Cautand-o exact acolo unde trebuie prin identificarea propriului stil de atasament. Astfel ne configuram cu precizie propriul ADN relational ori stilul de atasament care este determinat de modul in care am fost ingrijiti in copilarie.

Ne putem evalua stilul de atasament aplicandu-ne chestionarul de evaluare a experientei in relatiile apropiate (Experience in Close Relationship – ECR). ECR a fost publicat pentru prima data in 1998 de catre Kelly Brennan, Catherine Clark si Philip Shaver, iar chestionarul de mai jos este o adaptare elaborata de Fraley, Waller si Brennan (2000).

Bifati casuta corespunzatoare fiecarei afirmatii care este adevarata in cazul vostru. (Daca afirmatia NU este adevarata, NU bifati deloc itemul. Adica, daca la prima intrebare te identifici cu acea ingrijorare ca partenerul va inceta sa te iubeasca, atunci bifeaza itemul din casuta A. Daca nu te ingrijoreaza asta, atunci nu bifezi nimic si mergi mai departe)

 

Adevarat
     A        B     C
1. Ma ingrijorez adesea, gandindu-ma ca partenerul meu va inceta sa ma iubeasca.
2. Imi este usor sa-mi exprim afectiunea fata de partenerul meu.
3. Ma tem ca odata ce cineva ajunge sa ma cunoasca cu adevarat, nu-i va placea de mine.
4. Cred ca imi revin usor dupa o despartire. Este ciudat cat de usor reusesc sa-mi scot din minte pe cineva.
5. Atunci cand nu sunt intr-o relatie, ma simt oarecum nelinistit (a) si neimplinit (a).
6. Imi este greu sa-i ofer sprijin emotional partenerului meu atunci cand este demoralizat.
7. Atunci cand partenerul meu este plecat, ma tem ca s-ar putea simti atras de cineva.
8. Ma simt confortabil atunci cand ma bazez pe partenerul meu de cuplu.
9. Pentru mine, independenta este mai importanta decat relatiile mele de cuplu.
10. Prefer sa nu-i impartasesc partenerului meu sentimentele mele cele mai intime.
11. Atunci cand ii arat in mod deschis partenerului meu ceea ce simt, ma tem ca nu-mi impartaseste sentimentele.
12. In general, sunt multumit de relatiile mele de cuplu.
13. Nu simt nevoia sa ma manifest prea deschis in relatia mea de cuplu.
14. Ma gandesc foarte mult la relatia mea de cuplu.
15. Imi este greu sa stiu ca depind de partenerul meu de cuplu.
16. Am tendinta sa ma atasez foarte repede de un partener intr-o relatie de cuplu.
17. Imi este usor sa-i comunic partenerului dorintele si nevoile mele.
18. Uneori sunt furios ori suparat pe partenerul meu fara sa stiu de ce.
19. Sunt foarte sensibil la schimbarile de dispozitie ale partenerului meu.
20. Cred ca majoritatea oamenilor sunt in esenta onesti si de incredere.
21. Prefer partidele de sex cu parteneri ocazionali, nu legaturile intime cu o singura persoana.
22. Ma simt in largul meu atunci cand ii impartasesc partenerului ceea ce gandesc si simt.
23. Ma tem ca daca partenerul meu ma paraseste, s-ar putea sa nu mai gasesc niciodata pe altcineva.
24. Sunt agitat atunci cand partenerul meu devine prea apropiat in relatia cu mine.
25. In timpul unui conflict, am tendinta sa actionez si sa spun lucruri pe care le regret mai tarziu, mai degraba decat sa ma gandesc la ceea ce se intampla.
26. De regula, o cearta cu partenerul meu nu ma determina sa ma indoiesc in legatura cu trainicia relatiei noastre.
27. Partenerul meu doreste deseori sa fiu mai apropiat de el, decat simt ca este confortabil pentru mine.
28. Ma ingrijoreaza faptul ca nu sunt suficient de atragator/atragatoare.
29. Oamenii ma considera uneori plictisitor/plictisitoare fiindca am obiceiul ca creez o mica drama in jurul relatiilor mele.
30. Imi este dor de partenerul meu atunci cand suntem despartiti, dar cand suntem impreuna simt nevoia sa evadez.
31. Atunci cand nu sunt de acord cu cineva, imi este usor sa-mi exprim opiniile.
32. Urasc sentimentul ca altii depind de mine.
33. Daca observ ca partenerul meu priveste cu interes alte persoane, nu las acest lucru sa ma afecteze. Poate sa simt o mica intepatura de gelozie, dar este trecatoare.
34. Daca observ ca partenerul meu priveste cu interes alte persoane, simt o usurare – inseamna ca nu doreste ca relatia noastra sa devina una exclusivista.
35. Daca observ ca partenerul meu priveste cu interes alte persoane, ma simt deprimat/a.
36. Daca persoana cu care ma intalnesc de ceva vreme incepe sa fie rece si distanta, s-ar putea sa ma intreb ce s-a intamplat, insa stiu ca, probabil, nu are legatura cu mine.
37. Daca persoana cu care ma intalnesc de ceva vreme incepe sa fie rece si distanta, cred ca as fi indiferent/a. S-ar putea chiar sa ma simt usurat/a.
38. Daca persoana cu care ma intalnesc de ceva vreme incepe sa fie rece si distanta, devin nelinistit/a, gandindu-ma ca poate am facut ceva rau.
39. Daca s-ar intampla ca partenerul meu sa-mi ceara sa ne despartim, voi face tot posibilul sa-i arat ce pierde (putina gelozie nu strica).
40. Daca o persoana cu care ma vad de mai multe luni mi-ar spune ca nu doreste sa ne mai intalnim, as suferi la inceput, dar mi-ar trece.
41. Uneori, atunci cand obtin ceea ce doresc intr-o relatie, nu mai sunt sigur ce doresc, de fapt.
42. Nu este o problema pentru mine sa pastrez legatura cu fostul iubit (a) (strict platonic) – la urma urmei, avem multe in comun.

