Cutia de amintiri
Un instrument simplu care ne ajuta sa reconstruim si sa contextualizam povestea vietii noastre, sa ne reamintim amintirile uitate si sa ajutam la recuperarea dupa trauma si 💡 Integrarea Părților. Amintirea evenimentelor traumatice nu este necesara pentru recuperarea dupa trauma.
🔑 Mintile noastre sunt povestitori naturali
Rezolvarea traumei este o cale treptata, ciclica, de metabolizare in siguranta a traumei si a emotiilor aferente din interiorul ferestrei noastre de toleranță, pas cu pas. In acest proces sunt incluse ⭐️ Autoîngrijirea, ⭐️ Autoreglarea, ⭐️ Automenținerea și ⭐️ Comunitatea, care ne ajuta sa ramanem si sa revenim in fereastra noastra de toleranță care poate fi vindecătoare in sine.
Recuperarea după o trauma poate fi ca navigarea intr-o camera intunecata. Poate fi derutant și confuz, ne putem lovi degetele de la picioare și ne putem impiedica de lucruri daca nu 🔑 mergem încet, si uneori ni se intampla asta chiar și atunci când o facem. Dar uneori punem mana pe un obiect familiar și chiar si in intuneric stim exact unde ne aflam ai ce sa facem in continuare. 🔑 Avem întotdeauna opțiuni, chiar și atunci când nu le putem vedea. Doar pentru ca nu putem vedea calea de urmat nu inseamna ca nu exista una.
Cateva indicii pentru a rememora mai multe amintiri:
- Ce muzica ascultam?
- La ce filme sau emisiuni ma uitam?
- Care erau hobby-urile mele?
- In ce sporturi, cluburi sau comunitati eram implicat?
- Cu cine ma intalneam la momentul respectiv?
- Cu cine imi petreceam timpul?
- Cum a fost relatia cu parintii sau cu ingrijitorii mei in copilarie? Cu fratii?
- Cum raspundeau ingrijitorii mei atunci cand eram suparat (trist, furios, ranit sau speriat)?
- Cum ma disciplinau sau nu ma disciplinau parintii mei?
- Imi amintesc experiente care au fost abuzive (verbal, fizic sau sexual)?
- Cum era relatia dintre parintii mei? Imi amintesc episoade de furie sau violenta? Au divortat?
- A existat vreunul dintre ingrijitorii mei cu o boala mintala netratata? Daca da, ce impact a avut acest lucru asupra mea?
- A fost vreunul dintre membrii familiei mele dependent de alcool sau de droguri? Daca da, cum m-a afectat acest lucru?
- A petrecut vreunul dintre membrii familiei mele o perioada in inchisoare? Daca da, ce impact a avut acest lucru asupra mea?
- Au existat mentori pozitivi care au investit in mine, au avut grija de mine, m-au inteles sau m-au protejat in timpul copilariei mele? A existat cineva care a observat ca sunt capabil, inteligent sau talentat?
- Imi amintesc sa fi avut un membru al comunitatii (cum ar fi un vecin, un membru al bisericii, un profesor sau un antrenor) care a fost acolo pentru a ma ajuta? Imi amintesc sa fi avut pe cineva caruia i-a pasat cum ma descurc acasa sau la scoala?
- Mi-am dezvoltat prietenii in cadrul carora puteam sa vorbesc despre viata mea si sa ma simt inteles?
- Mi-am dezvoltat inteligenta stradala: am fost independent sau un tip care isi dorea sa mearga mai departe?
- Privind raspunsurile la aceste intrebari, pot identifica evenimente traumatice care ar putea exista ca declansatori in viata mea actuala?
- Am identificat evenimente traumatice care ar beneficia de o atentie sporita? Am gasit 💡 Parti sau 💡 Capete de traseu pe care le pot revizita mai tarziu?
Pentru recunoasterea Partilor conflictuale din Sine si angajarea în dialog, iti recomand sa audiezi meditatia aceasta:
Fragment din Integral Guide