S-a intamplat ceva bun in 2023? De fapt, da!

Este corect sa spunem ca 2023 a fost un an dificil din multe puncte de vedere.

Pe langa razboaiele devastatoare – inclusiv in Ucraina, Fasia Gaza si Sudan – 2023 va fi, de asemenea, cel mai fierbinte an din istoria omenirii pe Pamant, cu multiple recorduri climatice.

In ciuda tuturor acestor lucruri, 2023 a fost, de asemenea, un an cu evolutii pozitive semnificative, inclusiv in cercetarea stiintifica si in medicina – si, pe tot parcursul anului, momente de conexiune autentica si de umanitate au stralucit printre vestile proaste.

Cercetarile au indicat ca stirile edificatoare pot oferi un tampon emotional impotriva stirilor angoasante si a sentimentelor de deznadejde – si chiar pot incuraja optimismul sau actiunea. Asadar, in acest spirit, iata cateva dintre cele mai inaltatoare evenimente pe care este posibil sa le fi ratat in acest an.

OMS a aprobat un nou vaccin impotriva malariei la preturi accesibile

In Mukuli, in sudul Kenyei, Isabela Oside, in varsta de 45 de ani, spala mainile fiicei sale, Faith, in varsta de 3 ani, care a finalizat un regim de doze in cadrul unui program pilot pentru un vaccin impotriva malariei, 7 martie 2023.

In octombrie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a aprobat un vaccin impotriva malariei – doar a doua oara cand a fost creat un vaccin impotriva acestei boli potential mortale. OMS a declarat ca se asteapta ca vaccinul, care costa intre 2 si 4 dolari pe doza si care s-a demonstrat ca reduce cazurile simptomatice cu 75% dupa trei doze in decurs de un an, sa fie disponibil pana la mijlocul anului 2024.

Peste 600.000 de persoane au murit din cauza malariei in 2021, copiii sub 5 ani reprezentand 80% din decesele cauzate de malarie in Africa. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat ca acest anunt i-a facut „o mare bucurie”:

Obisnuiam sa visez la ziua in care vom avea un vaccin sigur si eficient impotriva malariei. Acum, avem doua.

FDA a aprobat o pastila revolutionara pentru tratarea depresiei postpartum

In Statele Unite, Food and Drug Administration a aprobat, de asemenea, o serie de medicamente care ar putea schimba vieti, inclusiv o pastila in premiera pentru tratarea depresiei postpartum, care afecteaza pana la 1 din 5 femei. Aceasta afectiune severa si debilitanta poate face ca gravidele si proaspetele mame sa experimenteze deznadejde intensa si, in cazuri rare, psihoza – ce poate dura ani de zile.

In misterul depresiei postpartum, sistemul imunitar ofera indicia folositoare.

Noul medicament se administreaza o data pe zi timp de doua saptamani si, spre deosebire de tratamentul existent, care consta intr-o injectie intravenoasa a carei administrare poate dura pana la 60 de ore intr-un spatiu medical, acesta poate fi administrat la domiciliu – imbunatatind considerabil accesibilitatea, in special pentru parintii care au grija de un nou-nascut.

In timp ce expertii spun ca este posibil ca medicamentul sa nu fie potrivit pentru toate femeile care sufera de aceasta afectiune si ca nu va putea trata toate aspectele legate de sanatatea mintala a proaspetei mame, ei sustin ca medicamentul este totusi un tratament convenabil si cu actiune rapida si este deosebit de util in primele zile dupa nastere, cand parintii si bebelusii incep sa se apropie.

Doua tratamente pentru boala celulelor seceratoare au fost aprobate

In decembrie, FDA a aprobat, de asemenea, doua terapii pentru anemia celulelor seceratoare, o afectiune rara si debilitanta care afecteaza aproximativ 100.000 de americani, majoritatea de culoare neagra. Boala provoaca dureri extreme si constante si poate reduce drastic durata de viata a celor afectati.