 

Fa suma tuturor casutelor bifate in coloana A: ­____________

Fa suma tuturor casutelor bifate in coloana B: ­­­­____________

Fa suma tuturor casutelor bifate in coloana C: ­­­­____________

 

Interpretare

Cu cat inregistrezi mai multe raspunsuri dintr-o categorie cu atat prezinti mai multe caracteristici ale stilului de atasament corespunzator.

Categoria A reprezinta stilul de atasament anxios, categoria B reprezinta stilul de atasament securizant, iar categoria C reprezinta stilul de atasament evitat.

 

Anxios: iti place sa fii foarte apropiat de partenerul de cuplu si ai disponibilitatea de a fi foarte apropiat. Totusi, se intampla deseori sa te temi ca partenerul nu doreste sa fii atat de apropiat pe cat ai dori tu. Relatiile iti consuma mult din energia emotionala. Esti foarte sensibil la micile fluctuatii ale dispozitiei afective si ale actiunilor partenerului tau si in ciuda faptului ca, de obicei, simturile nu te insala, te consideri responsabil de acestea fara a avea niciun motiv real. Resimti numeroase emotii negative atunci cand esti intr-o relatie si te superi usor. De aceea, ai tendinta de a face si de a spune lucruri pe care mai tarziu le regreti. Cu toate acestea, daca cealalta persoana iti ofera multa siguranta si liniste, reusesti sa indepartezi o mare parte din griji si sa te simti multumit.

 

Securizant: esti cald si iubitori intr-o relatie pentru ca acesta este un comportament firesc pentru tine. Iti face placere sa fie aproape de ceilalti fara sa te ingrijorezi peste masura in legatura cu relatiile pe care le ai. Ai o atitudine echilibrata in relatiile de cuplu si nu te superi usor pentru chestiuni legate de acestea. Ii comunici in mod clar partenerului sentimentele si nevoile tale si stii sa descifrezi semnalele sale emotionale si sa raspunzi la ele. Ii impartasesti succesele si problemele pe care le ai si esti alaturi de el atunci cand are nevoie de sprijin.

 

Evitant: este foarte important pentru tine sa iti mentii independenta si autosuficienta si deseori alegi autonomia in detrimentul relatiilor intime. Desi iti doresti sa fii apropiat de alte persoane, prea multa apropiere te stanjeneste si ai tendinta de a tine partenerul la o distanta confortabila pentru tine. Nu te ingrijorezi prea mult in legatura cu relatiile de cuplu ori cu faptul ca ai putea fi respins. In general, nu esti prea deschis cu partenerii si acestia se plang deseori ca esti prea distant din punct de vedere emotional. Esti extrem de vigilent, incercand sa detectezi orice semne care ar putea indica incercarea partenerului de a te controla sau de a-ti invada propriul teritoriu.

Sursa: cartea Stilurile de atasament de Amir Levine si Rachel Heller, editura ASCR, 2015.

In emisiunea Dosarele mintii explic pe indelete împreună cu Ana Cristina Micu despre traiul in doi.