In calitate de terapeut, imi este clar ca frica de confruntare sta la baza suferintei multor oameni. Conflictele la locul de munca, problemele de relatie si confruntarile interpersonale ar putea fi rezolvate daca oamenii ar fi capabili sa-si abordeze nevoile intr-un mod deschis si direct.

Oamenii care evita confruntarea se hranesc  adesea cu justificari pentru comportamentul lor, cum ar fi „Sunt un nobil facator de pace” sau „Nu vreau sa supar pe nimeni”. Fie ca este un coleg enervant care lasa cesti de cafea peste tot la birou sau un cumnat care face glume nepotrivite, frica de confruntare depaseste adesea dorinta unui individ de a aborda o problema direct. In consecinta, problema nu se rezolva niciodata, iar individul stresat continua sa sufere si sa rumineze.

Confruntarea cu cineva intr-o maniera asertiva nu trebuie sa fie infricosatoare. De fapt, s-ar putea sa descoperi ca altii saluta contributia ta si sunt de acord sa creeze schimbari pozitive.

Daca nu puteti sa va exprimati opinia intr-un mod sincer si direct, iata sase moduri de a depasi teama de confruntare:

  1. Identificati problemele asociate cu rolul de initiator al confruntarii

Nu va veti schimba comportamentul pana cand nu veti constientiza ca ceea ce faceti in mod repetitiv nu functioneaza. Si cand esti nervos sau iti este frica sa vorbesti, este usor sa te convingi ca tacerea este cea mai buna optiune.

Scrieti problemele pe care le intampinati atunci cand evitati confruntarea. Poate ca te duci acasa de la serviciu simtindu-te stresat. Sau poate ca relatia ta cu cineva apropiat devine mai deteriorata de fiecare data cand ii permiti acelei persoane sa-ti raneasca sentimentele.

  1. Enumerati ce ati putea castiga vorbind

Pe spatele aceleiasi bucati de hartie, noteaza ce ai putea obtine daca vorbesti: relatiile tale s-ar putea imbunatati, problemele tale s-ar putea rezolva sau ai putea deveni mai fericit. Fii specific cu privire la lucrurile pe care le ai de castigat.

De fiecare data cand esti tentat sa taci, citeste ambele liste. Identificarea motivelor logice si rationale pentru care ar trebui sa te confrunti cu cineva – chiar si atunci cand te simti infricosat – iti poate stimula curajul si te poate ajuta sa actionezi.

  1. Reconsiderati-va credintele despre confruntare

Frica de confruntare se bazeaza adesea pe presupuneri false. Ganduri precum „Conflictele nu duc la nimic bun” sau „Spunand cuiva ca nu sunt de acord cu el ne va distruge relatia” nu fac decat sa iti alimenteze frica. Fie ca ai invatat sa mergi in varful picioarelor pentru ca ai avut candva un sef dificil, fie ca frica ta de confruntare merge pana in copilarie, verifica-ti credintele.

In realitate, confruntarea este sanatoasa. Exista multe modalitati amabile  si asertive de a vorbi si de a-ti exprima opinia, iar acest lucru ar putea imbunatati situatia mult mai mult decat ti-ai imaginat vreodata.

  1. Abordati cate o problema o data

Daca exista doar o singura persoana cu care ai tendinta de a evita sa te confrunti – cum ar fi un coleg deosebit de provocator – alege o problema minora de abordat. Nu alege cea mai mare problema si nu aduce in discutie o lista lunga de lucruri care nu-ti plac. Incepe cu putin si vezi ce se intampla.

Daca eviti sa vorbesti cu toata lumea din jurul tau, alege mai intai o persoana cu care te simti in siguranta pe care sa o confrunti. Poate vrei sa incepi cu un prieten de incredere sau cu un membru al familiei despre care stii ca nu va da cu tine de pamant. Incepe cu ceva minor si iti vei creste increderea in capacitatea de a fi asertiv in alte situatii pe viitor.

  1. Utilizati afirmatiile care incep cu „eu” si lucrati pentru a ramane calm

In centrul oricarei comunicari bune se afla capacitatea de a respecta afirmatiile care incep cu „eu”. In loc sa spui: „Esti atat de arogant la intalniri si nici macar nu te deranjezi sa fii punctual”, spune: „Sunt ingrijorat de felul in care te adresezi grupului si simt ca nu ma respecti cand ajungi tarziu. ”

Evitati sa fiti excesiv de acuzator; exprimaa ceea ce gandesti si cum simti. Cel mai important, respira adanc de cateva ori si nu lasa furia sa intunece tot ce ai mai bun de oferit – chiar daca cealalta persoana ataca. Scopul este sa fii asertiv, nu agresiv.

  1. Continua sa exersezi in pasi mici

A confrunta pe cineva este mai mult o arta decat o stiinta. Ceea ce functioneaza bine intr-o situatie s-ar putea sa nu mearga in alta. Dar exersand, vei putea identifica cand sa vorbesti, cum sa o faci si cele mai bune modalitati de a te exprima eficient.

Luati in considerare eforturile dvs. ca un proces in curs de realizare si faceti pasi mici. La fel ca orice frica, a face fata fricii de confruntare se obtine cu antrenament. Cu cat vorbesti mai mult in numele tau, cu atat devine mai putin infricosator.

Traducere a articolului: https://www.psychologytoday.com/us/blog/what-mentally-strong-people-dont-do/201610/6-ways-overcome-the-fear-confrontation