Scrisoarea deschisa a lui Sinéad O’Connor catre Miley Cyrus

Dupa ce tanara de 20 de ani a sustinut ca videoclipul controversat al lui Wrecking Ball a fost inspirat de Nothing Compares 2 U, cantareata irlandeza a fost nevoita sa o avertizeze pe Cyrus ca este „traficata” de industria pop. Acesta este textul integral al postarii de pe blog a lui O’Connor.

Draga Miley,

Nu aveam de gand sa scriu aceasta scrisoare, dar astazi am evitat apelurile telefonice de la diferite ziare care au vrut sa stie reactia mea la afirmatia ta conform careia videoclipul tau Wrecking Ball a fost conceput pentru a fi similar cu cel pentru Nothing Compares… Deci asta este ceea ce e nevoie sa spun… Si este spus in spiritul maternitatii si cu dragoste.

Sunt extrem de ingrijorata pentru tine pentru ca cei din jurul tau te-au facut sa crezi sau te-au incurajat in propria credinta ca este in vreun fel „misto” sa fii goala si sa lingi un baros in videoclipurile tale. De fapt, iti vei ascunde talentul permitandu-ti sa fii traficata, fie ca e vorba de industria muzicala sau de proxenetism.

A te lasa exploatata nu va veni cu nimic in afara de rau pe termen lung si NU este absolut in NICIUN fel o imputernicire a ta sau a oricarei alte femei tinere atunci cand transmiti mesajul ca trebuie sa fii pretuita (chiar de tine) mai mult pentru atractivitatea ta sexuala decat talentul tau evident.

Ma bucur sa aud ca sunt oarecum un model pentru tine si sper ca din acest motiv vei fi foarte atenta la ceea ce iti spun.

Industriei muzicale nu-i pasa de tine sau de vreunul dintre noi. Ei te vor prostitua pentru tot ce meriti si te vor face sa crezi ca este ceea ce Ti-ai dorit… iar cand ajungi la dezintoxicare ca urmare a faptului ca ai fost prostituata, „ei” se vor intinde la soare pe iahturile lor din Antigua, pe care le-au cumparat  din vanzarea corpului tau si te vei trezi foarte singura.

Nici niciunuia dintre barbatii care iti face ochi dulci nu-i pasa de tine, nu te lasa pacalita. Multe femei au confundat pofta cu dragostea. Daca te vor sexual, asta nu inseamna ca le pasa de tine. Cu atat mai mult cand dai, fara sa vrei, impresia ca nu-ti pasa de tine. Si cand angajezi oameni care dau impresia ca nici lor nu le pasa de tine. Nimeni caruia ii pasa de tine nu ar putea sustine sa te transforme intr-o prostituata… si asta te include si pe tine insati.

Da, sugerez ca nu-ti pasa de tine. Asta trebuie sa se schimbe. Ar trebui sa fii protejata ca o domnisoara pretioasa de catre oricine este angajatul tau si de catre oricine din anturajul tau, inclusiv de tine. Aceasta este o lume periculoasa. Nu le incurajam pe fiicele noastre sa se plimbe goale in lumea asta, deoarece devin prada animalelor si celor mai prejos decat animalele, dintre care o majoritate tulburatoare lucreaza in industria muzicala si in mass-media asociata.

Valorezi mai mult decat corpul sau atractivitatea sexuala. Lumea showbiz-ului nu vede lucrurile asa, le place ca lucrurile sa fie vazute in alt mod, fie ca sunt reviste care te vor pe coperta lor sau orice altceva… Nu va faceti iluzii… TOTI va vor pentru ca fac bani din tineretea si frumusetea ta… ceea ce nu ar putea face in cazul in care tineretea ta nu te-ar face oarba la raul show-business-ului. Daca ai o inima nevinovata, nu ii poti recunoaste pe cei care nu o au.

Repet, ai suficient talent incat sa nu fie nevoie sa lasi afacerile muzicale sa te prostitueze. Nu ar trebui sa-i lasi nici pe ei sa te prosteasca. Nu te gandi nicio clipa ca vreunuia dintre ei ii pasa de tine. Ei sunt acolo pentru bani… noi suntem acolo pentru muzica. Asa a fost intotdeauna si asa va fi mereu. Cu cat o domnisoara ajunge sa stie mai devreme asta, cu atat mai repede poate detine cu adevarat controlul.

Ai mai spus in Rolling Stone ca aspectul tau se bazeaza pe al meu. Aspectul pe care l-am ales, l-am ales intentionat intr-un moment in care casa mea de discuri ma incuraja sa fac ceea ce ai facut tu. Am simtit ca prefer sa fiu judecata dupa talentul meu si nu dupa aspectul meu. Sunt fericita ca am facut aceasta alegere, nu in ultimul rand pentru ca nu ma aflu pe proverbiala gramada de zdrente acum, cand am aproape 47 de ani… la care, din pacate, multe artiste care si-au construit imaginea in jurul sexualitatii lor, ajung la varsta mijlocie.

Adevarata imputernicire a ta ca femeie ar fi sa refuzi in viitor sa-ti exploatezi corpul sau sexualitatea pentru ca barbatii sa faca bani din tine. Nici macar nu trebuie sa pun intrebarea… Sunt in afaceri suficient de mult timp incat sa stiu ca barbatii castiga mai multi bani decat tine din dezbracarea ta. Chiar nu este deloc cool. Si trimite semnale periculoase altor tinere. Te rog sa spui nu in viitor cand ti se cere sa te prostituezi. Corpul tau este pentru tine si iubitul tau. Nu este pentru fiecare sacosa de murdarie de pe net sau pentru fiecare director lacom al unei case de discuri sa-si cumpere diamante amantelor.

In ceea ce priveste renuntarea la imaginea Hannah Montana… oricine iti spune ca dezbracatul este modalitatea de a face asta NU respecta deloc talentul tau sau pe tine ca domnisoara. Inregistrarile tale sunt suficient de bune incat sa nu ai nevoie de nicio pierdere a lui Hannah Montana. Ea a disparut pana acum… Nu pentru ca te-ai dezbracat, ci pentru ca faci inregistrari grozave.

Fie ca ne place sau nu, noi, femeile din industrie, suntem modele si, ca atare, trebuie sa fim extrem de atente ce mesaje le transmitem altor femei. Mesajul pe care continui sa-l trimiti este ca e oarecum grozav sa fii prostituata… asa ca nu e misto Miley… e periculos. Femeile trebuie apreciate pentru mult mai mult decat sexualitatea lor. Nu suntem doar obiecte ale dorintei. Te-as incuraja sa le trimiti colegelor tale mesaje mai sanatoase… pentru ca ele si tu valorati mai mult decat ceea ce se intampla in prezent in cariera voastra. Te rog, concediaza orice nenorocit care nu si-a exprimat ingrijorarea, pentru ca nu le pasa de tine.

Sursa: www.sineadoconnor.com