Draga Eu,

Astazi ne vom concentra pe un aspect esential al calatoriei noastre spre autocunoastere si vindecare: selectarea unui psihoterapeut care sa ne ghideze si sa ne sprijine. Alegerea psihoterapeutului potrivit este comparabila cu selectarea unui gradinar expert pentru ingrijirea unei gradini delicate. Este vital sa gasim pe cineva care sa inteleaga complexitatea si frumusetea interioara a fiintei noastre, care sa ne asiste in cultivarea si inflorirea potentialului nostru. Acest pas este esential pentru a asigura un mediu in care samanta fiecarei experiente si emotii poate sa creasca si sa se dezvolte in mod armonios in gradina sufletului nostru.

Sa exploram impreuna cum putem face aceasta alegere cu intelepciune si inima deschisa.

Primul pas in alegerea psihoterapeutului este sa exploram terenul disponibil. Cautarea unui terapeut poate incepe prin accesarea unui registru specializat, unde putem gasi profesionisti acreditati si dedicati. Este important sa simtim ca psihoterapeutul pe care il alegem este calificat si angajat intr-un proces continuu de invatare si dezvoltare. Este ca si cum am alege un gradinar care intelege solul si plantele si care investeste constant in a-si imbogati cunostintele si abilitatile. Registrul national al psihologilor si psihoterapeutilor acreditati de Colegiul Psihologilor din Romania poate fi consultat aici: R.U.P. Partea II – Forme de exercitare 

Cand navigam prin registul psihoterapeutilor, ne putem intreba: Ce tip de gradinar caut pentru gradina mea sufleteasca? Poate fi unul care se specializeaza in anumite tipuri de plante (probleme) sau unul care lucreaza intr-o anumita zona a gradinii (localizare). De asemenea, putem alege modul in care dorim sa interactionam – fata in fata, online sau hibrid (alternarea prezentei fizice cu cea online).

Al doilea pas este sa luam legatura cu psihoterapeutul. Imagineaza-ti ca ii iei un interviu gradinarului pentru a intelege ce ar face el in gradina ta. Este esential sa simti ca poti avea incredere in el, ca te asculta si ca te intelege. Conversatia initiala este un moment crucial pentru a evalua daca te simti confortabil si in siguranta.

Al treilea pas este sa experimentezi o prima sedinta. Acesta este momentul in care poti evalua cum te simti in prezenta psihoterapeutului, cum comunica si daca metodele sale de ingrijire a gradinii tale sufletesti rezoneaza cu tine. Este ca si cum ai vedea cum gradinarul lucreaza efectiv in gradina, cum manevreaza uneltele si cum interactioneaza cu plantele.

In cele din urma, pasul patru este reflectia. Dupa prima sedinta, e important sa te intorci in propria gradina interioara si sa reflectezi: te-ai simtit inteles, ascultat, in siguranta? Ai incredere ca acest gradinar poate ingriji si cultiva frumusetea din gradina ta sufleteasca?

Alegerea unui psihoterapeut, la fel ca alegerea unui gradinar pentru gradina noastra, este un proces profund personal si important. Este un parteneriat in care ambii participanti lucreaza impreuna pentru a cultiva intelegere, compasiune si crestere. Asa ca ia-ti timpul necesar pentru a alege gradinarul potrivit pentru gradina ta sufleteasca, astfel incat fiecare samanta de conversatie sa poata inflori in intelegere si sprijin.

Cu drag si incurajare pentru alegerea ta,

Eu