În multe cazuri, activitatea Părților în cadrul Sistemelor Familiale Interne (IFS), se concentrează pe abordarea a ceea ce este prezent în acel moment sau care apare în situații specifice (cum ar fi exercițiul de incendiu sau tehnica cartografierii), cu ceea ce ne luptăm în prezent sau chiar cu ceea ce am lucrat anterior. Această abordare este eficientă și necesară, dar poate părea reactivă.
Iată un instrument pe care îl folosesc pentru a ne cunoaște Părțile, numindu-le după rol, pentru a le invita să se alăture echipei, pentru a afla ce vor, ce au nevoie și ce fac și, dacă este posibil, pentru a găsi o modalitate de a lucra împreună într-un mod care să sprijine sistemul și să minimizeze conflictul (interior). Pentru că, chiar dacă toate Părțile au intenții bune (pentru noi), știm că uneori ceea ce fac ele este problematic.
Prezența Părților
O meditație din tradiția budismului tibetan este cea numită „Cele șase cuvinte pentru a găsi pacea” și îi aparține lui Tilopa. Cele șase instrucțiuni pentru meditație sunt:
Nu îți aminti / Renunță la trecut
Nu îți imagina / Renunță la imaginarea viitorului
Nu gândi / Renunță la prezent
Nu cerceta/ Renunță la raționalizare
Nu controla / Renunță la a control
Odihnește-te.
Am adaptat-o și am prezentat-o ca „meditație în șase părți”. Pentru fiecare dintre primii cinci pași, ne conectăm cu Părțile legate sau care se ocupă de acel aspect al vieții, le invităm înăuntru, le mulțumim pentru munca lor și le întrebăm dacă sunt necesare acum. Dacă nu sunt, le invităm să ia un loc lângă noi și să se odihnească.
Există însă și o altă posibilitate: să invităm Părțile care se concentrează pe un anumit aspect al vieții și să ajungem să le cunoaștem. Acestea pot fi unele dintre Părțile de mai sus, cele despre trecut, viitor, verificarea prezentului, despre control, despre înțelegere. Vă rog să rețineți că vorbesc aici despre Părți, la plural. Cu toții avem probabil mai multe Părți cu niveluri diferite de integrare, maturitate și pricepere. Invitați-le pe toate.
Aspecte ale vieții
Bănuiesc că trecutul, prezentul, viitorul, analizarea și schimbarea acoperă cea mai mare parte a vieții. Cu toate acestea, ne putem concentra și pe aspecte mai specifice. Putem decide să explorăm Părțile care se ocupă de alte aspecte ale vieții:
– lucrează pentru a obține un obiectiv sau apar atunci când avem un obiectiv
– apar atunci când întâlnim un obstacol, cele când suntem blocați, apoi cele care
– izbucnesc, cele care se simt blocate
– doresc, se ocupă de plăcere, de dorință
– apar atunci când suntem triști sau răniți
– ne distrag atenția, procrastinează, caută eliberarea
– vor să fim o persoană bună
– vor să se revolte
și, desigur, multe, multe altele. Probabil că a apărut ceva în sistemul vostru în timp ce citeați aceste rânduri. Ideea este să explorăm Părțile sistemului nostru care se ocupă de acest aspect al vieții – ce fac, când funcționează cel mai bine și de ce au nevoie pentru a ne sprijini. Scopul este de a construi o relație cu ele sau, cel puțin, de a dezvolta încredere și respect reciproc.
Practica în sine
Pentru început
Alegeți un aspect al vieții asupra căruia să lucrați. Ca o recomandare: în timp ce învățați, nu alegeți cel mai greu lucru posibil. Dacă trecutul vă doare foarte tare, poate îl lăsați pentru altă dată. Dacă sunteți foarte îngrijorat de viitor, poate că nu cu asta trebuie să începeți. Părțile care se ocupă de asta sunt prezente fie activate, fie ușor reactive.
Alegeți ceva mai ușor cu care să începeți. Vedeți cum funcționează. Jucați în „modul ușor” la început. Părțile dificile pot aștepta, pentru moment.
