Pentru o viata rationala si fericita, psihologul Daniel David recomanda un decalog al rationalitatii care e de preferat a fi citit zilnic, timp de o luna, iar apoi, cu rol preventiv, o data pe luna:

  1. AR FI PREFERABIL sa reusesti in tot ceea ce faci si sa faci tot ce depinde omeneste de tine in acest sens, DAR DACA NU REUSESTI, nu inseamna ca esti fara valoare ca om, ci doar ca ai avut un comportament mai putin performant, care probabil poate fi imbunatatit in viitor. Ca om esti valoros prin simplul fapt ca existi. Asadar, este bine sa te accepti neconditionat, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-ti accepti imediat si neconditionat si esecurile, fara sa incerci macar sa le corectezi, atat cat este omeneste posibil.
  2. AR FI PREFERABIL sa reusesti in tot ceea ce faci si fa tot ce depinde omeneste de tine in acest sens, DAR DACA NU REUSESTI, aminteste-ti ca este doar (foarte) rau, fara a fi insa catastrofal (cel mai rau lucru care ti se putea intampla) si ca poti gasi multumire in alte activitati, chiar daca este mai greu la inceput. Indiferent cat de rau este raul care ti s-a intamplat, nu este cel mai mare rau care ti se poate intampla!
  3. AR FI PREFERABIL sa reusesti in tot ceea ce faci si fa tot ce depinde omeneste de tine in acest sens, DAR DACA NU REUSESTI, poti tolera/suporta acest lucru neplacut si poti merge mai departe, gasind bucurie in alte activitati, chiar daca este mai greu la inceput.
  4. AR FI PREFERABIL ca ceilalti sa se comporte corect si/sau frumos cu tine, DAR DACA NU SE COMPORTA ASA, nu inseamna ca tu sau ei sunteti fara valoare ca oameni, ci doar ca au avut un comportament inadecvat care, in principiu, poate fi schimbat in viitor. Ceilalti sunt valorosi ca oameni prin simplul fapt ca exista. Asadar, este bine sa-i accepti neconditionat ca oameni, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le accepti imediat si neconditionat si comportamentele inadecvate, fara sa incerci, atat cat este omeneste posibil, sa-i faci sa si le corecteze
  5. AR FI PREFERABIL ca ceilalti sa se comporte corect si/sau frumos cu tine, DAR DACA NU SE COMPORTA ASA, aminteste-ti ca este doar (foarte) rau, fara a fi insa catastrofal (cel mai rau lucru care se putea intampla) si ca poti gasi multumire in alte activitati, chiar daca este mai greu la inceput.
  6. AR FI PREFERABIL ca ceilalti sa se comporte corect si/sau frumos cu tine, DAR DACA NU SE COMPORTA ASA, poti tolera/suporta acest lucru neplacut si poti merge mai departe, gasind bucurie in alte activitati, chiar daca este mai greu la inceput.
  7. AR FI PREFERABIL ca viata sa fie in general corecta (cu tine si/sau ceilalti) si placuta/usoara, DAR DACA NU ESTE, nu inseamna ca viata este nedreapta si/sau ca tu esti fara valoare ca om. Viata este un amestec de bun si rau, iar noi ar trebui sa maximizam (daca se poate) si/sau sa vedem binele, reducand (daca se poate) si/sau invatand din rau.
  8. AR FI PREFERABIL ca viata sa fie in general corecta (cu tine si/sau ceilalti) si placuta/usoara, DAR DACA NU ESTE, aminteste-ti ca este doar (foarte) rau, fara a fi insa catastrofal (cel mai rau lucru care se putea intampla) si ca poti gasi multumire in activitati specifice, chiar daca este mai greu la inceput.
  9. AR FI PREFERABIL ca viata sa fie in general corecta (cu tine si/sau ceilalti) si placuta/usoara, DAR DACA NU ESTE, poti tolera/suporta acest lucru si poti merge mai departe, gasind bucurie in activitati specifice, chiar daca este mai greu la inceput
  10. SINGURUL LUCRU CARE TREBUIE – desi si acesta este conditional, non-absolutist: doar daca doresti sa fii sanatos si fericit – ESTE CA NIMIC NU TREBUIE CU NECESITATE. Faptul ca iti doresti un lucru foarte mult si faci tot ceea ce este omeneste posibil sa-l obtii, nu inseamna ca acest lucru trebuie sa se intample cu necesitate. Altfel spus, este bine sa intelegem si sa acceptam faptul ca nu scrie nicaieri ca dorinta noastra, fie ea intensa si justificata prin efortul angajat in atingerea ei, trebuie sa devina realitate doar pentru ca noi dorim si luptam pentru asta. Numai cerintele/dorintele lui Dumnezeu pot dobandi obligatoriu realitate ontologica (devin realitate); dorintele noastre devin uneori realitate, iar alteori, chiar justificate fiind, raman simple dorinte deoarece viata si/sau ceilalti ni le blocheaza (sau chiar nu dau doi bani pe ele). Asadar, este bine sa ne dorim lucruri, sa luptam pentru ele, dar, in acelasi timp, sa fim gata sa acceptam faptul ca, in ciuda efortului nostru, s-ar putea sa nu se intample ceea ce ne dorim. Ar fi bine sa intelegem si sa acceptam acest lucru.

Elaborat de psihologul Daniel David in 2012, in baza dezvoltărilor mai recente din terapia rational-emotiva şi cognitiv-comportamentala