Poveste terapeutica

Un grup de femei se adunase pentru a sarbatori apropiata casatorie a unei prietene. In timpul serii, viitoarea mireasa si-a intrebat una dintre prietenele mai mari ca ea si inca nemaritata:

— Cum se face ca nu te-ai maritat niciodata? Nu ai gasit niciodata omul potrivit?

— O, ba da, l-am gasit pe barbatul potrivit, nu asta-i problema.

— Atunci ce s-a intamplat? a intrebat logodnica.

— A fost asa, a spus prietena ei. Stiam exact ce cautam. Trebuia sa fie barbatul perfect. Aveam o lista a tuturor calitatilor pe care mi le doream la un tip si am pornit prin lume pentru a-l gasi. Trebuia, pur si simplu, sa fie cel potrivit, si a fost.

— Spune-mi, a intrebat atunci curioasa logodnica, ce s-a intamplat?

— Ei bine, am inceput prin a cauta in orasul meu, i-a raspuns prietena ei. Aici am gasit un barbat foarte bogat. Era generos in ceea ce priveste banii lui, dar retras, introvertit si nesociabil. Asta l-a taiat imediat de pe lista. Am pornit-o apoi spre orasele invecinate, cautand peste tot pana pe Coasta de Vest. Intr-un oras apropiat am gasit un barbat care nu numai ca era bogat, dar ii placea distractia, era vesel, prietenos, sociabil. Avea bogatia si toate calitatile sociale pe care le-as putea dori vreodata de la un partener. Din nefericire nu prea era frumos. Ma tot gandeam: ,,Daca ma marit cu el, va trebui sa ma trezesc langa acest chip urat in fiecare dimineata.” Nu, nici el nu era Domnul Perfect.

La capatul tarii abia mi s-a parut ca ma apropii de tinta. Acolo am intalnit un tip cu stare. Era prietenos si sociabil — si uimitor de frumos. Era inalt, blond si aratos. Facea box, mergea regulat la sala si avea trup de fotomodel. Dar la toti barbatii pe care-i intalneam parea sa fie de fiecare data si o latura inacceptabila. La el: atitudinea aroganta de mascul. Era misogin.

Asa ca mi-am continuat calatoriile in afara tarii. Intr-un oras renumit am cunoscut un barbat bogat, sociabil, frumos si deschis la minte in ideile despre femei. Era chiar foarte aproape de ideal. La inceput am crezut ca, in fine, il gasisem, dar ii lipseau romantismul si senzualitatea pe care le cautam. E bine sa ai alaturi de tine un gospodar care va gati si va spala vasele, dar cred ca imi trebuie si tipul de barbat care sa imi ofere un trandafir rosu si picnicul sub clar de luna.

Trecand Canalul ca sa ajung peste ocean l-am gasit. Stii ce se spune despre cei de peste ocean. Ei bine, le avea pe toate. Era bogat, prietenos, frumos, destupat la minte si foarte senzual. A primit calificativul maxim la fiecare punct de pe lista mea. Nu incapea discutie. El era barbatul meu perfect.

— Atunci, a exclamat curioasa viitoare mireasa, de ce nu te-ai casatorit cu el?

— O, a raspuns prietena. Motivul a fost simplu. Cauta femeia perfecta.

 

Bibliografie

Burns, G.W. (trad. Stefanescu, D.) (2012). 101 povesti vindecatoare pentru adulti: folosirea metaforelor in terapie, Bucuresti: Editura Trei, pp.168-170.