Faceți puțin loc
Cereți cu amabilitate spațiu celorlalte Părți. Puteți folosi meditația de mai sus sau verificați în interior cum vă simțiți în legătură cu acest lucru. Căutați suficientă deschidere și spațialitate, o „masă critică de energie a Sinelui”, pentru a rămâne cu explorarea. La fel cum nu este grozav să invităm un prieten să ne viziteze pentru a începe o ceartă cu el, încercați să nu invitați Părți cu care doriți să vă certați. Să ai unele întrebări este în regulă: acesta este motivul pentru care vrem să le cunoaștem. Dar dacă aveți alte Părți care sunt foarte activate, mai întâi lucrați cu ele.
Facem muncă pro-activă. Ne plimbăm prin sistemul nostru, nu căutăm o ieșire de incendiu.
Apelați la Părțile care se ocupă de un aspect al vieții
Ca un exemplu, atunci când ne concentrăm asupra viitorului, ce Părți apar? Unele Părți care în general încearcă să își amintească dacă am uitat ceva ce va trebui să facem? Unele Părți care privesc lucruri viitoare? Părți care se tem de lucrurile care vor veni? Părți care încearcă să prezică ce se va întâmpla și cum să se adapteze? Părți care încearcă să controleze viitorul îngrijorându-se foarte, foarte tare? Părți care se închid în sine? Părți care se simt foarte triste pentru că „niciodată nu va fi la fel de bine ca înainte”?
Împinge-ți mintea în acea direcție. Observați ce se întâmplă în sistemul vostru.
Simțiți în corpul vostru sau în jurul corpului diferitele Părți care se ocupă de asta și cum interacționează, dansează sau reacționează cu alte Părți: cele care lucrează în echipă, cele care se crispează, cele care se protejează, cele care spun „nu, nu, nu” și multe altele. Atunci când lucrăm pe cont propriu, ne poate ajuta să facem o listă, păstrând lucrurile ceva mai bine ancorate. Sau să desenăm. Sau să facem cartografiere.
Acum alegeți una dintre aceste Părți, sau câteva care se potrivesc bine împreună.
Cunoașterea acestor Părți
Pentru asta, luați-vă cât de mult timp puteți și vreți. Cel puțin atât cât au nevoie Părțile pentru a se conecta.
Acestea sunt Părți care sunt oarecum cunoscute, cel puțin un pic. Nu au fost prea greu de accesat, tind să acționeze și să facă lucruri (în IFS, tind să fie mai ales Protectori).
Aplecați-vă atenția asupra acelui aspect al vieții, spre acel mod de a o aborda. Amintiți-vă cum a apărut prima dată.
Ce se întâmplă în sistemul vostru? În corpul vostru sau în jurul acestuia? Vă pregătiți să acționați? Să vă contractați? Vedeți ceva? Vă spuneți ceva?
Rămâneți cu asta.
Salutați aceste Părți din voi înșivă, în orice fel ar avea sens pentru voi. Poate spuneți doar „Bună”. Extindeți o curiozitate prietenoasă asupra acelor Părți, exprimați-vă dorința de a le cunoaște. Acum luați acel aspect, acel sentiment, și explorați cum a fost în trecut. Puteți încerca să întrebați acele Părți: „Ce ați făcut în trecut?” sau pur și simplu lăsați-vă memoria să rătăcească.
Explorați aspecte ale acelor Părți și ale sarcinilor lor.
Dacă luăm ca exemplu viitorul și programarea/planificarea: Ce s-a întâmplat în trecut care a implicat aceste Părți de programare?
Iată câteva direcții posibile de explorare și cercetare, cu privire la momentele în care aceste Părți au fost prezente:
Ce fac ele?
Știm mai mult sau mai puțin ce fac, din moment ce le-am numit din sarcină. Explorați oricum. Încercați să întrebați: ce faceți cu adevărat? Care este sarcina voastră reală?
Gândiți-vă la cineva pe care îl vedeți la serviciu, la școală, la un magazin: îl vedeți des, credeți că știți ce face. Poate că el face mult mai mult. Poate că ceea ce crede el că este important în ceea ce face este diferit de ceea ce ai observat tu.
Ce este important în asta? Ce se întâmplă dacă ele nu fac ceea ce fac?
Ce le preocupă?
Ce vor? Ce au nevoie? Pentru tine, pentru sistemul tău, pentru ele însele. Poate chiar pentru lume?
