Ioana Patale este Burnout Coach si consultant in curs de acreditare ICF. Dupa ce a trecut ea insasi prin repetate episoade de burnout si a gasit, in sfarsit, cheia pentru o viata echilibrata, a ajutat peste 30 profesionisti sa combata epuizarea profesionala. Acum lucreaza atat cu companii, cat si cu angajati si mame pentru a ajuta cat mai multi oameni sa-si recapete energia si motivatia.

Ca sa sarbatoreasca ca de curand a implinit 30 ani si ca a depasit pragul de 30 clienti pe care i-a ajutat prin sesiuni de coaching sa previna burnout-ul sau sa isi revina din el, ne impartaseste cele mai importante lectii de pana acum:

  1. Nu este nevoie sa alegem intre succes si starea noastra de bine. Ceea ce ne face cu adevarat bine este ceea ce, automat, ne va duce la succes.
  2. Este, insa, foarte important sa diferentiem intre ce ne face placere si ce ne face bine. Placerea, de cele mai multe ori, vine din lucruri pasive: mancat dulciuri, Netflix, social media. Insa ce ne face bine vine din lucruri active: creativitate, joaca, munca cu sens, reconectare cu natura, reconectare cu noi insine.
  3. Lucrurile care ne fac placere ne amortesc; Lucrurile care ne fac bine ne reincarca si ne reenergizeaza.
  4. Ajungem la burnout nu doar pentru ca muncim prea multe ore, ci pentru ca traim prea mult in lumea lui “Trebuie” si prea putin in lumea lui “Vreau”.
  5. Ce ne epuizeaza cel mai tare nu are legatura cu circumstantele noastre, ci cu felul in care ne reprimam emotiile si nevoile.
  6. A fi generos nu e totuna cu a te sacrifica.
  7. A iubi pe cineva nu inseamna a face tot posibilul sa-l feresti de orice forma de discomfort.
  8. Este imposibil sa setezi granite sanatoase atunci cand, subconstient, crezi ca nevoile tale nu sunt importante.
  9. Exista o diferenta intre vina sanatoasa si vina toxica. Doar pentru ca te simti vinovat nu inseamna ca intr-adevar esti.
  10. Cu cat esti mai bun la job-ul tau, cu atat s-ar putea sa-ti fie mai greu sa iei pauze.
  11. Atentie la responsabilitatile care nu-ti plac, dar la care te pricepi. Acolo e pericolul cel mai mare. Incearca sa nu-ti petreci mai mult de 30- 40% din timp facand lucrurile respective.
  12. Adevarata bogatie este sa reusesti sa faci ce iti place si sa fii si prezent in relatiile cu cei dragi din viata ta.
  13. Prea mult pragmatism si focus pe ce e rezonabil de facut in detrimentul lucrurilor spontane si care ne fac sa ne simtim vii duce la burnout.
  14. Burnout-ul nu este o boala sau un sindrom, ci mai degraba o accidentare. Este un mecanism de protectie care ne arata ca ceva in viata noastra se intampla prea repede sau prea intens.
  15. Calea catre iesirea din burnout nu consta in a nu mai face nimic, ci in a te reconecta cu tine si a-ti regasi flow-ul, adica acel sweet spot intre efort constient si relaxare totala.
  16. Este imposibil sa fii cu adevarat generos atunci cand nu ai grija si de nevoile tale. Altfel spus, n-ai cum sa dai din ceea ce nu ai.
  17. E foarte bine sa fii autonom, descurcaret si independent. Dar ai grija sa nu pici in capcana supra-independentei, adica sa simti ca trebuie sa le faci pe toate singur.
  18. Impactul tau pozitiv asupra celorlalti o sa creasca de 10x atunci cand o sa inveti sa iti pui tu masca de oxigen primul si abia apoi sa-i ajuti pe ceilalti.
  19. Nu e nevoie sa te stresezi si sa pierzi ore de somn incercand sa rezolvi toate problemele. Suntem dotati cu un subconstient extrem de performant, care cauta si gaseste solutii chiar si cand ne relaxam, fara ca noi sa depunem un efort constient. (Citeste mai multe despre Default Mode Network si o sa intelegi exact cum functioneaza).
  20. Aici e si cheia in a obtine mai multe rezultate cu mult mai putin efort – lasa-ti subconstientul sa faca cel putin 60% din treaba.
  21. Adevarata iubire si stima de sine nu e sa simti ca, in sfarsit, faci foarte bine tot ce faci. Ci sa te privesti cu admiratie, respect si blandete chiar si cand gresesti/ esuezi/ stagnezi/ nu mai poti.
  22. Obsesia de a fi un om bun si care nu-i raneste pe cei din jur s-ar putea sa te transforme, fara sa-ti dai seama, intr-un Salvator sau Fixer care mai mult impiedica cresterea celor din jur decat sa-i ajute.
  23. In spatele workaholism-ului exista o nevoie neconstientizata si neimplinita de a te simti capabil si intrinsec bun, util.
  24. Slow down to speed up. Cand incetinesti, incepi sa vezi lucrurile cu mult mai multa claritate si sa prioritizezi cu adevarat acele proiecte care vor avea cel mai mare impact pe termen lung.
  25. Daca vrei sa ai timp sa le faci pe toate, solutia cea mai de impact nu este sa inveti sa iti manageriezi mai bine timpul sau sa faci mai multe lucruri deodata. Daca faci asta e ca si cum ai incerca sa devii cel mai bun vanzator din piata avand pretul cel mai mic. E o cursa fara sfarsit pentru ca intotdeauna va fi cineva dispus sa vanda mai ieftin. Solutia cea mai benefica este sa ai suficienta claritate in legatura cu cine esti si ce vrei incat sa iti alegi acele 3-5 prioritati in viata care cu adevarat conteaza cel mai mult si sa ai curajul si increderea sa ti le asumi.
  26. Este epuizant si inutil sa incerci sa iesi din burnout folosindu-te de disciplina si vointa. Burnoutul in sine este de fapt o epuizare a self-controlului. Daca ai ajuns in punctul asta, ai nevoie de inspiratie si magie, nu de disciplina.
  27. Este posibil sa stabilesti granite sanatoase, adica sa fii onest si sa pastrezi in acelasi timp relatia cu celalalt. Doar ca pentru asta trebuie, in primul rand, sa-l vezi pe celalalt nu ca pe o victima, si nici ca pe un agresor, ci ca pe un egal.
  28. Cateodata trebuie sa fim ca painea prajita, alteori ca untul. Altfel spus, uneori trebuie sa fii energic si in miscare ca focul, alteori fluid si fara forma, ca apa. Ambele sunt absolut necesare.
  29. A fi smerit si modest nu inseamna a fi mic, invizibil, si fara nevoi, ci a ocupa pe deplin locul pe care ti l-a dat Dumnezeu in lume. Sa nu pretinzi nici ca esti mai mare, dar nici mai mic.
  30. Adevarata generozitate e atunci cand dai din iubire, nu pentru iubire.

In emisiunea Dosarele mintii explic pe indelete împreună cu Ana Cristina Micu despre traiul cu burnout.