Noile tratamente sunt amandoua terapii genetice care s-au dovedit in cadrul studiilor clinice ca stopeaza crizele severe de durere pentru majoritatea pacientilor: unul dintre ele foloseste un virus inofensiv pentru a introduce o gena in celulele stem ale pacientului, in timp ce celalalt este primul tratament medical care se bazeaza pe instrumentul de editare genetica CRISPR.

Ambele sunt proceduri intensive si costisitoare – si necesita chimioterapie, care are efecte secundare semnificative. Dar pacientii care au primit tratamentele au vorbit despre impactul profund benefic al acestora asupra vietii lor. Jimi Olaghere, un tata a trei copii care a comparat durerea cauzata de boala cu cioburi de sticla care taiau inainte si inapoi in venele sale, a declarat ca, dupa ani de zile in care nu a putut dormi noaptea din cauza durerii, are din nou energie si ca tratamentul i-a permis pentru prima data sa isi planifice un viitor alaturi de familia sa.

Am aflat mai multe despre dementa si pierderea memoriei – si cum sa le prevenim

Oamenii de stiinta au facut, de asemenea, progrese in intelegerea uneia dintre cele mai mari probleme de sanatate pentru tarile cu populatii imbatranite – dementa, care poate avea un impact devastator, rapind oamenilor capacitatea de a se implica in sarcinile zilnice.

Desi nu exista un leac dovedit pentru dementa, cercetarea stiintifica a continuat sa descopere ca exista multe masuri pe care le putem lua pentru a reduce riscul de a dezvolta dementa.

Un studiu publicat in acest an a sugerat ca obiceiurile legate de stilul de viata, inclusiv activitatea fizica si mentala regulata, o dieta sanatoasa si un contact social regulat au fost legate de o rata mai mica de declin al memoriei. Un altul a constatat ca traiul in zone cu mai multe spatii verzi naturale a fost asociat cu rate mai mici de internare in spital pentru boli, inclusiv dementa, in timp ce o cercetare separata a indicat ca utilizarea aparatelor auditive ar putea reduce riscul de declin cognitiv cu aproape jumatate.

FDA a acordat, de asemenea, aprobarea deplina, pentru prima data, unui medicament care incetineste in mod modest boala Alzheimer. Desi raman intrebari dificile cu privire la siguranta, eficacitate si costuri, multi neurologi spun ca existenta unui medicament care incetineste boala Alzheimer este totusi o piatra de hotar dupa ani de teste esuate.

Dupa 20 de ani, tarile au convenit asupra unui tratat pentru protejarea oceanelor

Sanatatea umana nu a fost singurul domeniu care a inregistrat imbunatatiri in acest an. Chiar daca oamenii de stiinta si-au exprimat ingrijorarea cu privire la starea de sanatate a Pamantului, au existat unele masuri pozitive pentru protejarea planetei.

In luna mai, peste 190 de tari au ajuns la un acord major pentru a proteja biodiversitatea oceanelor lumii in afara granitelor nationale, dupa mai bine de doua decenii de discutii. Natiunile Unite au adoptat tratatul in iunie pentru protejarea vietii oceanice.

In prezent, doar 1,2 % din marea libera – care reprezinta doua treimi din suprafata oceanica a planetei – este protejata, lasand intinderi mari in pericol din cauza cresterii temperaturilor, a pescuitului excesiv, a poluarii, a exploatarii miniere si a altor amenintari. Acordul va permite natiunilor sa inceapa pentru prima data sa creeze noi zone de protectie marina in marea libera, desi ar putea trece ani de zile pana cand statele membre ale ONU vor adopta in mod oficial acordul si vor putea incepe procesul de desemnare a noilor zone. Chiar si atunci, punerea in aplicare ar putea fi dificila.

Dar acordul a fost salutat ca un inceput foarte necesar pe calea protejarii a 30 % din suprafata terestra si maritima a planetei pana in anul 2030, obiectiv anuntat la un summit al ONU privind biodiversitatea la sfarsitul anului 2022.