Ce se întâmplă dacă nu primesc ceea ce au nevoie? Dacă tu nu obții ceea ce le interesează?
Cum le observați?
Cum le observați atunci când sunt bine, la cel mai bun nivel?
Cum le observați atunci când se amestecă, preiau controlul, se activează?
Când a funcționat?
Vreau să vă reamintesc: nu lucrăm cu Părți care sunt doar problematice. Avem de-a face cu Părți, grupuri de Părți, care au de-a face cu aspecte ale vieții. Mă aștept ca, uneori, lucrurile să funcționeze bine.
Cereți Părților să împărtășească cu voi. Sau permiteți memoriei voastre să vă aducă acolo.
Observați situațiile. Luați aminte.
Cum v-ați simțit înainte, în timpul, după?
Asigurați-vă că mulțumiți Părților și sistemului vostru pentru o treabă bine făcută.
Luați-vă ceva timp pentru asta.
Când nu a funcționat sau când a funcționat prost?
Dacă trăim suficient de mult, vom eșua. Cei mai performanți eșuează. Se întâmplă. Nu se simte bine, dar putem învăța din asta.
Cereți Părților să împărtășească, fără vină sau rușine: vrem să învățăm împreună.
Gândiți-vă la o echipă care învață să lucreze împreună. Ce a funcționat? Ce nu a funcționat?
Care au fost condițiile care au făcut să nu funcționeze? Ar fi putut să funcționeze?
Care au fost condițiile care le-au făcut să funcționeze în schimb?
De asemenea: ce s-ar întâmpla dacă nu ar face ceea ce fac în mod normal.
S-a întâmplat de fapt?
Dacă nu: întrebați-le dacă știu.
Dacă s-a întâmplat, de fiecare dată: chiar au avut dreptate. Spuneți-le.
Când sunt ele cele mai bune?
Există modele? Există lecții care pot fi învățate? Care sunt condițiile le care ajută la a face o treabă bună?
Apreciați amintirile în care ele sunt la cel mai bun nivel. Felicitați-le și felicitați-vă.
Luați-vă un moment pentru asta.
Cu cine lucrează? Împotriva cui lucrează? Pe cine protejează?
Cu cine le place să lucreze? Ce Părți ale sistemului nu le plac sau nu le agreează?
Întrebarea pe cine protejează este un alt mod de a aborda „ce se întâmplă dacă nu fac ceea ce fac”.
Ce le place să facă?
Să sperăm că există Părți cu sarcini și locuri de muncă care le plac. Poate nu totul. Poate nu tot timpul.
Poate că există și alte lucruri care le fac cu plăcere. Unele par conectate, altele mai puțin.
Întrebați-le. Explorați. Permiteți amintirilor să apară.
Acesta este un moment în care ați putea spune „Ah” și să observați că poate există un aspect ludic al întocmirii listelor pe care nu l-ați observat niciodată înainte, s-a întâmplat fără să îl știți.
Luați-vă un moment și rămâneți cu ceea ce ați aflat până acum.
Verificați dacă totul este în regulă în sistemul vostru. Dacă unele Părți sunt activate sau forțează. Dacă există o agendă. Dacă este posibil, cereți acelor Părți să acorde puțin spațiu, pentru a vedea ce se întâmplă.
Puneți lucrurile cap la cap
Întrebați Părțile pe care le-ați explorat dacă ar dori să fie mai mult o echipă, cu voi, cu alte părți ale sistemului.
Dacă da, cum puteți să vă folosiți de ceea ce ați învățat până acum?
Cum pot funcționa la cel mai bun nivel, cum pot face mai mult din ceea ce le place să facă și la ce sunt bune?
Cum putem evita ceea ce le face să se contracte, să atace, să se amestece?
Cum putem avea mai puțin din asta? Sunt ele de acord cu asta? Le-ar plăcea?
Ce ne-ar ajuta să lucrăm împreună cu aceste Părți, ce condiții le-ar permite să nu simtă nevoia să preia controlul?
Vă rog să rețineți: indiferent de Partea cu care lucrăm, nu încercăm să facem acea Parte să dispară. Vrem să cultivăm aspectele care funcționează bine cu restul sistemului nostru (și cu lumea din jurul nostru), care se aliniază cu ceea ce le pasă lor, aliniate cu ceea ce ne pasă nouă.
