“Copiii isi fac griji mai mult atunci cand sunt ținuți in intuneric.”
Rachel Ehmke
Desi nu putem proteja intotdeauna copiii de a fi martori la violența si la tragediile din lume, putem sa ii alinam, linistim si sa comunicam cu ei in cel mai sanatos mod posibil.
Dar mulți dintre noi poate nu stim intotdeauna care este cel mai bun mod de a face asta. Asadar, Departamentul de Psihologie din cadrul Facultații de Sociologie si Psihologie, Universitatea de Vest din Timisoara vine cu cateva indrumari despre cum sa abordam si sa le vorbim copiilor despre razboi:
Evitati sau chiar limitati-le expunerea la un flux constant de stiri
- Fiti atenti daca aveti radioul sau televizorul aprins toata ziua deoarece copiii vor „absorbi” stiri fara ca noi sa ne dam seama.
- Incercati sa luati „pauze” de la stiri.
- In masura in care este posibil, fiti prezenti atunci cand copilul dumneavoastra urmareste stirile. Este un moment propice in care copilul poate adresa intrebari.
- Limitati expunerea copilului la scene tulburatoare si monitorizati la ceea ce se uita copilul.
Urmariti de unde isi iau infomatia
- Stim ca stirile false reprezinta o problema, in special pe retelele de socializare, asa ca fiti atenti la ceea ce urmaresc copiii dumneavoastra si de unde le primesc.
- Asigurati-va ca inteleg ca nu tot ce vad pe retelele de socializare este adevarat.
Oferiti copiilor oportunitati de a vorbi despre ceea ce vad la televizor si de a pune intrebari
- Desi este important sa limitati expunerea copiilor la mediile potential inspaimantatoare, unele povesti sunt pur si simplu prea dificil de evitat. Pe masura ce copiii cresc, daca nu aud despre asta acasa, aproape sigur vor auzi ceva de la colegi sau prieteni.
- Trebuie sa alegeti un moment de liniste pentru a vorbi cu copilul dumneavoastra. Ideea este de a le permite copiilor sa puna intrebari despre ceea ce vad, cum se simt si ce cred.
- Oferiti copiilor un spatiu sigur pentru a reflecta si a impartasi idei cu dumneavoastra.
- Fiti prima persoana la care vine copilul tau atunci cand intampina dificultati.
Continuati sa vorbiti
- Oferiti oportunitati continue copiilor de a vorbi. Probabil ca vor avea mai multe intrebari pe masura ce timpul trece.
- Ascultati-le grijile si oferiti raspunsuri sincere la intrebarile lor despre ceea ce se intampla.
- Nu evitati sa raspundeti la intrebarile lor despre situatie, deoarece acest lucru ar putea creste si mai mult starea de neliniste.
Comportati-va adecvat varstei copilului dumneavoastra
- Raspundeti la intrebari folosind un nivel pe care copilul il poate intelege.
- Nu oferiti prea multe informatii, deoarece acest lucru poate fi coplesitor.
- E in regula daca nu puteti raspunde la toate; a fi disponibil pentru copilul dumneavoastra este ceea ce conteaza.
- Spuneti-le copiilor ca veti continua sa ii tineti la curent, pe masura ce aflati mai multe. Puteti spune: „Chiar daca nu avem raspunsuri la toate intrebarile in acest moment, sa stii ca odata ce vom afla, iti vom spune si tie”.
Evitati sa folositi stereotipuri sau „etichete”
- Daca sunteti intrebati „De ce s-a intamplat asta?”, evitati sa folositi etichete precum: „oameni rai, monstri, malefici”. Nu este de ajutor si poate creste frica si confuzia. In schimb, puteti vorbi despre oamenii care sufera, sunt suparati si fac alegeri gresite.
- Fiti precauti cu declaratiile pe care le folositi cand vorbiti despre razboi si terorism. Nu cautati un „tap ispasitor” si nu generalizati despre vreun grup cultural sau etnic.
- Nu va concentrati pe vina.
- Daca doriti sa va exprimati opiniile, vorbiti despre ce simtiti despre razboi in general.
Fiti atenti la semnalele date de copilul dumneavoastra
- Ajutati copiii sa inteleaga ca nu exista emotii rele si ca o gama larga de reactii este normala.
- Este firesc ca un copil sa se simta anxios, confuz si suparat in legatura cu perspectiva razboiului.
- Copiii mici nu sunt capabili sa-si verbalizeze stresul, asa ca fiti atenti la schimbari de comportament.
- Incurajati copiii sa-si exprime sentimentele adultilor care ii pot ajuta sa-si inteleaga emotiile uneori puternice si tulburatoare.
Gestionati-va propriile sentimente
- Copilul dumneavoastra va invata cum sa faca fata diferitelor evenimente, urmarind cum va gestiona problemele. Asadar, fiti constienti de modul in care raspundeti la stres si de modul in care comunicati cu ceilalti.
- Este normal sa fiti ingrijorat de razboi. Si desi este in regula sa-i spuneti copilului ca va simtiti speriat, nu va impovarati copilul prea mult cu emotiile dumneavoastra.
- In schimb, concentrati-va pe pasii pe care ii luati pentru a va gestiona proactiv sentimentele intr-o maniera sanatoasa.
Vorbiti despre oamenii buni care ajuta
- Desi razboiul este ceva ingrozitor, puteti gasi intotdeauna oameni buni care muncesc din greu pentru a-i ajuta pe altii (ofiteri de politie, militari, medici, cetateni obisnuiti, ONG-uri, etc).
- Subliniati-le copiilor aceste acte de dragoste si bunatate.