunci cand recunoastem umanitatea noastra comuna.

– 👤 Pema Chödrön

☀️ Conexiune

Suntem ca niste insule in mare

Separate la suprafata,

dar conectate in adanc.

– William James

Conexiunea este energia care exista intre oameni atunci cand acestia se simt vazuti, auziti si apreciati; cand pot da si primi fara a fi judecati; si cand isi extrag hrana si puterea din relatie.

Atunci cand Sinele este descoperit, ne simtim conectati si dorim sa fim in ⭐️ Comunitate cu alti oameni, cu Partile noastre, cu lumea si dincolo de ea. Putem vedea ca nu suntem cu adevarat separati, ca 🔑 Totul este conectat cu totul altceva.

 • Opusul competitiei este ⭐️ Comunitatea si colaborarea.
 • Nu suntem cu adevarat straini
 • Intr-o lume in care atat de putini dintre noi ne simtim in siguranta sa fim noi insine, plina de performanta si competitie, a fi martor la inflorirea si deschiderea unei alte persoane, in timp ce Protectorii sai se relaxeaza si se dau la o parte, este un dar. Ne deschide si pe noi. Ei devin mai reali, iar odata cu asta suntem cu totii mai putin singuri.

☀️ Creativitate

Este capacitatea de a gandi in afara cutiei in care Partile noastre protectoare se gasesc blocate si de a rezolva probleme aparent de nerezolvat. Implica abilitatea de a recunoaste posibilitatea, moduri unice de gandire – cadranele parametrilor vietii. Un geniu creativ va vedea si va pune in aplicare posibilitati despre care nimeni altcineva nici macar nu stia ca exista.

Nimic nu te va impiedica sa fii creativ atat de eficient ca teama de a face o greseala. Daca va ganditi la ☀️ joc, veti intelege de ce. Adevarata joaca ☀️ este experimentul. Ce se intampla daca fac asta? Ce s-ar intampla daca am face asta? Ce-ar fi daca insasi esenta ☀️ Jucauseniei ar fi o deschidere fata de orice s-ar putea intampla, un sentiment ca orice s-ar intampla, este in regula. Asadar, nu poti fi ☀️ jucaus daca esti speriat ca daca te misti intr-o anumita directie va fi gresit, ceva ce nu ar fi trebuit sa faci. Atunci cand esti liber sa ☀️ te joci sau nu. Dupa cum spune 👤 Alan Watts: „Nu poti fi spontan in limitele ratiunii”. Asa ca trebuie sa risti sa spui lucruri prostesti, ilogice si gresite, iar cel mai bun mod de a avea incredere sa faci asta este sa stii ca, in timp ce esti creativ, nimic nu este gresit. 🔑 Nu exista greseala si orice prostie poate duce la descoperire. Si acum, ultimul factor, al cincilea, umorul. Ei bine, trebuie sa cred ca principala semnificatie evolutiva a umorului este ca ne duce de la modul inchis la modul deschis mai repede decat orice altceva.

– John Cleese

☀️ Curaj

Una dintre calitatile ☀️ ale Energiei Sinelui, curajul este capacitatea de a actiona in ciuda 💡 fricii.

Sinele are curajul de a spune adevarul in fata puterii si de a sfida Protectorii care ne domina celelalte Parti sau care se tin de ele si se simt amenintati, speriati si siguri ca au dreptate ca protectia lor este cel mai sigur mod de a fi. Sinele este asertiv, dar nu agresiv. Ferm si iubitor.

Sinele are curajul de a traversa abisurile noastre interioare si de a-i salva pe Exilatii esuati acolo.

☀️ Incredere

Radacina adevaratei ☀️ Increderi creste din capacitatea noastra de a fi in prietenie neconditionata cu noi insine. De a ne antrena in blandete si de a avea incredere in inteligenta noastra naturala pentru a naviga in viata.

– 👤 Pema Chödrön

Increderea este credinta in propria competenta, abilitate sau indemanare. Atunci cand Sinele este descoperit, avem suficienta incredere pentru a ajunge sa cunoastem Parti de care alte Parti se sperie. Avem increderea necesara pentru a explora regiuni ale lumilor noastre interioare de care ne era frica inainte. Ne simtim capabili sa gestionam situatia actuala. Nu simtim ca ne asumam un risc.

Ne putem dezvolta increderea facand lucruri infricosatoare sau inconfortabile.

 

Fragmente despre IFS din Integral Guide