In fiecare an, o noua tehnologie ne ofera o modalitate de a ne face viata mai eficienta, dar, cumva, vietile noastre continua sa fie din ce in ce mai aglomerate. Imagineaza-ti viata in 1993: daca voiai sa trimiti un mesaj unui prieten, trebuia sa-l scrii de mana, sa-l pui intr-un plic si sa astepti trei zile pana cand posta il livra. Daca voiai sa afli ce se joaca la teatrul local, trebuia sa mergi si sa cumperi un ziar. Si, daca voiai sa afli cine a fost cel de-al 13-lea rege al Spaniei sau mai multe despre obiceiurile de imperechere ale marsupialelor tasmaniene, trebuia sa mergi la o biblioteca.

In ciuda tuturor facilitatilor electronice care, teoretic, ar trebui sa ne ofere mai mult timp pentru a bea o cafea cu un prieten, a citi o carte sau a ne relaxa, se pare ca suntem tot mai ocupati si mai stresati. Se pare ca fiecare clipa este umpluta de munca, copii, obligatii sociale sau treburi casnice – iar electronicele ne sporesc sentimentul de ne misca mai repede, trimitandu-ne mesaje de atentionare.

De fiecare data cand simtim ingrijorare, graba sau stres, se declanseaza un raspuns inflamator. Aceasta inflamatie se acumuleaza cu timpul, creand conditiile care invita la boli de inima, mai multe tipuri de cancer, boala Alzheimer si chiar mai multe riduri.

In regiunile originale ale zonelor albastre, viata se desfasoara mai incet, mai linistit si cu mai putina alerta. Viata oamenilor nu este impletita cu griji, cu graba si nevoia constanta de a fi in alta parte. Nu intamplator, poate, traiesc mai mult timp.

Iata cateva lectii din zonele albastre pentru a trai mai incet si mai bine:

Sa avem o religie sau o viata spirituala.

Sa ne facem timp in fiecare saptamana si, uneori, in fiecare zi, pentru a ne distrage atentia de la viata noastra muritoare si a medita la ceva mai mare.

Sa ne alaturam unei comunitati.

Cand te gandesti, cu totii avem 99 de probleme (ar putea fi 59 sau 199). Putem munci din greu pentru a elimina primele noua probleme – sa scapam de un rid, sa reparam o masina, sa ducem un copil la ora de matematica etc., dar imediat ce le rezolvam pe acelea, apar alte noua probleme noi la sfarsitul listei. Ideea este ca cele 99 de probleme nu dispar niciodata. Cu cat ne concentram mai mult asupra acestor probleme, cu atat mai mult spatiu ocupa in psihicul nostru. Inlaturarea atentiei de la problemele noastre si concentrarea asupra crearii unei comunitati mai bune limiteaza si diminueaza cele 99 de probleme.

Sa ne cultivam o gradina.

Nimic nu ne incetineste mai mult decat petuniile si rosiile.

Sa mancam in familie sau cu prietenii.

Conversatia insoteste intotdeauna mancarea, ceea ce, prin definitie, face ca mancarea sa fie mai lenta.

Sa ne respectam siesta.

Sa tragem un pui de somn zilnic.

Sa luam exemplul Ikarianilor si sa facem o pauza la mijlocul dupa-amiezii. Somnul scade hormonii de stres si odihneste inima.

Sa ne miscam mai mult, mai des, mai natural.

Centenarii din zonele albastre merg pe jos in majoritatea locurilor – obligandu-i sa isi planifice mai putine lucruri.

Sa dormim suficient.

Oamenii din regiunile din zonele albastre se trezesc odata cu soarele si adorm odata cu noaptea. Ei dorm cele opt pana la 10 ore despre care expertii spun ca este cantitatea optima pentru a ne revitaliza creierul si corpul.

Sursa: articol scris de exploratorul Dan Buettner