Asanele emotionale (un cuvant sanscrit care inseamna „postura” utilizat pe scara larga in yoga) ne pot aprofunda contactul cu emotiile si ne pot ajuta sa ne relaxam 🛡️ Armura emotionala.
Armura emotionala este o strategie a Protectorului 🛡️ care poate fi atat psihologica, cat si somatica, este unul dintre modurile in care Protectorii nostri se manifesta in corpurile noastre ⭐️. Ea ne impiedica sa intruchipam si sa simtim ⭐️ emotii si amintiri emotionale pe care altadata eram prea tineri si lipsiti de resurse pentru a le gestiona.
Atunci cand ne inchidem inimile, suferim. Daca suntem in preajma unor persoane carora le permitem sa ne inchida inimile, suferim. Daca ne inchidem inimile pentru a evita durerea, suferim. Ne pierdem vitalitatea, ne pierdem ⭐️ busola interioara, ne pierdem ☀️ conexiunea, ne pierdem ☀️ curajul.
- Cand gresim, suntem rusinati si ne reprimam rusinea, inima noastra se inchide si atunci este mai usor sa facem mai mult rau.
Armura emotionala somatica
Este un fel de tensiune cronica, rigiditate sau incordare care poate fi atat de persistenta incat nici nu observam ca se intampla pana cand se relaxeaza. Am putea sa o consideram suprimare emotionala la nivel somatic.
🔑 Toate Partile pot experimenta toate emotiile, astfel incat, prin pierderea conexiunii cu o Parte care poarta emotii provocatoare, ne pierdem si capacitatea de a simti emotii placute. Daca nu suntem conectati la aceste parti din noi, nu ne putem cunoaste cu adevarat pe noi insine sau nevoile si dorintele noastre si nu ne putem conecta in mod autentic si profund cu alti oameni. Suntem amortiti emotional, incapabili sa ne simtim unii pe altii, iar Sinele este incapabil sa se intrupeze.
Cele sapte segmente principale ale armurii emotionale
Aceste sapte segmente sunt locul in care are loc cea mai mare parte a armurii emotionale 🛡️, desi se poate intampla si in brate si picioare. Eliberarea oricarui segment are loc in cele din urma atunci cand suntem capabili sa 🦮 simtim pe deplin emotiile care erau blocate. Odata simtite, Protectorii nostri nu mai au nevoie sa ne protejeze si devenim mai confortabili in corpul nostru.
Anumite practici ne pot ajuta sa ne intalnim cu 🛡️ Armura emotionala prin atingerea blanda. Acest lucru ne ajuta sa avem incredere in Protectorii nostri, deoarece le oferim sansa de a se relaxa si de a ne permite sa fim cu emotiile de care ne-au protejat. Facem acest lucru putin cate putin prin 🕯️ Pendulare si 🕯️ Titrare.
- Segmentul 💡ocular
- Segmentul 💡oral
- Segmentul 💡cervical
- Segmentul 💡 toracic
- Segmentul 💡 diafragmatic
- Segmentul 💡 abdominal
- Segmentul 💡pelvian
Exista o asana pentru fiecare dintre emotiile de baza. Pe masura ce incepeti sa simtiti emotia pe care o evoca, permiteti-i sa va remodeleze si sa va exprime corpul, respiratia si privirea in orice mod vi se pare natural. Asana incepe ca ceva deliberat si se transforma in expresie autentica, de obicei lipsita de poveste. Notati ce emotii par familiare si usor de accesat, simtit si exprimat si care sunt dificile sau chiar imposibile.
Cand si cum sa folositi asanele emotionale
- Mergeti intr-un loc in care va simtiti in siguranta, cum ar fi un spatiu de recuperare 🛠.
- Stabiliti o ancora de pendulare 🛠
- 🛠 Palparea, 💡 Caile de acces, 🛠 Privirea in oglinda
Exista doua scenarii comune de utilizare a asanelor emotionale:
- Atunci cand va luptati sa accesati, sa simtiti si sa exprimati anumite ⭐️ Emotii. Practicati asana aferenta si urmariti Partile care nu va permit sa accesati si sa simtiti acea emotie si petreceti timp cu ele. Urmariti 🛡️ Armura emotionala. Folositi 💨 Respiratia conectata si 🛠 Automasajul pentru a ajuta la topirea acestei armuri.
De exemplu,vine o clienta care se lupta sa stabileasca limite Ea se simte adesea impinsa de ceilalti. Cand este intrebata: „Cum te simti cand ceilalti te preseaza?”, ea raspunde: „Nu-mi place. Terapeutul ei o intreaba: „Te simti vreodata furioasa din cauza asta? Ea raspunde: „Oh, nu. Nu ma enervez niciodata.” Antrenorul observa ca clienta pare sa ruleze foarte putina incarcatura energetica in corpul ei. Conditionarea din corpul ei nu ii va permite sa acumuleze incarcatura, sa se infurie si sa stabileasca limite cu forta emotionala. Practicand asana furiei (Embodying), ea incepe sa acumuleze energie, apoi spune: „Sunt furioasa”, apoi se declanseaza o Parte care se teme de furie. Lucrand cu aceasta Parte (Unfolding), ea afla ca Partea se teme ca furia ei ii va provoca pe ceilalti oameni sa se infurie pe ea. Lucrand cu aceasta Parte si cu asana furiei, ea poate accesa, simti si exprima mai usor furia accesand Sinele. Ea este, de asemenea, mai capabila sa se confrunte cu furia altor persoane accesand Sinele. Ea poate acum sa intruchipeze agresivitatea sanatoasa atunci cand este necesar.
