In curand voi publica cartea „Tezaur de greseli. Ghid de supravietuire pentru profesori”, pe care o voi semna Carmen Neagu née Eni. Cartea este un ghid de supravietuire pentru toti dascalii (educatori, invatatori, profesori) si introduce capsule din psiho-educatia de care are nevoie orice educator care nu vrea sa mai mearga la scoala.

Ghidul compileaza o serie de tehnici si interventii psiho-emotionale validate stiintific, explicate de un psiholog atestat de Colegiul Psihologilor din Romania. Cartea este un suport practic gandita de un profesor cu o experienta de 17 ani la catedra, care deschide accesul la comunitati de educatori cu valori similare si isi valorizeaza esecul si greselile profesionale.

Acum 5 ani, dupa ce am experimentat tot ce se putea in sistemul public de invatamant, am inceput facultatea de psihologie si psihoterapia personala care m-au ajutat sa inteleg in ce film jucam fara sa fiu pe deplin constienta de rolul meu. Acum stiu cum am ajuns aici, stiu cine sunt si stiu ca ceea ce fac ca profesor si ca psiholog este valoros. In cartea mea am creat o serie de directii in care poti sa privesti si cai din care poti alege pentru a te simti implinit in rolul tau de dascal.

Din cuprins:

Imperfectiunea – Procesarea cu onestitate a standardelor nerealiste, a autocriticii dure si a intolerantei fata de greseala.

Salvatorul – Confruntarea cu umbra cavalerului pe cal alb este parte din procesul de oglindire a profesionistului care ii ajuta, salveaza, protejeaza, sustine si creste pe ceilalti.

Victimizarea – Explorarea aspectelor care sunt in controlul personal, pentru a ne valorifica drepturile si oportunitatile la munca si in viata personala.

 

Capitolul I trateaza capcanele identificarii cu rolul de dascal, in special purtarea pelerinei de Salvator. Sunt listate riscurile puterii celor care ajuta, respectiv latura intunecata a profesiei, unde ne gasim cand ajutam urmarind nu doar beneficiul celuilalt, ci mai ales propriul beneficiu si detinerea puterii.

Capitolul al III-lea dezvolta tabloul incontinentei emotionale pentru a intelege ca nu ceilalti oameni sunt cauza reactiilor noastre si nimeni nu ne poate face sa ne simtim intr-un fel anume. Autoreglarea emotionala este un proces constient sinonim cu individuarea.

Cartea va putea fi achizitionata impreuna cu un playlist de interviuri realizate cu psihoterapeuti și profesori care au și rol de psihologi in comunitatile lor. De asemenea, capsulele de psiho-educație din carte sunt exemplificate în ghidul terapeutic pentru profesori unde cititorii pot invata experiential tehnici de respiratie, exercitii de relaxare musculara si jocuri de scriere introspectiva. 

 

Despre autoare:

Carmen Neagu née Eni este licenţiata in istorie si filologie (UAIC Iasi), are un master in Istoria evreilor si ebraistica (UAIC Iasi), este bursiera Extensive Reading Foundation (Japonia) si IATEFL (UK), cu experienta ca examinator Cambridge ESOL, detine o certificare TKT PRACTICAL (Universitatea Cambridge) si o certificare CELTA (Universitatea Cambridge) si este certificata in Critical Thinking in Language Learning and Teaching (Universitatea Oregon).

In 2020 a absolvit Facultatea de Psihologie din Brasov si cursul de Dream Management impreuna cu Mirela Oprea. In 2022 a finalizat cursurile unui master de Psihodiagnoza Cognitiva si Consiliere Psihologica, o formare in psihoterapie la Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa si o supervizare in Psihologie Clinica. Din vara anului 2020 este facilitator al programului „Mentalitate Deschisa in Educatie”.

Visul autoarei este ca fiecare elev din Romania sa isi valorizeze greseala ca o experienta de invatare pentru ca adultul de mai tarziu sa constientizeze ca in timp ce greseala trece, lectia este cea care ne transforma.

 

Mai multe detalii despre carte a reusit sa imi smulgă Mihai Bunaziua in emisiunea C AM PUS PUNCTUL PE i pe care o poti urmari aici:  Răspund la întrebări despre carte

 

Accesand linkul vei primi detalii despre lansare, împreună cu un capitol din carte și agenda suport cadou: Link de descarcare