In acest articol, voi analiza epuizarea prin prisma IFS (Sistemele Familiale Interne), explorand modul in care Partile noastre pot sa se manifeste in timpul stresului pe termen lung si cum putem incepe sa ne recuperam din epuizare.

Pentru o auto-evaluare a nivelului de burnout, acceseaza chestionarul OLBI (Oldenburg Burnout Inventory) AICI.

Inainte de a incepe, vreau sa recunosc ca, desi unele persoane prezinta un risc mai mare de epuizare din cauza neurotipului lor (cum ar fi persoanele extrem de sensibile sau autistii) sau din cauza trasaturilor lor de personalitate, cum ar fi constiinciozitatea, eu sunt convinsa ca principalele cauze ale epuizarii sunt problemele structurale din cultura, societatea si locurile noastre de munca.

Desi putem lucra cu propriile noastre Parti astfel incat sa ne putem recupera din epuizare si sa ne sustinem mai bine nevoile si sa stabilim limite, nu putem controla toate problemele structurale care ne conduc la epuizare.

In cele din urma, angajatorii/directorii sunt cei care au responsabilitatea de a crea medii de lucru sanatoase si durabile. Uneori, cel mai bun (si singurul) lucru pe care il putem face este sa ne schimbam scoala/locul de munca.

Parti de Manager care sunt legate de epuizare

Multi dintre noi avem Parti de Manager care ne-au servit bine in trecut cu studiile si cu munca. Aceste Parti muncesc din greu, au tendinte perfectioniste si vor sa aiba performante bune. Poate ca ne-au ajutat sa trecem prin scoala si ne-au ajutat sa ajungem in punctul in care suntem acum cu parcursul nostru profesional.

Cu toate acestea, sarcinile pe care aceste Parti le indeplinesc in sistemul nostru pot creste, de fapt, riscul de epuizare. Atunci cand ne confruntam cu stres si nu avem posibilitatea de a ne recupera, aceste Parti tind sa devina mai extreme, sa incerce sa lucreze si mai mult, sa isi asume mai multe sarcini si sa ne ignore nevoile.

Partile comune ale Managerului care pot deveni mai extreme in timpul stresului pe termen lung:

  • Partile care se straduiesc/reusesc/perfectioniste
    • Ne mentinem la un standard ridicat
    • Ne luptam cu greselile sau cu faptul ca nu facem lucrurile perfect
    • Petrecem mult timp pe sarcini pentru a ne asigura ca sunt realizate cat mai bine posibil
  • Partile care vor sa se faca placute oamenilor/ajuta
    • Isi asuma toate sarcinile cerute de colegi, profesori sau manageri
    • Se lupta sa spuna nu atunci cand li se cere sa se ocupe de mai mult
    • Teama de a-i dezamagi pe ceilalti sau de a le face viata mai grea colegilor prin faptul ca nu ii ajuta
  • Parti care evita conflictele si confruntarile
    • Se lupta cu stabilirea limitelor
    • Sunt nelinistite in legatura cu exprimarea nevoilor lor
    • Se tem sa nu fie vazute ca fiind exigente sau dificile
    • Incearca sa se integreze si sa fie ca toti ceilalti

Rolul Partilor de Pompier in Burnout

Pe masura ce ne apropiem de epuizare, sistemul nostru isi da seama ca strategiile folosite de Partile noastre de Manager nu mai functioneaza.

Acesta este momentul in care un alt set de Parti protectoare, numite Pompieri, preiau controlul. Pompierii apar atunci cand strategiile noastre actuale esueaza, iar Partile vulnerabile, exilate din noi, ne coplesesc cu emotii puternice. Scopul Partilor de Pompier este de a stinge focul, in orice fel ar putea.

In contextul epuizarii, Pompierii pot provoca sentimente de amorteala, depresie si deziluzie. Ei pot intra in conflicte cu colegii/profesorii/angajatorii sau ii pot evita cu totul.

In cea mai extrema situatie, Pompierii pot prelua controlul pana la punctul de a suferi un colaps total si de a nu mai fi capabili sa lucreze.

Majoritatea oamenilor care au trecut prin burnout isi amintesc de acea zi in care pur si simplu s-au lovit de un zid si nu au mai fost in stare sa mearga mai departe. Acesta este un exemplu excelent de Parti ale Pompierilor la lucru, care incearca sa ne protejeze sistemul de supraincarcarea pe care ne-a provocat-o stresul.

Abordarea terapiei IFS in cazul epuizarii 

Burnout-ul are un impact semnificativ asupra sistemului nostru nervos si poate dura mult timp pentru ca acesta sa revina la o stare mai rezistenta.

In timpul fazei acute a burnout-ului, terapia IFS se concentreaza pe lucrul cu Partile care au dificultati in a se relaxa, in a incetini sau in a nu-si asuma mai multe responsabilitati. Scopul este de a implica toate Partile in procesul de vindecare, astfel incat sistemul sa se poata reface treptat.

Terapia IFS va va ajuta sa identificati diferitele Parti ale Managerilor si ale Pompierilor legate de stres si epuizare. Scopul terapiei nu este de a scapa de aceste Parti sau de a le forta sa se retraga din rolurile lor, ci de a forma cu ele o relatie de incredere care sa deschida calea pentru o munca mai profunda.

Intr-un sistem epuizat, conflictul intern si polarizarea sunt adesea prezente. Este posibil ca Partile din conducere sa nu ii placa deloc pe Pompierii care au venit si sa inchida sistemul, fortandu-i pe oameni sa caute sprijin sau sa isi ia concediu medical. Renuntarea la sarcini sau concediul medical pot declansa Parti din noi care se simt incompetente, insuficient de bune sau fundamental gresite.

Construirea increderii atat cu Managerii, cat si cu Pompierii, ne va ajuta sa ne apropiem de Partile vulnerabile, exilate, care sunt protejate.

Acestea pot fi Parti care nu se simt suficient de bune sau care simt ca ceva este in neregula cu ele, inca din nastere. Partile Managerului care munceste din greu protejeaza adesea Partile tinere care au primit laude doar atunci cand au realizat ceva sau s-au descurcat bine la scoala.

Prin vindecarea Partilor noastre vulnerabile, protectorii nostri nu trebuie sa munceasca atat de mult, permitand mai mult spatiu si echilibru in sistem. Acest lucru ii poate ajuta ulterior pe oameni sa isi sustina nevoile la locul de munca actual sau sa gaseasca un loc de munca mai potrivit pentru nevoile si valorile lor unice.

◊◊◊◊

Articol scris de Sanni Kujala, practician IFS specializat in lucrul cu persoane extrem de sensibile si ganditori profunzi din intreaga lume