Părțile și aspectele vieții nu dispar – dar avem și zile bune, și zile rele.
Haideți să creștem probabilitatea celor bune.
Clarificați cu ele: nu încercăm să scăpăm de ele.
Vrem să lucrăm împreună, să le sprijinim, să facem ca alte Părți să le sprijine.
Și să fim mândri de ele…
Ce condiții putem crea pentru ca ele să fie la maximum?
Ce alte Părți pot prelua sarcini diferite? Cum? Întrebați mai întâi Părțile pe care le explorați. Apoi invitați celelalte Părți. De obicei, acestea vor fi cele pe care le știți deja.
Implicarea altor Părți
Dacă Părțile de mai sus vor să coopereze, să fie o echipă, invitați celelalte Părți pe care le indică.
(din experiența mea, se întâmplă cu Părțile deja eliberate sau bine integrate. Nu am întâlnit niciodată o Parte care să vrea să coopereze cu o Parte scăpată de sub control sau înfricoșătoare.)
Verificați cu aceste alte Părți. Sunt ele de acord cu asta?
Dacă da, prezentați-le una alteia.
Lăsați-le să vorbească între ele.
(Știu că acest lucru sună ciudat. Dați-i o șansă. La urma urmei, lucrăm deja cu un model care implică discuții cu prieteni imaginari. Invitați-le să vorbească unele cu altele și vedeți ce se întâmplă.)
Permiteți-le să conceapă/ găsească modalități de a lucra împreună.
În general, să ceri unei Părți să facă ceea ce îi place să facă și ceea ce se pricepe să facă pentru sistem funcționează bine, mai ales dacă asta nu înseamnă că trebuie să lucreze tot timpul și să facă lucruri la care nu se pricepe.
Acordul privind încercarea de lucruri noi
Acum, încercați să verificați: cum ar putea să se facă cunoscute într-un mod ușor/prietenos? Cum puteți lucra împreună, sau cu alte Părți? Cum vă puteți conecta cu ele?
Încercați unele înțelegeri. Propuneți câteva experimente.
Încercați să faceți brainstorming împreună – visați, reflectați asupra experiențelor anterioare și imaginați-vă ce ar putea funcționa.
Încercați să aveți cel puțin un experiment, un acord provizoriu, de încercat.
(Mai multe ar putea fi mai bune, dar nici prea multe nu sunt mai bune. Nu mai mult de trei.)
Verificați cu sistemul vostru. Există vreun „dar”? Poate fi ajutat? Ar ajuta încadrarea lucrurilor ca un experiment, un lucru temporar? Dacă o Parte spune „dar nu va merge, nu a mers niciodată!”, verificați din nou: ar putea fi diferit de data aceasta? Cum?
Încercați să ajungeți la un acord.
Faceți din asta un experiment
Vorbim mult despre „faceți din asta un experiment”. Partea bună a experimentelor este că nu eșuează niciodată. Ele reușesc întotdeauna: uneori, reușesc să ne spună „asta nu a funcționat”. Este în regulă. Acesta este scopul. Colectați suficiente informații despre ceea ce nu funcționează și, mai devreme sau mai târziu, veți da peste ceva care funcționează. Sau vă veți da seama că încercați imposibilul. Și asta este bine de știut.
Faceți-le limitate: limitate în timp (1 până la 4 săptămâni). Limitate în scop. Limitate în consecințe. Cel puțin ca un început.
Puneți-vă de acord cu privire la momentul în care trebuie să verificați.
Conveniți asupra rezultatelor posibile.
Apoi faceți experimentul. Și vedeți ce se întâmplă.
Încheiere
Notați înțelegerile, notați experimentele. Stabiliți termene sau intenții.
Mulțumiți acelor Părți.
Mulțumiți tuturor celorlalte care au oferit spațiu.
Mulțumiți-vă și felicitați-vă.
Luați-vă ceva timp, apreciați spațiul creat.
Pentru explorarea relației dintre arhetipuri și Părți printr-un proces de cartografiere simbolică, vă recomand practicarea meditației Cartografiere: