Exprimarea dezacordului fata de un superior poate fi delicata, dar uneori este esentiala pentru a promova o comunicare deschisa si eficienta in mediul de lucru. Chiar daca evitarea conflictelor pare adesea o optiune mai usoara, expertii in comunicare sustin ca sa fii de acord nu este intotdeauna cea mai inteleapta decizie.

### Analiza Riscurilor in Mod Realist

Inainte de a lua decizia de a iti exprima dezacordul, este crucial sa analizezi riscurile implicate. Multi oameni supraestimeaza posibilele consecinte negative, iar anxietatea asociata se datoreaza temerii de respingere sau reactii adverse din partea superiorului. In acest context, Joseph Grenny, coautor al cartii „Crucial Conversations,” subliniaza importanta evaluarii realiste a riscurilor, inclusiv a celor legate de a nu iti exprima opinia.

### Cereti Permisiunea in Mod Respectuos

Atunci cand decideti sa va exprimati dezacordul, este recomandat sa solicitati permisiunea inainte de a oferi opinia. Acest gest respectuos arata ca sunteti constient de pozitia ierarhica si va doriti o conversatie deschisa si constructiva.

### Decideti Cu Intelepciune Daca si Cand Sa Vorbiti

Dupa evaluarea riscurilor, poate fi benefic sa decideti daca este momentul potrivit pentru a va exprima dezacordul sau daca ar fi mai intelept sa asteptati. In unele cazuri, pregatirea suplimentara sau discutarea subiectului intr-un cadru privat poate facilita o conversatie mai productiva.

### Identificati un Obiectiv Comun

In timpul discutiei, incercati sa identificati un obiectiv comun cu superiorul. Conectarea dezacordului la un scop mai inalt poate facilita acceptarea opiniei dumneavoastra si poate transforma conversatia intr-un proces colaborativ, mai degraba decat un conflict direct.

### Cereti Permisiunea de a Exprima Dezacordul in Mod Deschis

Un pas important este sa cereti permisiunea de a exprima dezacordul. Acest gest nu doar ofera superiorului un sentiment de control, ci si asigura „siguranta psihologica” in cadrul conversatiei, conform lui Grenny.

### Mentineti Calmul in Comunicare

Chiar daca simtiti o presiune emotionala, este crucial sa ramaneti calmi in cuvinte si actiuni. Controlul limbajului trupului si vorbirea lenta si deliberata pot contribui la o comunicare mai eficienta si la pastrarea echilibrului emotional.

### Validati Punctul Initial de Vedere

Inainte de a va exprima propriul punct de vedere, este util sa reformulati in mod clar opinia sau decizia initiala a superiorului. Aceasta practica consolideaza baza discutiei si deschide calea pentru o dezbatere constructiva.

### Evitati Exprimarea Judecatii si Mentineti Neutralitatea

In timpul exprimarii opiniilor, evitati cuvintele care tradeaza critica si concentrati-va pe fapte. Limbajul neutru si concentrarea asupra problemei, nu a persoanei, contribuie la o dezbatere onesta si eficienta.

### Ramaneti Smeriti si Recunoasteti Autoritatea Superioara

Este important sa subliniati ca exprimati o opinie, nu un „adevar evanghelic.” Mentinerea smerita a tonului si recunoasterea autoritatii superioare demonstreaza respect si sustine o atmosfera deschisa in cadrul organizatiei.

### Principii de Retinut

Ce sa faceti:

– Explicati ca aveti o opinie diferita si intrebati daca puteti sa o exprimati.

– Reluati punctul de vedere sau decizia initiala astfel incat sa fie clar ca o intelegeti.

– Vorbiti incet si calm – vorbind pe un ton echilibrat va calmeaza atat pe dumneavoastra, cat si pe cealalta persoana.

Ce sa nu faceti:

– Presupuneti ca un dezacord va va afecta relatia sau cariera – consecintele sunt adesea mai putin dramatice decat credem.

– Enuntati-va opiniile ca pe niste fapte; exprimati-va pur si simplu punctul de vedere si fiti deschisi la dialog.

– Folositi cuvinte de judecata, cum ar fi „pripit”, „prostesc” sau „gresit” care ar putea supara sau incita omologul dumneavoastra.

Sursa: How to Disagree with Someone More Powerful than You