O hartă a Părților nu este permanentă.
Eu consider harta Părților un fel de termometru. Ne oferă o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă în interior în acest moment, dar probabil va fi învechită în scurt timp. S-ar putea să păstrez hărțile doar de dragul de a le păstra, dar nu fac referire la o hartă din trecut pentru a afla despre harta Părților mele în momentul prezent – este foarte puțin probabil ca lucrurile să nu se fi schimbat de atunci.
Acest exercițiu este excelent pentru observarea și cunoașterea Părților noastre . De asemenea, funcționează bine atunci când ne simțim indeciși sau trebuie să ne ocupăm de o problemă sau decizie dificilă sau când am fost declanșați recent.
Forma scurtă
Luați ceva cu care să scrieți și pe care să scrieți și adresați-vă următoarele întrebări:
- Ne concentrăm asupra persoanei, evenimentului sau experienței care este tulburătoare pentru sistemul nostru.
- Observăm ce Părți sunt prezente în mintea sau în corpul nostru .
- Stabilim o conexiune de la Prezență la Parte , împrietenindu-ne cu Partea respectivă și făcându-i cunoscut că suntem ☀️ curioși în legătură cu ea.
- Întrebați Partea cum dorește să fie reprezentată pe pagină:
- Partea dorește să fie reprezentată prin cuvinte, imagini, culoare, forme sau altceva?
- Există alte Părți care doresc să fie reprezentate pe pagină?
- Există Părți în cooperare sau în polarizare cu această Parte sau cu altele?
- Există Părți care sunt protejate? Dacă da, cum doresc ele să fie reprezentate?
- Cum ar dori ele să fie reprezentate Calitățile de Prezență ☀️ sau ☀️ Autoenergie?
- Există o Parte vulnerabilă care, dacă ar fi ajutată, ar avea cel mai mare potențial de a contribui la schimbarea întregului ecosistem interior? Dacă da, luați notă.
Forma lungă
Începem cu o scurtă scanare corporală 🧘, observând orice Capăt de traseu 💡 și alegând o Parte înspre care simțim mai multă curiozitate sau care ne solicită cel mai mult. Putem să ne luăm cât de mult timp vrem cu asta.
După ce alegem una, o găsim în, pe sau în jurul corpului nostru și ne odihnim atenția asupra ei și o lăsăm să fie acolo. Rămânem cu ea și o observăm până când devenim suficient de familiari încât să o putem reprezenta cumva pe o hârtie, oferindu-ne atâta timp cât avem nevoie. Apoi punem acest lucru pe foaie, poate desenând o imagine sau un simbol, scriind câteva cuvinte sau chiar o pată de culoare sau o mâzgălitură – orice pare potrivit este în regulă.
Continuăm să ne concentrăm asupra acestei Părți până când observăm un alt Capăt de traseu, și îl tratăm și pe acesta nou la fel ca pe primul, odihnindu-ne atenția asupra lui până când găsim o modalitate de a-l reprezenta pe pagină. Și din nou, continuăm să ne concentrăm asupra acestuia până când observăm un al treilea Capăt de traseu.
Luați loc și uitați-vă la ceea ce ați pus pe pagină. Observați ce apare pe măsură ce vă uitați la ea. Imagini, gânduri, voci sau sunete, senzații. Adăugați-le și pe acestea pe pagină, luându-vă atâta timp cât aveți nevoie.
Repetați acest proces până când pare complet.
Ceea ce este probabil să fi găsit este o Constelație de 💡 Părți. Când ajungem să cunoaștem această constelație, am putea începe să construim încredere în ea sau chiar să o vindecăm cu timpul. Este posibil ca alte constelații să nu fie afectate, dar putem folosi acest exercițiu pentru a găsi altele care au nevoie de ajutorul nostru.
Acum ne putem uita la foaie și să observăm relația dintre toate Părțile pe care le-am reprezentat. Sunt ele în relație unele cu altele? Sunt unele aliate, sau polarizate? Unele dintre ele le protejează pe altele? Se cunosc toate între ele? Notați aceste relații.
Apoi ne putem uita din nou la fiecare Parte și să observăm cum ne simțim față de ele. Ne putem gândi la ce are nevoie această constelație de la noi. Înainte de a ne îndepărta de foaie, ne luăm timp să ne exprimăm 💡 Aprecierea față de fiecare Parte pentru că a apărut și s-a lăsat văzută. O anunțăm că aceasta nu va fi ultima dată când ne întâlnim cu ea.
După ce am terminat, ar putea fi util să scriem un 🕯️ Jurnal despre experiență. Cum a fost, relațiile pe care le-am observat. Poate fi util să păstrăm această hârtie și putem face acest exercițiu ori de câte ori dorim, iar cu cât îl facem mai des, cu atât vom ajunge să ne cunoaștem mai bine Părțile.
Dacă este vorba despre o anumită situație sau eveniment declanșator pe care am dori să îl explorăm mai profund, putem continua cu 🧘 Explorarea unei constelații de Părți declanșatoare.
Pentru a înțelege declanșatorii și reacțiile emoționale puternice, practică o meditație despre reactivitate:
Fragment din Integral Guide