Draga Eu,

Bine ai venit la intalnirea cu Tine! Astazi vreau sa te plimb pe aleile unei gradini pline de culori si aroma, dar nu orice gradina – gradina sufletului nostru, acolo unde creste si infloreste nevoia noastra de ingrijire emotionala. Este o calatorie spre descoperirea unui psihoterapeut bun, un proces atat de personal si intim, asemenea alegerii florilor pentru gradina noastra interioara.

Pentru a incepe, ne amintim de acele dimineti lenese de duminica, cand timpul parea sa stea in loc. In acea liniste, primul pas este sa ne asiguram ca terapeutul pe care il cautam este licentiat. Este ca si cum am verifica daca florile pe care le alegem pentru gradina noastra sunt cele mai potrivite pentru solul si clima sufletului nostru.

Apoi, in calatoria noastra, ne gandim daca putem folosi asigurarea de sanatate, intrebandu-ne daca va acoperi aceasta explorare emotionala, asemenea apei care hraneste florile noastre, si daca exista un numar limitat de sedinte, precum numarul de zile insorite necesare pentru inflorire.

Pe masura ce pasim desculti pe poteca gradinii, simtind sub picioare textura pamantului, exploram registrul psihoterapeutilor acreditati de Colegiul Psihologilor din Romania, cautand acea conexiune speciala cu cineva care intelege ce inseamna sa cultivi frumusete din vulnerabilitate.

Si asa, cu rabdare, sunam terapeutii, ca si cum am vorbi cu florile noastre, intrebandu-i daca sunt familiarizati cu tratamentele bazate pe dovezi, daca au experienta in tratarea problemelor noastre specifice, precum un gradinar care stie exact ce ingrasamant sa foloseasca pentru fiecare planta.

Inainte de a face alegeri, ne informam despre costuri, locatie, disponibilitate si tipul de terapie oferita, asemenea unui gradinar meticulos care planifica fiecare detaliu al gradinii sale.

Si, in cele din urma, ne amintim ca alegerea unui terapeut este o chestiune profund personala, la fel cum fiecare gradina reflecta sufletul gradinarului sau. Este important sa simtim incredere si speranta in aceasta calatorie, sa ne acordam timp sa reflectam la toate acestea, asezandu-ne pe banca din gradina noastra interioara, respirand adanc, si sa ne intalnim cu unul sau doi terapeuti, pentru a vedea cu cine rezonam cel mai bine.

Asadar, draga Eu, asa cum asteptam cu nerabdare duminica in copilarie pentru a explora gradina bunicilor, sa asteptam cu aceeasi nerabdare si deschidere intalnirea cu terapeutul nostru, pregatiti sa plantam semintele bunastarii noastre emotionale.

Cu drag si incurajare pentru calatoria ta,

Eu