Defrisarile din Brazilia scad dupa ce au atins un maxim al ultimilor 15 ani

Anul trecut, The Post a publicat o serie de articole care aratau ritmul rapid de distrugere a padurii amazoniene din Brazilia sub conducerea presedintelui de atunci Jair Bolsonaro. In timpul presedintiei sale, rata de defrisare a Amazonului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, iar cei responsabili de distrugere au actionat cu impunitate.

Luiz Inácio Lula da Silva a revenit la presedintie in luna ianuarie a acestui an. Primele sale sase luni de mandat au aratat semne pozitive, deoarece autoritatile au alungat mii de mineri auriferi ilegali de pe pamanturile indigene, iar guvernul a declarat ca defrisarile au scazut cu 50 %.

Exista intrebari cu privire la cat de probabil este ca presedintele sa isi atinga obiectivul de a pune capat defrisarilor pana in 2030, mai ales avand in vedere planurile guvernului pentru un proiect feroviar la scara larga si pentru asfaltarea unei autostrazi de 540 de mile. Si defrisarile nu sunt singura problema de mediu cu care se confrunta Brazilia, care a intrat sub control pentru dependenta sa de petrol, deoarece a anuntat ca intentioneaza sa se alinieze la o coalitie a marilor natiuni producatoare de petrol, OPEC Plus.

Dar tarile europene si Statele Unite s-au oferit din nou sa reia finantarea – care a fost suspendata sub Bolsonaro – pentru a ajuta la stoparea defrisarilor din Amazon. Reluarea programului ar fi un pas important pentru o padure tropicala care stocheaza miliarde de tone de carbon si scoate alte milioane din atmosfera in fiecare an.

Chiar si intr-un an cu stiri dificile, au existat momente de umanitate

In timp ce suferinta din intreaga lume poate ca a dominat titlurile ziarelor in 2023, acest an ne-a reamintit, de asemenea, ca bunatatea si generozitatea exista, chiar si in mijlocul crizelor si al tragediilor.

In martie, dupa ce tornadele au devastat Mississippi, un grup de refugiati ucraineni a facut o calatorie de 16 ore pentru a distribui apa victimelor dezastrului. Multi dintre ei abia ajunsesera in Statele Unite – si inca mai aveau de completat formulare de imigrare sau de pregatit interviuri de angajare – dar sperau sa ajute o comunitate care, dupa parerea lor, se confrunta cu o lupta similara cu a lor.

Atunci cand se opresc din ceea ce trec pentru a ajuta pe altcineva aflat in nevoie, pentru mine aceasta este definitia iubirii.

Corie Jones, director adjunct al organizatiei Volunteer Mississippi

Iar in octombrie, in timp ce ofiterul de politie Arizbeth Dionisio Ambrosio curata daramaturi dupa ce uraganul Otis a maturat Mexicul, a dat peste o femeie cu un copil plangand si infometat. Ambrosio, care isi alapta propriul copil de un an, s-a oferit sa alapteze copilul si a reusit sa linisteasca copilul – un moment de empatie care a fost laudat in intreaga lume si care a dus la promovarea ei.

Ambrosio a declarat pentru The Post ca nu considera ca ceea ce a facut a fost ceva eroic sau iesit din comun.

A fost ceea ce trebuia sa fac si am facut-o. Cand te afli intr-o astfel de situatie, nu te gandesti daca sa ajuti sau nu. … M-am simtit linistita pentru ca am fost alaturi de copil oferindu-i ceea ce avea nevoie in acel moment.

Un articol scris de Victoria Bisset & Niha Masih, Emmanuel Felton, Richard Sima, Carolyn Y. Johnson, Marlene Cimons, Gretchen Reynolds, Lindsey Bever, Meeri Kim, Annabelle Timsit, Leo Sands, Dino Grandoni, Marina Dias, Terrence McCoy, Kasha Patel, Sydney Page, Andrea Salcedo pentru Washington Post