2. Atunci cand simtim o usoara emotie, dar aceasta nu se aprofundeaza si nu o putem simti pe deplin, doar la suprafata. Practicati asana pentru a sustine o intrupare mai profunda.
Un alt exemplu, clientul practica lucrul cu o Parte (Unfolding) si incepe sa atinga o anumita tristete. Tristetea este foarte usoara si aparent disproportionata fata de pierderea pe care o exploreaza, pierderea unei prietenii pe care o pretuia. Terapeutul il invita sa practice asana plansului de tristete (Embodying). Pe masura ce incepe sa faca acest lucru, se declanseaza o alta Parte. Este Criticul sau interior care ii spune: „Esti un pampalau.” Terapeutul il observa inghitind tristetea care incepea sa apara. Ei trec la lucrul cu Partile si ii cer criticului interior spatiu, pe care acesta il acorda dupa ce a fost recunoscut (Unfolding). Terapeutul invita apoi clientul sa se reconecteze cu tristetea spunand: „Sunt trist ca am pierdut aceasta prietenie” (Taking a Stand). Tristetea reapare, iar clientul se adanceste in asana Tristete – Plans. Sentimentul se adanceste pe masura ce clientul il intruchipeaza mai deplin, isi da seama de profunzimea pierderii si gaseste motivatia de a face fata unei conversatii dificile cu prietenul sau.
Asana echilibrului emotional
In aceasta asana, folosim un stil parasimpatic de respiratie cuplat cu o poziție centrata a corpului.
Intotdeauna re-centrati-va in aceasta stare de echilibru emotional inainte de a incerca o alta asana.
Pe masura ce practicati aceasta asana, simtiti sprijinul solului mai profund cu fiecare expiratie. Cu cat va simtiti mai profund sustinuti si ancorati, cu atat va puteti relaxa mai profund. Pe masura ce va relaxati, este mai usor sa inspirati si sa va simtiti energizati si vitalizati . Aceasta cultiva o stare care este echilibrata emotional – simultan energizata si relaxata.
- Inspirati pe nas, alungind corpul intr-o pozitie complet verticala.
- Expirati pe gura, relaxandu-va si permitand tensiunii sa se elibereze prin corp.
- Continuati sa respirati linistit, pe nas si pe gura, intr-un mod echilibrat, cu o durata egala a inspiratiei si a expiratiei.
- Priviti la orizont.
- De asemenea, va puteti sterge fata cu mainile si/sau va puteti scutura mainile si picioarele.
Asana bucuriei și a rasului
- Capul atarna lejer pe spate.
- Inspirati puternic pe nas si expirati pe gura.
- Buzele sunt intinse, cu colturile intoarse in sus in forma de zambet.
- Ochii sunt semi-inchisi si nefocalizati.
- Corpul este relaxat.
Asana iubirii tandre
- Inclinati usor capul in lateral.
- Respirati foarte uniform pe nas.
- Zambiti usor.
- Ochii sunt deschisi si pleoapele sunt relaxate.
- Corpul este foarte relaxat.
Asana furiei
- Inspirați și expirați brusc pe nas.
- Buzele sunt bine închise, iar maxilarul inferior este contractat.
- Ochii sunt concentrați și fruntea este încruntată.
- Corpul este încordat și ușor aplecat în față.
Asana fricii
- Inspirați și expirați brusc pe gură, reținându-vă ușor respirația; respirați superficial și neregulat.
- Ochii sunt larg deschiși (ca și cum tocmai ați fi văzut o fantomă).
- Corpul este încordat și ușor încovoiat de spate, ca și cum s-ar retrage de ceva.
Asana plânsului și a tristeții
- Capul este ușor lăsat în față.
- Inspirați cu mișcări scurte și sacadate prin nas și apoi expirați toată respirația într-o singură mișcare expiratorie prin gura deschisă, ca într-un suspin.
- Privirea este ușor în jos.
- Corpul este relaxat, cu brațele atârnând.
Asana iubirii erotice
- Capul este înclinat spre spate și într-o parte, expunând gâtul.
- Se inspiră și se expiră prin gura deschisă și relaxată, într-un ritm mai degrabă superficial și rapid.
- Ochii sunt semi-închiși și nefocalizați.
- Corpul este foarte relaxat.
- Șoldurile se mișcă ușor înapoi la fiecare inspirație și ușor înainte la fiecare expirație.
Eliberarea plânsului și a râsului
Cand descoperim adevaruri emotionale profunde, de multe ori plangem, radem sau le facem pe amandoua.
Multi dintre noi avem Protectori care nu vor sa plangem – este posibil ca adultii din copilaria noastra sa ne fi spus ca nu ar trebui sa plangem pentru ca ei au avut Protectori care nu au vrut sa planga. Dar plansul este incredibil de important. Ne deschide, ne inmoaie si ne ajuta sa realizam adevaruri emotionale importante.
Plansul ne ajuta sa ne simtim ☀️ Vulnerabilitatea, care este o forta incredibil de puternica a ☀️ Conectarii. Vulnerabilitatea este atat o emotie existentiala, un sentiment de care adesea ne aparam, cat si o calitate a Sinelui.
Cand plangem, ne inchidem adesea ochii, ne strangem maxilarul si ceilalti muschi din corp pentru a opri fluxul emotional. Ii incurajez cu blandete pe clienti sa se inmoaie si sa planga cu ochii deschisi, astfel incat Segmentul Ocular (include doua grupe musculare majore, ochii, urechile, nasul si creierul) sa nu fie 🛡️ rearmat, iar emotiile ⭐️ care apar sa poata fi intruchipate, simtite si exprimate pe deplin prin fata.
Incearca o meditatie pentru a identifica Capetele de Traseu din corp:
Fragmente din Integral Guide